In een tijd waarin website-eigenaren en digitale marketeers worstelen om hun online zichtbaarheid te verbeteren, blijft de rol van backlinks een constante bron van discussie. Eens aangemerkt als het gouden ticket naar zoekmachineoptimalisatie, worden backlinks nu onderworpen aan veranderende algoritmes die hun belang geleidelijk aanpassen. Maar wat is een backlink eigenlijk en hoe wordt deze gebruikt?

Overzicht van aspecten en functies van backlinks

 • Wat is een backlink?
 • Hoe wordt een backlink gebruikt?
 • Het verschuivende belang van backlinks
 • De toenemende waarde van kwalitatieve content en autoriteit

Wat is een backlink?

Een backlink is een verwijzing vanaf een andere website naar de jouwe via een hyperlink. Dit kan zowel een directe tekstlink zijn als een afbeelding of een ander type bestand dat als hyperlink fungeert. Backlinks zijn jarenlang een belangrijk onderdeel geweest van zoekmachinealgoritmes om de autoriteit en betrouwbaarheid van websites te meten.

Hoe wordt een backlink gebruikt?

In de begindagen van het internet en zoekmachines werden backlinks vooral gebruikt als een soort “wegwijzer” naar andere relevante content. Als website A een backlink plaatste naar website B, dan werd dit gezien als een soort aanbeveling. De theorie was dat als veel websites linkten naar website B, het waarschijnlijk een waardevolle en betrouwbare bron was. Het is een vorm van sociale bewijskracht; de gedachte is dat als veel mensen iets aanbevelen, het wel goed moet zijn.

Het verschuivende belang van backlinks

De tijd dat backlinks de belangrijkste factor waren in zoekmachineoptimalisatie ligt achter ons. Hoewel ze nog steeds een rol spelen, hebben algoritmes van zoekmachines als Google zich ontwikkeld om een meer holistische benadering van websitebeoordeling te hanteren. Zoekmachines kijken tegenwoordig minder naar het aantal backlinks en meer naar de algehele kwaliteit en relevantie van een website. De focus is verschoven van kwantiteit naar kwaliteit.

De toenemende waarde van kwalitatieve content en autoriteit

Wat is er veranderd? Naast backlinks beginnen ook andere factoren meer gewicht te krijgen, zoals de kwaliteit van de content en de expertise van de auteur. Dit is het concept van “E-A-T,” wat staat voor Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness (Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid). Steeds vaker wordt content geëvalueerd op basis van de geloofwaardigheid van de auteur. Is de schrijver een expert in zijn of haar vakgebied? Is de informatie goed onderbouwd? Dit zijn vragen die algoritmes proberen te beantwoorden om gebruikers naar de meest betrouwbare en relevante informatie te leiden.

Als je eenmaal hebt begrepen wat backlinks zijn en hoe hun belang in de SEO-wereld fluctueert, is het tijd om je te verdiepen in backlinkstrategieën. Hoe kan je kwalitatieve backlinks vergaren die je online autoriteit versterken, en welke rol speelt Domain Authority (DA) hierin? Deze complexe vragen verdienen gedetailleerde antwoorden.

Backlinkstrategieën

 • Gastbloggen als backlinkstrategie
 • Het gebruik van broken link-building
 • Skyscraper-techniek uitgelegd
 • Relevante forums en community’s
 • Relatie tussen backlinks en Domain Authority
 • Berekeningen: ROI van een backlinkstrategie

Gastbloggen als backlinkstrategie

Gastbloggen houdt in dat je een artikel schrijft voor een andere website in ruil voor een of meerdere backlinks naar jouw eigen site. Het idee is om waardevolle content te leveren voor een website die jouw doelgroep ook bedient, maar niet direct met je concurreert.

Voorbeeld:

Stel je voor dat je een e-commerce website runt die sportartikelen verkoopt. Je zou een gastblog kunnen schrijven voor een fitnessblog met tips voor het kiezen van de juiste hardloopschoenen. In ruil plaats je een backlink naar jouw collectie hardloopschoenen.

Het gebruik van broken link-building

Broken link-building is een methode waarbij je een website eigenaar wijst op een defecte link op hun site en een alternatieve link naar jouw content aanbiedt.

Voorbeeld:

Je komt een artikel tegen over gezonde voeding waarin een kapotte link staat. Je hebt zelf een uitgebreid artikel geschreven over dit onderwerp. Je kunt de webmaster benaderen, wijzen op de defecte link, en jouw eigen artikel als vervanging aanbieden.

Skyscraper-techniek uitgelegd

De Skyscraper-techniek draait om het vinden van populaire content binnen jouw niche en het creëren van een nog betere versie daarvan. Vervolgens benader je websites die naar de originele content linken en vraag je of ze ook naar jouw verbeterde versie willen linken.

Relevante forums en community’s

Het actief deelnemen aan forums en online community’s die relevant zijn voor jouw niche kan ook een effectieve backlinkstrategie zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat de backlink op een natuurlijke manier wordt ingevoegd in een waardevolle bijdrage aan het gesprek.

Relatie tussen backlinks en Domain Authority

Domain Authority (DA) is een term die vaak opduikt in gesprekken over SEO en backlinks. Het is een metric die is ontwikkeld door SEO-tools om de betrouwbaarheid van een website aan te geven, vaak gebaseerd op het aantal en de kwaliteit van backlinks. Hoewel het geen officiële metric is die door zoekmachines wordt gebruikt, kan een hoge DA je een indicatie geven van hoe goed een website presteert op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.

Berekeningen: ROI van een backlinkstrategie

Stel je investeert €1000 in een backlinkstrategie, en je ontvangt hierdoor 50 backlinks die elk ongeveer 20 bezoekers per maand naar je site leiden. Dat betekent 1000 bezoekers per maand. Als je conversieratio 5% is, dan resulteert dat in 50 nieuwe klanten. Als de gemiddelde orderwaarde €50 is, dan heb je een ROI van (50 klanten x €50) – €1000 = €1500.

Organisch backlinkprofiel

Een website die organisch en op natuurlijke wijze backlinks vergaart, geniet vaak meer vertrouwen van zoekmachines dan een site die gebruikmaakt van agressieve backlinkstrategieën. Een dergelijk natuurlijk backlinkprofiel is veelal het resultaat van kwalitatief hoogwaardige content die wordt gedeeld en gewaardeerd door het publiek. Maar hoe speelt social media een rol in dit scenario, en hoe kunnen contentmakers hun backlinkprofiel op een natuurlijke manier verrijken?

Het belang van kwalitatieve content

Kwalitatieve content is de ruggengraat van elk natuurlijk backlinkprofiel. Content die informatief, goed geschreven, en relevant is, zal eerder worden gedeeld door lezers en als referentie worden gebruikt door andere websites. Dit soort natuurlijke backlinks zijn goud waard in de ogen van zoekmachines omdat ze een teken zijn van de autoriteit en betrouwbaarheid van een website.

Rol van social media in backlinkopbouw

Social media vormen een cruciaal platform voor het delen van content en het vergaren van backlinks. Wanneer een stuk content op social media wordt gedeeld en positief wordt ontvangen, vergroot dit de kans dat andere websites ernaar zullen linken. Bovendien kan content die viraal gaat op social media een kettingreactie van backlinks veroorzaken, wat enorm kan bijdragen aan een natuurlijk backlinkprofiel.

De interactie tussen content en social signals

“Social signals” zoals likes, shares en comments kunnen indirect invloed hebben op het backlinkprofiel. Hoewel deze signals niet direct bijdragen aan de zoekmachineranking, kunnen ze de zichtbaarheid en autoriteit van content versterken. Dit kan op zijn beurt meer natuurlijke backlinks aantrekken.

Voorbeeld:

Stel je hebt een diepgaand artikel geschreven over duurzame energie. Het artikel wordt gedeeld op LinkedIn en krijgt honderden likes en tientallen opmerkingen. Deze activiteit maakt je content zichtbaar voor experts in de sector, wat de kans vergroot dat ze ernaar zullen verwijzen in hun eigen publicaties, waardoor je meer kwalitatieve backlinks krijgt.

Best practices voor het stimuleren van natuurlijke backlinks

 1. Kies voor Evergreen Content: Content die lang relevant blijft, trekt door de tijd heen meer backlinks aan.
 2. Schrijf Expert Content volgens het Google E-A-T principe. Content die door vakspecialisten binnen het onderwerp van de content is geschreven.
 3. Interactie op Social Media: Wees actief in de discussies die je content op social media oproept. Dit kan extra aandacht genereren en meer delen en backlinks stimuleren.
 4. Gebruik Visuele Elementen: Infographics, video’s en andere visuele elementen worden vaker gedeeld op social media, wat kan bijdragen aan een natuurlijk backlinkprofiel.

Een natuurlijk backlinkprofiel is een sterk teken van een gezonde website en vormt een solide basis voor langetermijnsucces in zoekmachinerankings. Dit soort profiel wordt vooral gevoed door kwalitatieve content die waarde biedt aan de lezer. De integratie van social media in dit proces kan de zichtbaarheid van de content vergroten en zo het aantal natuurlijke backlinks verhogen. Het is een symbiotische relatie waarin kwaliteit en authenticiteit centraal staan.

Conclusie

Backlinks blijven een belangrijk element in de digitale wereld, maar hun rol en belang zijn aan het veranderen. Het gaat niet meer alleen om het vergaren van zoveel mogelijk links, maar om het bieden van waardevolle, betrouwbare content. En daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar wie die content heeft gemaakt. Dit weerspiegelt een bredere trend naar een meer genuanceerde en holistische benadering van SEO en online autoriteit.