In een wereld waarin de meeste online ervaringen beginnen met een zoekmachine, is het van cruciaal belang dat je website gemakkelijk te vinden is. SEO zorgt ervoor dat je niet alleen zichtbaar bent, maar ook dat je de juiste boodschap overbrengt aan de juiste mensen. Het negeren van SEO betekent vaak het missen van potentiële klanten en kansen.

Wat is SEO?

SEO is een vorm van online marketing en staat voor “Search Engine Optimization”, wat in het Nederlands “zoekmachineoptimalisatie” betekent. Het is het proces van het optimaliseren van een website of online inhoud om een hogere ranking te krijgen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing, en Yahoo. Het hoofddoel van SEO is om de zichtbaarheid van een website te verhogen, meer bezoekers te trekken en, uiteindelijk, deze bezoekers om te zetten in klanten of volgers.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op SEO kwaliteit, waaronder:

 1. On-page SEO: Dit gaat over de optimalisatie van de inhoud. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van relevante trefwoorden, meta-tags, titel tags, header tags en het optimaliseren van afbeeldingen. Het produceren van waardevolle, relevante, kwalitatief hoogwaardige content is cruciaal voor SEO. Door regelmatig kwaliteitscontent te publiceren, kun je autoriteit opbouwen en een groter publiek bereiken.
 2. Off-page SEO: Dit omvat activiteiten buiten je eigen website die de ranking beïnvloeden, zoals backlinks van andere websites. Kwalitatieve en relevante backlinks kunnen een sterke indicator zijn voor zoekmachines dat jouw website betrouwbaar en waardevol is.
 3. Technische SEO: Dit heeft betrekking op de technische aspecten van een website, zoals de HTML code, site snelheid, mobiele optimalisatie, XML sitemaps, en de structuur van de website.
 4. Lokale SEO: Specifiek gericht op het optimaliseren van een bedrijf of service voor lokale zoekopdrachten. Dit omvat het claimen en optimaliseren van een Google Mijn Bedrijf-vermelding, het verzamelen van recensies, en het zorgen voor consistente naam-adres-telefoonnummer (NAP) informatie op verschillende online directories.

Zoekmachines updaten regelmatig hun algoritmes, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste best practices in SEO om ervoor te zorgen dat je website goed blijft presteren in de zoekresultaten.

De voordelen van SEO

 1. Zichtbaarheid en Ranking: De meeste gebruikers klikken op een van de eerste vijf suggesties in de resultatenpagina’s van zoekmachines. Daarom is het belangrijk voor websites om in die top posities te verschijnen, wat kan leiden tot aanzienlijk meer verkeer (bezoekers).
 2. Verhoogd verkeer: De betere zichtbaarheid je website heeft in zoekresultaten, hoe meer kans je hebt om potentiële klanten of lezers naar je site te trekken.
 3. Geloofwaardigheid: Websites die op de eerste pagina van zoekmachineresultaten verschijnen, worden vaak als meer betrouwbaar beschouwd. Dit kan de geloofwaardigheid en het vertrouwen van je merk of website verhogen.
 4. Gebruikerservaring: SEO gaat niet alleen over zoekmachines, maar ook over de gebruiker. Een goed geoptimaliseerde website is gebruiksvriendelijk, makkelijk te navigeren, en heeft relevante inhoud, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring.
 5. Kosten-efficiëntie: In tegenstelling tot betaalde reclame, waarvoor je betaalt voor elke klik, zijn organische zoekresultaten in principe “gratis”. Met een goed geoptimaliseerde website kun je verkeer trekken zonder direct voor elke klik te betalen.
 6. Competitievoordeel: Als je website is geoptimaliseerd en die van je concurrenten niet, heb je een duidelijk voordeel in de ogen van zoekmachines en waarschijnlijk meer zichtbaarheid.
 7. Meetbaarheid: Met tools zoals Google Analytics kun je meten welke SEO-tactieken werken en welke niet, zodat je je strategie dienovereenkomstig kunt aanpassen.

Veel gestelde vragen

Wat betekend SEO?

SEO betekend search engine optimization. Pagina’s met organische zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) zijn een interessant alternatief voor advertenties in SEA-zoekmachines, aangezien ze volledig gratis zijn.

Zoekmachine optimalisatie is een onderdeel van internet marketing. SEO kan worden geïnterpreteerd als het samenspel aan acties met het doel een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekopdrachten van een zoekmachine. Dit gebeurd met focus op de voor die webpagina belangrijke trefwoorden. Met als ultiem doel het bereiken van hoge zoekresultaten bij organische zoekopdrachten.

Het verbeteren van een website word optimaliseren genoemd, zodat de zoekmachine hem beter kan lezen en de waarde beter kan waarderen. Het is belangrijk niet alleen keuzes te maken voor search engines, maar vooral de ervaring van de bezoeker die een pagina bezoekt. Al deze elementen zijn meetbaar worden in het totaal beeld meegenomen. SEO kan hoofdzakelijk opgedeeld worden in on-page SEO en off-page SEO.

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit verschillende onderdelen:

 • On-Page SEO: “Content is King”, bied bezoekers de best mogelijke ervaring. On-page SEO heeft alles te maken met ervoor zorgen dat de on-page-elementen van uw website zijn geoptimaliseerd om hun SEO te verhogen, en dat de pagina snel wordt geladen (hoe lang het duurt).
 • Off-page SEO: Links naar uw website zijn bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van off-page SEO. Shares, likes en exposure op sociale media kunnen echter een impact hebben op uw zoekmachineoptimalisatie. SEO moet op de lange termijn worden gezien als een proces dat meer omvat dan alleen het verbeteren van de prestaties van een website.
 • Technische optimalisatie: Als de website technisch niet in orde is, kan het gebeuren dat de zoekmachinerobots niet eens bij de website kunnen komen. Dit is dus van groot belang om te zorgen dat je website technisch in orde is. Off-page SEO omvat externe SEO-activiteiten zoals linkbuilding en social media-markering, die de kansen op het behalen van een hoge SEO-ranking aanzienlijk kunnen vergroten.

Het belangrijkste om te weten is dat je op elke pagina van jouw website hieraan bijdraagt. Het SEO proces bestaat dan ook uit een aantal SEO stappen:

 • Doelstelling
 • Tools
 • Keyword research
 • Strategie
 • Techniek
 • On-page optimalisatie (content)
 • Off-page optimalisatie (linkbuilding)
 • Vervolgtraject
 • Resultaten meten

Het belangrijkste SEO principe is “content is king”, oftewel de inhoud van de pagina is het belangrijkste SEO ingrediënt.

Waarom is SEO belangrijk voor marketing?

SEO is een fundamenteel onderdeel van digitale marketing omdat mensen elk jaar biljoenen zoekopdrachten uitvoeren, vaak met commerciële bedoelingen om informatie over producten en diensten te vinden. Zoeken is vaak de primaire bron van digitaal verkeer voor merken en vormt een aanvulling op andere marketingkanalen. Een grotere zichtbaarheid en een hogere positie in de zoekresultaten dan uw concurrentie kan een materiële impact hebben op uw bedrijfsresultaten.

De zoekresultaten zijn de afgelopen jaren echter geëvolueerd om gebruikers directere antwoorden en informatie te geven waardoor gebruikers eerder op de resultatenpagina blijven in plaats van ze naar andere websites te leiden.

Soorten SEO-factoren voor zoekmachines

De elementen binnen elke groep of subgroep zijn factoren waarmee u rekening moet houden als u de organische zichtbaarheid en positie van uw site wilt vergroten. In de rechterbovenhoek van elk element staat een waarde die u helpt het gewicht of belang van dat specifieke element te begrijpen: hoe hoger het getal, hoe meer gewicht het draagt.

SEO-factoren werken samen

SEO-factoren bestaan ​​niet in een vacuüm. Goed geoptimaliseerde HTML-titels zullen dunne inhoud niet compenseren. Razendsnelle sitesnelheid helpt niet als zoekmachines uw pagina’s niet gemakkelijk kunnen crawlen. Simpel gezegd, het hebben van verschillende positieve factoren kan uw kans op succes vergroten, maar negatieve factoren kunnen die kansen verslechteren.

Engagement

Webpagina’s van hoge kwaliteit moeten zinvolle interacties met gebruikers uitlokken. Aspecten van die interacties kunnen worden gekwantificeerd door middel van statistieken zoals tijd op pagina, bouncepercentage, gemiddelde sessieduur enzovoort.

Zoekmachines zijn doorgaans terughoudend om te onthullen hoe, of zelfs als, engagementstatistieken worden gebruikt in hun algoritmen. En het feit dat een zoekmachine een patent heeft op hoe engagement kan worden gebruikt om de zoekresultaten te bepalen, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het deze momenteel ook gebruikt.

Toch vormen hoogwaardige inhoud en ux gebruikerservaring een groot deel van SEO, en het prioriteren ervan zou een positief effect moeten hebben op uw betrokkenheid en conversiepercentages.

Reputatie

De exacte signalen die de zoekmachines gebruiken om de reputatie te beoordelen, zijn niet bekend, maar denk eens aan de mensen, sites en instellingen wiens reputatie u hoog in het vaandel heeft staan. Die reputatie hebben ze waarschijnlijk in de loop van de tijd opgebouwd door betrouwbare en stabiele informatie te verstrekken, door anderen als experts in hun vakgebied te worden genoemd en goed over te spreken door hun collega’s of klanten.

Wat is een SEO specialist?

Een SEO-specialist is een (uitvoerend) adviseur die zich bezighoud met het uitvoeren van optimalisatieprojecten voor klanten.