Het selecteren van het juiste Content Management Systeem (CMS) kan een uitdaging zijn, vooral met een zee van opties die elk hun eigen set van features aanbieden. Kiezen voor het verkeerde platform kan je organisatie veel kosten, niet alleen financieel maar ook in termen van tijd en inzet. Deze gids duikt diep in de veelzijdige wereld van CMS’en en biedt een overzicht van de top 10 populairste systemen, compleet met hun kernfuncties en voordelen.

Overzicht van subonderwerpen

 • Wat is een Content Management Systeem?
 • Top 10 populairste CMS’en
 • Hoe kies je het juiste CMS?
 • De betekenis van gebruikersvriendelijkheid
 • De rol van SEO in een CMS
 • De waarde van mobielvriendelijkheid
 • E-commerce mogelijkheden
 • Het belang van data-analyse
 • Beveiliging en waarom het ertoe doet
 • Conclusie
 • CMS website laten maken

Wat is een Content Management Systeem?

Een CMS is een softwareplatform dat de gebruiker in staat stelt om digitale content te creëren, te publiceren en te beheren. In de meeste gevallen elimineert een CMS de noodzaak om code te schrijven, waardoor het gemakkelijker wordt voor mensen zonder technische expertise om een website te beheren.

Top 10 Populairste CMS’en

WordPress

Een gigant in de CMS-wereld, WordPress is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van alle websites. De platform biedt een overvloed aan thema-opties, een uitgebreide bibliotheek van plug-ins en is inherent SEO-vriendelijk.

Joomla

Dit open-source platform is een belangrijke concurrent van WordPress en is vooral krachtig voor het ontwikkelen van e-commerce en sociale netwerksites. Het blinkt uit in meertalige ondersteuning en heeft een scala aan extensies.

Drupal

Gewaardeerd in enterprise-omgevingen, biedt Drupal hoge mate van aanpasbaarheid en heeft een sterke focus op beveiliging. Het is bijzonder geschikt voor grote, complexe websites zoals die van overheidsinstellingen en universiteiten.

Shopify

Een voorkeursplatform voor e-commerce, Shopify is gebruiksvriendelijk en biedt geïntegreerde betalingsopties. Het heeft ook uitstekende SEO-features en e-commerce tools.

Magento

Dit open-source platform is schaalbaar en heeft uitgebreide e-commerce features, waardoor het ideaal is voor grote online winkels met complexe verkoopstructuren.

Wix

Wix is cloud-gebaseerd en heeft een intuïtieve drag-and-drop interface, waardoor het een goede keuze is voor kleine bedrijven en persoonlijke websites.

Squarespace

Bekend om zijn elegante ontwerp, is Squarespace bijzonder nuttig voor creatievelingen die hun portfolio willen tonen. Hoewel het niet open-source is, biedt het een gebruiksvriendelijke ervaring.

Weebly

Dit platform is ook cloud-gebaseerd en eenvoudig te gebruiken, met ingebouwde marketingfuncties. Het is geschikt voor kleinere websites en e-commerce platforms.

TYPO3

Veel gebruikt in Europa, is TYPO3 open-source en biedt het een veelzijdige backend, waardoor het ideaal is voor grote en internationale bedrijven.

HubSpot CMS

Gericht op inbound marketing, HubSpot CMS is cloud-gebaseerd en geïntegreerd met CRM en marketing automation tools. Het is een opkomend platform dat zich snel populariteit verwerft.

Hoe kies je het juiste CMS?

Een ideaal CMS moet een evenwicht vinden tussen functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het moet overeenkomen met de behoeften van je bedrijf en ook schaalbaar zijn om toekomstige groei te ondersteunen. Kijk bij het maken van je keuze naar de beschikbare plug-ins, thema’s, kosten en community support.

De betekenis van gebruikersvriendelijkheid

Een CMS moet intuïtief zijn, zodat gebruikers van alle niveaus ermee kunnen werken. De aanwezigheid van een WYSIWYG-editor, drag-and-drop functies, en duidelijke instructies zijn belangrijke aspecten om in overweging te nemen.

De rol van SEO in een CMS

Een CMS met goede SEO-functionaliteiten kan uw online zichtbaarheid vergroten. Dit omvat meta-tag management, SEO-vriendelijke URL’s, en automatische sitemapgeneratie.

De waarde van mobielvriendelijkheid

Mobielvriendelijk ontwerp is essentieel in een wereld waar een groot deel van het internetverkeer via mobiele apparaten verloopt. Zorg ervoor dat het CMS automatisch mobielvriendelijke versies van webpagina’s kan genereren.

E-commerce mogelijkheden

Als je een online winkel wilt runnen, zijn e-commerce functies zoals voorraadbeheer, producttoevoeging en integratie met verschillende betalingsgateways cruciaal.

Het belang van data-analyse

Een CMS met geavanceerde analytics-tools kan u helpen het gedrag van websitebezoekers beter te begrijpen, wat kan leiden tot meer gerichte marketingstrategieën.

Beveiliging en waarom het ertoe doet

Beveiliging is cruciaal om zowel de site als de gebruikersgegevens te beschermen. Een robuust CMS zou moeten beschikken over SSL-certificaten, tweefactorauthenticatie en frequente software-updates.

Open Source

Wanneer u een Content Management Systeem (CMS) kiest, zijn er grofweg twee categorieën waaruit u kunt kiezen: open source en gesloten (propriëtaire) systemen. Platforms als WordPress, Joomla en Drupal zijn open source en bieden een basisversie die meestal kosteloos is. Toch kunnen de kosten oplopen wanneer specifieke thema’s, plug-ins of extra functies nodig zijn.

Aan de andere kant hebben gesloten systemen zoals Wix en Squarespace vaste abonnementskosten die variëren, vaak tussen ongeveer €10 en meer dan €40 per maand. Deze tarieven kunnen voor grote organisaties die meerdere licenties nodig hebben snel stijgen.

Bijkomende kosten

De prijs van het CMS is niet de enige factor om rekening mee te houden. Er zijn aanvullende kosten zoals webhosting, die kan variëren van €3 tot €300 per maand, afhankelijk van uw behoeften. Bovendien moet u rekening houden met uitgaven voor zaken als domeinregistratie, SSL-certificaten, en eventuele ontwikkelings- en onderhoudskosten.

Praktijkvoorbeelden: website laten maken kosten

Voorbeeld 1: de kleine ondernemer

Een startende ondernemer die WordPress gebruikt, kan beginnen met een initiële investering van ongeveer €100 voor een kwaliteitsthema en enkele noodzakelijke plug-ins. Met bescheiden hostingkosten zou de totale jaarlijkse uitgave tussen de €200 en €300 kunnen liggen.

Voorbeeld 2: de middelgrote onderneming

Als een middelgrote onderneming een gesloten CMS zoals HubSpot gebruikt, kunnen de aanvangskosten oplopen tot €800 per jaar. Dit is exclusief extra kosten voor aanvullende functies en meerdere gebruikerslicenties. Het jaarlijkse budget kan dan ook boven de €2000 uitkomen.

Branche-specifieke overwegingen

Retail en E-commerce

Voor de retail- en e-commercebranche zijn platforms als Shopify en Magento vaak de beste keus, dankzij hun e-commerce-georiënteerde functies zoals geïntegreerde betalingssystemen en voorraadbeheer.

Media en publicatie

WordPress en Joomla worden vaak aangeraden voor media- en publicatiebedrijven vanwege hun gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide contentbeheerfuncties.

Overheid en onderwijs

Instellingen in de overheid en het onderwijs neigen naar Drupal vanwege de robuuste beveiligingsmaatregelen en capaciteit om uitgebreide, complexe websites te beheren.

Ondernemers

Voor zelfstandigen en kleinschalige ondernemers zijn WordPress en Squarespace vaak geschikte keuzes door hun gebruiksvriendelijkheid en visuele mogelijkheden.

Conclusie: het belang van een doordachte keuze

Bij het selecteren van een CMS moet er niet alleen gekeken worden naar de initiële kosten, maar ook naar de lange termijn investeringen zoals onderhoud, updates en toevoegingen. Door uitgebreid te vergelijken en te analyseren, kunnen zowel bedrijven als individuen een gefundeerde keuze maken die duurzaam is en goed aansluit bij hun behoeften.

Professioneel advies voor de juiste CMS keuze

Het kiezen van het geschikte CMS kan complex zijn. Als u hiermee worstelt, kan het team van SEO-Specialist.nl u assisteren. Onze experts investeren tijd om uw zakelijke doelstellingen en specifieke sectorbehoeften te begrijpen. Na dit grondige begrip bieden ze u maatwerkadvies over het meest geschikte CMS. Of u nu een blog wilt beginnen of een uitgebreide e-commerce site wilt laten bouwen, SEO-Specialist.nl zorgt ervoor dat uw online platform gebruiksvriendelijk, visueel aantrekkelijk en functioneel is. Neem contact op met SEO-Specialist.nl om uw online strategie naar het volgende niveau te tillen.