Je website aanmelden bij Google | Stappenplan
Na lang nadenken, klussen en finetunen is het eindelijk zo ver: je website staat LIVE! Je bent klaar om te knallen en kunt niet wachten totdat de eerste bezoekers op je website komen. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij je website kan aanmelden bij Google en zo snel mogelijk de eerste bezoekers (en misschien zelf klanten) kunt aantrekken. Dit kan je helemaal zelf doen en heb je geen specialistische kennis voor nodig!
Inhoudsopgave
Stap 1: Aanmelden bij Google Search Console
De eerste stap die je gaat maken om je website aan te melden bij Google is het aanmaken van een Google Search Console account. Google Search Console is een gratis tool van Google die speciaal is gemaakt om jouw website en webpagina’s in de zoekresultaten van Google te krijgen. Voor SEO-specialisten is Google Search Console (GSC) een van de belangrijkste tools in het dagelijkse werk. Hiermee kan je een website analyseren, foutjes opsporen en zien welke zoekwoorden dalen en stijgen.
Zoek naar Google Search Console in de zoekbalk van Google of klik op de deze link: https://search.google.com/search-console/about
Stap 2: Google Search Console account aanmaken
Klik op de blauwe knop ‘Nu starten’. Om Google Search te gebruiken moet je aangemeld zijn met een Google Account. Dit account kan een gmail of hotmail e mailadres zijn. Doorloop alle stappen en vul jouw persoonlijke gegevens in.
Stap 3: Je website aanmelden
Zodra je alle stappen hebt doorlopen dan kom je terecht in de GSC hoofd omgeving. Klik vervolgens op het dropdown menu van property toevoegen en klik hierna op ‘+ Property toevoegen’
Stap 4: Je website verifiëren
Zodra je op property toevoegen geklikt hebt zal het volgende scherm verschijnen:
In dit scherm ga je je domeinnaam verifiëren met GSC. Dit betekent dat jij aan Google laat weten dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent van het domein. Het verifiëren van je domeinnaam kan op verschillende manieren. Ikzelf doe het eigenlijk altijd via de URL-voorvoegsel optie en daarna verificatie door middel van een HTML tag toevoegen aan de <Head> van mijn domein. Weet je niet hoe dit werkt? Kijk dan eens een tutorial of YouTube. Als je er dan nog steeds niet uitkomt kan je mij altijd berichten om dit voor je te doen!
Als de verificatie is gelukt, dan kan het een aantal dagen duren voordat Google de juiste gegevens heeft ingeladen voor je website. Wees dus niet bang, het duurt altijd even voordat de statistieken beschikbaar zijn in jouw persoonlijke dashboard.
Stap 5: Handmatig indexeren van jouw pagina's (URL's)
Zodra Google Search Console actief is, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen om jouw website te laten indexeren in de zoekresultaten. Wat ik persoonlijk altijd als eerste doe bij een nieuwe website is het handmatig indexeren van alle belangrijke pagina’s.
Kopieer jouw belangrijke url’s en plak deze in de inspecteer zoekbalk en druk op enter
Vervolgens krijg je als het goed is de volgende melding:
Dit houdt in dat Google de desbetreffende URL nog niet heeft geïndexeerd. Om Google een handje te helpen druk je op ‘Indexering aanvragen’.
Als het goed is krijg je hierna het volgende beeld te zien:
Dit betekent dat Google jouw aanvraag heeft ontvangen en gaat bepalen op welke positie de pagina in de zoekresultaten geplaatst wordt.
Het handmatig indexeren van url’s doe ik in principe voor alle belangrijke url’s op mijn website. Verkoop jij bijvoorbeeld veel verschillende soorten kleding? Dan zorg ik ervoor dat alle categorie url’s (jassen, schoenen, truien, broeken) apart van elkaar handmatig geïndexeerd worden.
Stap 6: Sitemap indienen
Nadat je alle belangrijke url’s hebt laten indexeren is het aan te raden om je XML sitemap toe te voegen aan Google Search Console. Een XML sitemap is als het ware het skelet van je website. In dit bestand staan alle url’s van jouw website. Om dit bestand in te dienen klik je op de link (SItemaps) in het GSC menu aan de linkerkant. Door dit bestand aan GSC toe te voegen help je Google een handje met het begrijpen van jouw website. Hoe meer je Google helpt hoe meer jij wordt beloont met goede posities in de zoekresultaten.
Vervolgens kom je in de omgeving waar de URL naar jouw sitemap ingediend kan worden.
Waar kan ik mijn sitemap vinden?
De url van jouw sitemap kan je op de volgende manier vinden;
- Zoek naar: ‘jouwwebsite.nl/robots.txt’
- Voorbeeld: seo-specialist.nl/robots.txt
Vervolgens zie je dit verschijnen:
Kopieer de url van de sitemap en plaats deze vervolgens in het de GSC.
Krijg je de een succesvolle statusmelding? Dan is het indienen van je xml-sitemap helemaal gelukt! Zie je een foutmelding? Probeer het dan nog een keer. Soms gaat er iets fout en moet je het twee keer proberen
Heb je al deze stappen succesvol doorlopen? Dan gaat Google zo snel mogelijk aan de slag met het indexeren van jouw website en kan je binnenkort bezoekers en wellicht zelfs klanten verwachten.
Loop je vast of heb je hulp nodig met het aantrekken van bezoekers op jouw website? Daar help ik je graag mee!