Op dit precieze moment kan je ideale klant opzoek zijn naar specifiek je merk en aanbod – en het is jouw job om ervoor te zorgen dat ze je vinden. Het is jouw taak om ervoor zorgen dat je ideale klant niet kan ontkomen aan het kennen van je merk én aanbod. Maar hoe doe je dat als je niet wilt schreeuwen om aandacht?

Dit is wat je ideale klant van je verwacht

Als eigenaar van een bedrijf – groot of klein – is één van je belangrijkste taken om te zorgen dat er voldoende omzet is. En dat betekent het aantrekken van de juiste klanten naar je diensten of producten. Investeren in marketing is daarom essentieel voor het voortbestaan van je bedrijf.

De mens evolueert. Dit betekent dat je marketing ook moet meegroeien met de wensen en verwachten van je doelgroep. Op dit vlak gaat het fout bij veel bedrijven.

Zo’n 10 jaar geleden werden we geïntroduceerd tot influencers. Zij creëerde de meest perfecte content voor visuele kanalen zoals Instagram, YouTube en Pinterest. De influencer zoals wij die toen leerde kennen bestaat niet meer. Want de consument is klaar met neppe, te perfecte content. Ze willen authentieke content. Content waaraan ze zich kunnen conformeren.

‘Euhm, wat heeft dit met zichtbaarheid te maken?’

Het belangrijkste aspect van het ontwikkelen van een goede zichtbaarheid en dus vindbaarheid om nieuwe klanten aan te trekken, is om exact te weten wat deze mensen zoeken.

+ Wat zijn hun problemen/uitdagingen?
+ Welke emoties komen hier bij kijken?
+ Hoe past je merk bij hun als persoon?

De consument zoekt naar authenticiteit. Door je te profileren als de zoveelste specialist in je vakgebied zul je nooit opvallen. Je kunt de beste zichtbaarheid hebben in je vakgebied, maar alsnog de plank volledig misslaan (= geen klanten converteren) omdat ze geen binding met je voelen.

Stap 1 – leer je ideale klant kennen

Als je wilt focussen op het aantrekken van klanten door middel van organische marketing (ik noem het ook wel: marketing zonder te schreeuwen) zul je moeten investeren in het leren kennen van je ideale klant.

+ Spreek met ze op Instagram DM
+ Ga in gesprek met je huidige klanten
+ Vraag vrienden/familie die binnen je doelgroep vallen om feedback op je communicatie

Focus. Focus. Focus.

De beste tip die ik je kan geven als je nu wilt beginnen met SEO is om een duidelijke focus te kiezen.

Google’s algoritme beoordeelt iedere individuele pagina van je website – máár kijkt wél wat het overkoepelende onderwerp (of eventuele onderwerpen) is van je gehele website.

Dit betekent dat je voor je begint met het ontwikkelen van strategische content moet bepalen wat je content pijlers gaan zijn: je content clusters.

Voorbeeld: ik werk zelf met drie content clusters: SEO (duh), content marketing én sporadisch marketing in het algemeen. SEO is mijn hoofd content cluster, waarbij content marketing en algemene marketing aanvullend zijn (sub content clusters). Ik schrijf alleen over onderwerpen in mijn sub content clusters die aanvullend zijn aan SEO. Hierdoor weet Google precies voor welke expertise het zoekmachine gebruikers naar mijn website moet sturen.

Om je content clusters te kunnen kiezen raad ik je aan om weer terug te gaan naar stap 1. Want door te weten wat er speelt in het hoofd van je ideale klant kun je bepalen welke content cluster(s) interessant zijn om deze mensen naar je website te trekken. Wat dat is natuurlijk je uiteindelijke doel.

Stap 2 – kies je content cluster(s)

Kies één tot maximaal drie content clusters en bepaal per content cluster over welke onderwerpen je wilt schrijven. Houd daarbij altijd in je achterhoofd: je schrijft om een potentiële klant te helpen, je schrijft nooit voor de zoekmachine.

Welke vragen stellen je doelgroep?

De grote vraag die je beantwoord moet hebben vóór je SEO-content gaan creëren is: welke vragen stelt mijn doelgroep aan de zoekmachine die ik kan beantwoorden?

Dit vind ik oprecht het meest boeiende gedeelte van SEO. En dat na dik 10 jaar ervaring in het vak.

De kracht van SEO is dat je vóór je überhaupt gaat schrijven kunt inzien wat je doelgroep van je wilt weten. Dit betekent dat je strategische keuzes kunt maken over welke content je wel en wat je vooral niet wilt gaan schrijven. Ieder stukje content dat je ontwikkelt zal van waarde zijn voor je ideale klant. Hoe fantastisch is dat?

Je kunt achterhalen welke vragen veel gesteld worden door je doelgroep in de zoekmachines door een zoekwoorden analyse uit te voeren. Hierbij analyseer je woorden combinaties op de hoeveelheid zoekopdrachten (het zoekvolume per maand) en de hoeveelheid andere websites dat erop gevonden wilt worden (de concurrentie score).

Door te investeren in SEO kun je op alle contentkanalen die je gebruikt voor de communicatie van je bedrijf inzetten op content waarvan je weet dat er behoefte aan is. SEO is dan ook het perfecte marketingkanaal om als basisstrategie voor al je content marketing te gebruiken.

Stap 3 – bepaal je zoekwoorden

Duik in de wondere wereld van zoekwoorden en bepaal voor welke zoekopdrachten van je ideale klant (binnen je content clusters) je nieuwe content wilt creëren. Tip: voer in één keer een flinke zoekwoorden analyse uit. Zo kun je de aankomende maanden vooruit met content ideeën. Scheelt je een hoop tijd.

Heb je geen idee hoe en waar je moet beginnen met een zoekwoorden analyse? Meld je dan aan voor de Let’s Get Visible SEO-cursus en leer een SEO-contentstrategie ontwikkelen en implementeren. Incl. 1:1 sessie!

Killer SEO-content schrijf je zo

Het schrijven voor SEO wordt door velen omschreven als rocket science. Maar het is mega simpel.

Er zijn drie sleutelwoorden die je in je achterhoofd moet houden bij het schrijven van een SEO-tekst: relevantie, kwaliteit en consistentie.

Alle content die je schrijft moet relevant zijn. Oftewel: de inhoud moet up-to-date zijn conform de laatste ontwikkelingen en richtlijnen in je vakgebied. Door de zoekvraag op de beste manier te beantwoorden maak je kans op een hoge positie in Google. En dat is je doel. Dus: schrijf alleen content waar je inhoudelijk 100% achterstaat als expert in je vakgebied. Zo gaan anderen je ook op die manier zien.

Kwaliteit is essentieel. Iedere zoekmachine gebruiker stelt een vraag aan de zoekmachine om één reden: het juiste antwoord vinden. Die persoon heeft geen behoefte aan een halfbakken antwoord, of zelfs een verkeerd advies. Dit laatste kan desastreus aflopen.

Google maakt gebruik van artificial intelligence om de context van iedere woord op je website te begrijpen. Door zinnen slecht te formuleren of niet na te denken over de leesbaarheid (gebruiksvriendelijkheid) van je geschreven content kan je perfecte antwoord op een zoekvraag alsnog op pagina vijf van Google belanden. Schrijf daarom liever één goed artikel per maand, dan iedere week een stuk content van lage kwaliteit.

Tot slot houdt Google van consistentie. Door bijvoorbeeld iedere week één SEO-tekst te schrijven en te publiceren weet de zoekmachine dat het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen over je vakgebied hoogstwaarschijnlijk te vinden zijn op je website. En dit geeft je autoriteit in de zoekmachines. En hoe hoger je autoriteit, hoe makkelijker het is om snel een hoge positie te krijgen in Google met een nieuw artikel.

… maar de belangrijkste stap is …

… dat je daadwerkelijk de beslissing moet nemen om écht voor organische marketing zoals SEO te gaan.

En geloof mij – je bent niet de enige ondernemer die de stap (nog steeds) niet heeft gezet. Want 85% van ZZP’ers én 57% van de MKB’ers in Nederland maken geen gebruik van SEO. Dat betekent dat het grote deel van je concurrenten zich niet bezig houdt met het verhogen van de vindbaarheid in de zoekmachines.

En dat terwijl…
+ … het een gratis marketingkanaal is
+ … je toch al een website hebt (right?)
+ … je minder tijd kwijt bent aan SEO dan aan social media (fact)
+ … je content maanden tot jarenlang nieuwe klanten kan opleveren (lekker effectief)

Zodra je weet hoe je de kracht van een goede zichtbaarheid en dus vindbaarheid in simpele stappen kunt opbouwen zul je meer brand awareness, meer verkeer, meer klanten en meer omzet genereren.

Ben jij klaar om je vindbaarheid in Google nu écht te kickstarten, maar wil je het niet zelf of alleen doen? Ik help je je bedrijf toekomstbestendig maken door het opstellen en implementeren van een krachtige (SEO)content marketing strategie. Klik hier om een gratis kennismaking te boeken.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij