Het gebruiken van landingspagina’s is één van de meestgebruikte online marketing methodes. Maar wat is het verschil tussen een normale landingspagina en een SEO-landingspagina En waar moet je op letten bij het maken van een landingspagina dat puur gefocust is op een goede vindbaarheid in de zoekmachines?

Wat is een SEO-landingspagina

Voor ik je ga uitleggen wat een SEO-landingspagina is, is het goed om te weten wat de definitie is van een algemene landingspagina:

Een landingspagina is een pagina binnen je website waar je naar verwijst vanuit externe kanalen. Deze pagina heeft een specifiek doeleinden die niet altijd relevant is voor websitebezoekers die door je website navigeren. Een landingspagina is vaak alleen te bereiken vanuit externe bronnen, zoals advertenties of social media, en is niet te vinden in het menu van de website.

Een SEO-landingspagina is bijna hetzelfde, alleen heeft één verschil: deze landingspagina’s zijn specifiek ontwikkeld om verkeer vanuit de zoekmachines naar de website te leiden. Het doel van deze pagina’s is dat zij goed vindbaar worden in de zoekmachines, en er wordt verder niet verwezen naar deze pagina vanuit andere kanalen. Deze pagina is puur voor SEO-doeleinden.

Tips voor een succesvolle SEO-landingspagina

Wil je een SEO-landingspagina maken die daadwerkelijk succesvol is? Hieronder deel ik een aantal tips om je landingspagina nóg sterker te maken.

Bepaal je doel

Net zoals bij ieder ander marketingkanaal is het van belang dat je vóór je je SEO-landingspagina gaat ontwikkelen bepaalt wat het doel is van de pagina. Want zonder een specifiek doel in gedachten is de kans groot dat de inhoud van je landingspagina rommelig wordt – en vooral niet duidelijk maakt wat de te nemen stappen zijn voor de bezoekers.

Bedenk voor je de inhoud gaat maken wat je doel is. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Het aanvragen van meer informatie
  • Het inplannen van een kennismakingsgesprek
  • Het downloaden van een e-book
  • Het kopen van een product
  • Het inschrijven voor een nieuwsbrief
  • etc.

Bepaal je zoekwoord

Je wilt dat je landingspagina gevonden wordt in Google. Het is dan essentieel om te bepalen wat je belangrijkste zoekwoord gaat zijn. Voor dat zoekwoord zul je de inhoud van de content moeten gaan optimaliseren.

Tip: het is mogelijk om één pagina te optimaliseren op meerdere, soortgelijke zoekwoorden. Maak hier gebruik van, want dan is de kans simpelweg groter dat er meer doelgericht verkeer op je SEO-landingspagina terecht komt.

Gebruik voldoende call-to-actions

Zonder call-to-actions zal je landingspagina nóóit succesvol worden. Call-to-actions zorgen ervoor dat je bezoekers weten wat de actie is die zij moeten ondernemen. Vertel daarom – door middel van sterke copy + knoppen – waarom zij wat moeten doen op de pagina.

Denk aan de leesbaarheid van de pagina

Waarschijnlijk heb je veel te vertellen op je SEO-landingspagina. Toch raad ik je aan om de content zo compact mogelijk te maken.

Waarom? Ten eerste: niemand heeft behoefte om online ellenlange teksten te lezen. Dan pakken ze wel een boek. Alle informatie die niet direct van invloed is op je doel mag je schrappen.

Ten tweede: leesbaarheid is een belangrijke factor voor de zoekmachines. Een pagina moet duidelijk zijn. Gestructureerd. Je bezoeker hoort snel de pagina te kunnen scannen en precies te weten welke informatie waar staat.

Maak daarom gebruik van (sub)koppen, opsommingen en uitgelichte quotes om de gebruiksvriendelijkheid van je SEO-landingspagina te verhogen.

Deel ervaringen van klanten

Niets haalt een nieuwe bezoeker beter over om in te gaan op je call-to-action dan positieve ervaringen van anderen. Social proof blijft een belangrijke factor voor mensen om een keuze te maken. Of dat nu een grote aankoop is, of het downloaden van een gratis e-book.

Tip: plant je landingspagina niet helemaal vol met reviews, maar kies er een aantal uit en link daaronder verder naar een pagina vol met reviews en ervaringen. Een overkill aan reviews kan ook een signaal geven dat je te hard probeert te verkopen.

De conclusie?

Een SEO-landingspagina is een slimme methode om bepaalde content of diensten naar je specifieke doelgroep te brengen. Wél is het essentieel om goed na te denken over de inhoud van de pagina. Je wilt rekening houden met de SEO (goede vindbaarheid), maar ook dat het doel van de pagina behaald wordt.

Wil je meer weten over wat een goede online vindbaarheid voor jouw website kan betekenen? Plan een gratis kennismaking in, en ik vertel je meer!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij