Interne links worden al jaren massaal gebruikt om de vindbaarheid binnen de zoekmachines te verhogen. Maar wat zijn interne links, wanneer gebruik je ze en wat zijn de do’s and don’ts?
De SEO-branche heeft een uitgebreid vakjargon met vele termen en begrippen die een onderdeel van zoekmachine optimalisatie uitleggen. Om je te helpen bij het wegwijs worden in SEO-land leg ik iedere week een stukje SEO vakjargon aan je uit in behapbare taal.
Vandaag: wat is een interne link?
Wat is de definitie van een interne link?
Het plaatsen van tekstlink van één pagina binnen je website naar een andere pagina binnen je website.
Meer is een interne link niet. Wél kun je interne links voor meerdere doeleinden gebruiken.
Waarom interne links gebruiken?
Interne links gebruik je binnen je teksten om meerdere redenen:
Je helpt je websitebezoekers door je website navigeren
Een interne link verwijst naar een andere pagina binnen je website. Eén van de voornaamste redenen om een interne link te plaatsen naar een andere pagina binnen je website is om een bezoeker naar een pagina te sturen die informatie geeft over een gerelateerd onderwerp dat je in je tekst benoemt. Ik wil bijvoorbeeld niet iedere keer dat ik iets vertel over een online SEO-cursus uitleggen wat het inhoudt en waarom het wat voor je is. Want niet iedere pagina binnen mijn website gaat over dit onderwerp: dat is er maar één. Het gebruik van interne links is dan handig en efficiënt.
Bijvoorbeeld: je wilt een interne link plaatsen naar een artikel over verschillende soorten kerstbomen. Het focus zoekwoord van het artikel waar je een interne link naar wilt plaatsen is ‘soorten kerstbomen’. Plaats dan een link op ‘soorten kerstbomen’. Hierdoor is het duidelijk aan de zoekmachine naar wat voor content je linkt, maar ook voor de website gebruiker.
Hieronder vind je een voorbeeld van wat voor pagina’s je allemaal interne links kunt plaatsen naar een artikel.

Je geeft aan welke pagina’s belangrijk zijn binnen je website
Want heel simpel: hoe meer links er binnen je website staan naar een bepaalde pagina (en dus een bepaald onderwerp), hoe vaker de zoekmachine ziet dat je refereert (linkt) naar dit onderwerp. Zo geef je aan dat één of meerdere pagina’s belangrijk zijn voor je bedrijf en natuurlijk ook je websitebezoekers.
Het kan helpen om een hogere positie in Google te krijgen
Door interne links te plaatsen naar je belangrijkste pagina’s binnen je website geef je ook een signaal aan de zoekmachine dat op die pagina de beste content staat over dat onderwerp. Door op zoveel mogelijk plekken in je website te linken op het focus zoekwoord van de pagina waar je naartoe linkt, help je de positie binnen de zoekmachine te verhogen.
Zie het als linkbuilding, alleen dan link je naar jezelf!
Lees hier wat de regels zijn van het gebruiken van interne en externe links in je website.
5 tips bij het gebruiken van interne links
Keyword clustering kun je handmatig en via een tool doen.
- Plaats de interne link altijd op een woordencombinatie die exact is óf in de buurt van het focus zoekwoord komt van de naar te linken pagina. Zo geef je een duidelijk signaal aan je website gebruikers én de zoekmachines.
- Het heeft géén nut om meerdere interne links te plaatsen naar bijvoorbeeld een specifiek product vanaf één pagina. Eén interne link helpt je bezoekers en je posities in de zoekmachines, en alle dubbele links kun je zien als spam. Niet doen dus.
- Leest je tekst niet meer lekker door de grote hoeveelheid links? Dan raad ik je aan wat links te verwijderen. De leesbaarheid van een tekst is veel belangrijker – want daar beoordeeld de zoekmachine onder andere je content op. De kwaliteit van je tekst gaat boven het maximaal plaatsen van interne links.
- Ben je net begonnen met het schrijven van artikelen? Loop over een paar maanden dan je artikelen na en kijken of je interne links kunt plaatsen. Wanneer je bijna geen contentpagina’s hebt zul je nog weinig mogelijkheden hebben om interne links te plaatsen. Zodra je meer content hebt heb je opeens wel interne link mogelijkheden.
- And last but not least: check regelmatig of alle links nog werken!
De conclusie?
Interne links zijn een efficiënte manier om je websitebezoekers te helpen navigeren, maar ook om je online vindbaarheid te verhogen in de zoekmachines. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, en het kan je resultaten aanzienlijk verhogen.
Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.
De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.
Door te investeren in je online vindbaarheid:
- Claim jij je expert-status in je vakgebied
- Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
- Komen de klanten naar jou toe