Hieronder vind je een transcript van een podcast aflevering van de School of SEO podcast. Er is namelijk een vraag die mij heel vaak wordt gesteld. De vraag der vragen. Want, wanneer is investeren in SEO de juiste stap? En daar heb ik geen kant en klaar antwoord op. Dus ik neem je vandaag in deze podcast mee in de opties.

Luister je liever? Klik hieronder of ‘play’, of zoek in je favo podcast app naar School of SEO.

Investeren in SEO.

Ten eerste ga ik even heel erg cliché zijn. Want natuurlijk is er geen juiste tijd om te beginnen met SEO. Het cliché antwoord is: je had vorig jaar al moeten beginnen. Want als je een jaar geleden was begonnen met het optimaliseren van je website voor een betere online vindbaarheid had je daar nu zeer zeker de vruchten van geplukt. SEO is een lange termijn marketingkanaal. Dat betekent dat het even duurt voordat het resultaat gaat opleveren. Dit is ook de reden dat veel ondernemers het niet aandurven om te investeren in SEO. Omdat het niet hapsnap direct resultaat oplevert.

Hoe snel mag je resultaat verwachten?

Het duurt gemiddeld zo’n 2-3 maanden voor de eerste echte resultaten zichtbaar zijn. Maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid concurrentie die je hebt. Want bij heel veel concurrentie kan het ook 6 maanden of een jaar duren. Dat verschilt echt per zoekwoord. Mocht je benieuwd zijn hoeveel concurrentie je hebt, dan raad ik je aan om aflevering 3 te luisteren. Hierin leg ik je uit waarom je algemene concurrenten je SEO-concurrenten niet hoeven te zijn. En hoe je je concurrenten in een notendop vindt. 

Terug naar het resultaat. Het duurt dus even voordat je de eerste echte resultaten gaat zien. In sommige gevallen levert dat direct nieuwe klanten op en extra sales. Zit je in een branche met veel concurrenten, dan is het wat lastiger en duurt het langer. En dan is de vraag: wanneer is de beste tijd om te starten met SEO’ makkelijk beantwoord: zo snel mogelijk, als je zo snel mogelijk resultaat wilt. 

Nooit beginnen = nooit resultaat.

Maar een ding is zeker: als je nooit begint aan SEO – zul je nooit resultaat gaan boeken. En ik begrijp heel goed dat investeren in een vorm van marketing waar je moet wachten tot het resultaat er is niet je eerste keuze heeft. Want je bent gaan ondernemen omdat je geld wilt verdienen. En zo snel mogelijk. 

Maar vergis je niet door alleen te investeren in korte termijn marketing. Want korte termijn marketingkanalen zoals Instagram, Facebook, TikTok en adverteren kosten veel meer tijd en moeite. Deze kanalen vragen continu om aandacht. Om nieuwe content. Interactie. Video’s. En bij adverteren een flinke bak geld. Dat is ook niet perse heel aantrekkelijk.

Nu begrijp ik dat je aanwezig moet zijn op social media. Dat doe ik zelf ook. Want in deze tijd is het een must om jezelf op alle kanalen te laten zien waar je doelgroep zich kan bevinden. Aanwezig zijn is wel iets heel anders dan strategisch te werk gaan.

Strategie is key voor resultaat.

Mocht je aan de slag willen met SEO dan is aanwezig zijn niet voldoende. Als je resultaat wilt boeken moet je er echt voor gaan. En nee – dat hoeft niet heel veel tijd te kosten. Maar ik raad je wel aan om heel doelgericht aan de slag te gaan met je SEO. Want door sporadisch ‘een blogje’ te publiceren op je website gaat het niet lukken.

Wat je wel zou moeten doen? Het mooie aan SEO is dat alles te onderbouwen is door data. Het doel is met SEO dat je boven je concurrenten uit komt op de gewenste zoektermen. Om te achterhalen wat er moet gebeuren om boven die concurrenten uit te komen kun je analyseren wat zij doen, wat jij nog niet doet, en wat dus de stappen zijn die jij moet zetten om dichter bij je doel te komen. Sporadisch een blogje schrijven doet dus niet voldoende. Maar één keer per maand een kwalitatief en relevant artikel schrijven over een onderwerp waar het zoekwoord een flink zoekvolume per maand op heeft is wél een goede stap. Het draait dus om het zetten van doelgerichte stappen om beter vindbaar te worden voor hele specifieke bezoekers. Die bezoekers die daadwerkelijk interesse hebben in jouw aanbod. Jij kunt een probleem oplossen met je dienst of product. Het is aan jou om vindbaar te zijn op alle vragen die zij kunnen stellen waarop jouw dienst of product het antwoord is. Dat is goede SEO.

Local SEO + niche = succes

In een notendop. Wat is de beste tijd om te starten met je SEO? Jij bent klaar om te investeren in SEO wanneer jij inziet dat een goede online vindbaarheid in Google je omzet gaat laten verdubbelen, verdriedubbelen of vertienvoudigen. Want zoals ik net al zei: alles is te onderbouwen door data. Je kunt berekenen hoeveel een goede vindbaarheid op een zoekwoord je kan opleveren in omzet. Eén zoekwoord kan je duizenden tot – ja echt – miljoenen opleveren. In mijn vorige podcast aflevering vertel ik je met welk zoekwoord ik jaren geleden 80% van mijn omzet behaalde. Ik draaide toen zo’n 60K omzet per jaar, wat betekent dat ik met één zoekwoord 48K omzet draaide. Niet slecht, toch?

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij