Hieronder vind je een transcript van een podcast aflevering van de School of SEO podcast. In deze aflevering vertel ik waarom je algemene concurrenten niet je SEO-concurrenten hoeven te zijn.

Luister je liever? Klik hieronder of ‘play’, of zoek in je favo podcast app naar School of SEO.

Wie zijn je SEO-concurrenten?

In dit artikel wil ik uitleggen waarom je algemene concurrenten niet je SEO-concurrenten hoeven te zijn. Want bij SEO werkt dat anders dan bij ieder ander marketingkanaal.

Als ondernemer in een bepaald vakgebied heb jij een beeld over wie jouw concurrenten zijn. Dit zullen bedrijven of ondernemers zijn die ongeveer hetzelfde doen als wat jij doet. Zij zitten in dezelfde branche als jij met een soortgelijk aanbod. Toch?

Maar – wist je dat je concurrenten op het gebied van SEO totaal anders kunnen zijn dan je algemene concurrenten? Want je SEO concurrenten zijn websites die concurreren op dezelfde zoekwoorden. Dat hoeft dus niet te betekenen dat zij qua bedrijf of aanbod op die van jou lijken. 

Bijvoorbeeld: Stel – je bent een geboortecoach waarbij je zwangere vrouwen helpt om zich voor te bereiden op hun droombevalling. Er zijn vrij veel grote content platformen die veel informatie delen over zwangerschap – maar geen enkele dienst aanbieden op dat vlak. Qua aanbod zijn zij geen concurrent. Maar in de zoekmachines wel – want zij worden gevonden op dezelfde zoekwoorden als waar jij op gevonden wilt worden.

Wanneer je goed gevonden wilt worden in de zoekmachines is het van belang dat je weet wie je SEO-concurrenten zijn. Niet alleen om te weten hoeveel concurrentie je hebt – maar vooral om te kunnen kijken hoe en wat jouw concurrenten doen om zichtbaar te worden en blijven voor de doelgroep die jullie delen.

Afkijken is toegestaan.

SEO is één van de weinige marketingkanalen waarbij het dikke prima is om bij je concurrenten af te kijken. Want om een strategie te kunnen bepalen hoe jij met jouw website beter gevonden kunt worden op de zoekwoorden waar meerdere concurrenten óók op gevonden willen worden is het cruciaal om in te zien waar zij op focussen.

Heb je geen idee wie je SEO-concurrenten zijn? Of ben je benieuwd of je algemene concurrenten ook je SEO-concurrenten zijn? Er is een hele simpele manier om dit te achterhalen. Alles wat je nodig hebt is zijn een paar zoekwoorden en… Google.

Nu kan het natuurlijk zijn dat je nog nooit een zoekwoorden analyse hebt gedaan voor je website. Mocht je denken ‘wat is een zoekwoorden analyse’? Dit is een analyse waarin je uitzoekt met welke woorden combinaties je doelgroep zoekt naar hetgeen dat jij aanbiedt op je website. Dit is de belangrijkste stap om een SEO-contentstrategie te kunnen bepalen voor je website. Je kijkt dan welke woorden combinaties – oftewel zoekwoorden – haalbaar zijn om op gevonden te worden. Dat baseer je op de hoeveelheid zoekopdrachten die er per maand op dat zoekwoord worden uitgevoerd – het zoekvolume – en de hoeveelheid concurrentie er op een zoekwoord zit – dit wordt de concurrentie score of SEO score genoemd.

Zo vind je je SEO-concurrenten.

Maar – om uit te vogelen wie je SEO-concurrenten zijn is het niet perse nodig om eerst een zoekwoorden analyse uit te voeren. Want jij – als eigenaar van je bedrijf – weet heel goed welke zoekwoorden belangrijk zijn voor je website. Als ik je vraag om je aanbod in een paar woorden te beschrijven, dan is de kans groot dat je een aantal zoekwoorden op ratelt. Bijvoorbeeld: als ik in een paar woorden mijn aanbod moet beschrijven zou ik zeggen: online SEO-cursus, online SEO-training, SEO-kennisdeling, SEO voor ondernemers, SEO traject of freelance SEO specialist.

Neem nu een minuut de tijd om op te schrijven wat de eerste woorden zijn die in je opkomen wanneer je denk aan je eigen aanbod. 

En, is het gelukt? Heb je een aantal woorden genoteerd die de essentie van je aanbod zijn? Goed zo! Dan mag je deze zoekwoorden een voor een in Google gooien en kijken welke websites er op de eerste pagina van Google staan. En dan alleen kijken naar de organische zoekresultaten. De betaalde zoekresultaten mag je negeren – want die bedrijven hebben goed geld betaald om op de eerste pagina van Google te staan. Deze tellen niet mee.

Zie je een website bij het invoeren van meerdere woorden steeds terug komen op de eerste pagina Dan kan dit een SEO-concurrent zijn! Ik durf te garanderen dat je nu niet alleen je algemene concurrenten tegenkomt, maar ook concurrenten waarvan je nog nooit gehoord hebt. Er is zelfs een kans dat je je algemene concurrenten helemaal niet tegenkomt. En dit is goed nieuws! Dit betekent dat zij nog niets doen met SEO. En als ze dat wel doen, dan hebben ze het niet gered om op de eerste pagina te komen. Bij SEO draait het alleen om die eerste pagina. Want niemand kijkt op de tweede pagina of alle pagina’s erna. Er is niet voor niets een bekende SEO-quote: ‘there’s no better place to hide a death body then on the second page of Google’. SEO-specialisten humor is… nogal droog.

Ik ben heel benieuwd of het je gelukt is om te achterhalen wie je SEO-concurrenten zijn, en of dit totaal nieuwe concurrenten zijn of dat je ze al kent. Deel het vooral met mij door mij te taggen op Instagram met @school_of_seo. Deze informatie kan jou helpen om een krachtige, maar vooral doelgerichte SEO-strategie op te stellen. En die SEO-strategie gaat ervoor zorgen dat jij jezelf kunt positioneren als dé go-to expert in je vakgebied, met alle gevolgen van dien. Want dat is het effect van een goede online vindbaarheid.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij