Marketing: als ondernemer kom je er niet onderuit. Want door middel van een sterke marketingstrategie trek jij nieuwe klanten naar je aanbod, en dat is een essentieel onderdeel van het succes van je bedrijf. Houd je je niet actief bezig met marketing? Dan loop je heel veel klanten mis. En dat is zonde.

Er zijn steeds meer marketingkanalen waar je uit kunt kiezen. Vooral de online marketingkanalen blijven zich uitbreiden. Denk aan nieuwe social mediakanalen en advertentiemogelijkheden. Maar naast dat je kunt kiezen tussen verschillende marketingkanalen sta je als ondernemer voor nóg een keuze: kies je voor duurzame marketingkanalen, korte termijn marketingkanalen of een combinatie van beide?

In dit artikel leg ik aan je uit wat duurzame marketing is, waarom SEO onder deze vorm van marketing valt en wanneer het een geschikt marketingkanaal voor jou is.

Wat is een duurzaam marketingkanaal?

Een duurzaam marketingkanaal is een vorm van marketing waarbij de werking van het opgezette marketingkanaal een langdurige werking heeft. Oftewel: een duurzaam marketingkanaal levert óók nieuwe klanten op wanneer je er even niet aan sleutelt. Dit is dan ook één van de grootste voordelen van investeren in duurzame marketing.

Stel je voor dat je op vakantie bent en er toch nieuwe bestellingen worden geplaatst in je webshop. Zonder advertenties, zonder mediabudget te investeren, en zonder content in te hoeven plannen om die periode te overbruggen. Simpelweg omdat het marketingkanaal op zichzelf staat en zijn werk doet. Dát is duurzame marketing.

Eén van de nadelen van duurzame marketing is dat de opstarttijd langer duurt dan de korte termijn marketingkanalen. Het kan weken, maanden en soms jaren duren voordat de gewenste resultaten er zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid concurrentie in je branche, de hoeveelheid effort je in de duurzame marketingkanaal stopt en of je op een strategische manier te werk gaat. Daarentegen zal de moeite die je erin steekt uiteindelijk meer gaan opleveren dan korte termijnkanalen.

Waarom is SEO een duurzaam marketingkanaal?

Bij SEO werk je aan het ontwikkelen van strategische content om zichtbaar te worden in de zoekmachines wanneer er gezocht wordt op die onderwerpen. Omdat er een aantal factoren zijn waar je als website aan moet voldoen om een goede vindbaarheid te ontwikkelen in zoekmachines zoals Google kost SEO tijd. Je zult moeten werken aan het ontwikkelen van kwalitatieve en relevante content, het verbeteren van de techniek van je website voor meer gebruiksvriendelijkheid en het verhogen van je autoriteit binnen de zoekmachines. Het opzetten en uitvoeren van een basis SEO-contentstrategie duurt gemiddeld zo’n 3 tot 6 maanden.

Na die 3 tot 6 maanden zul je regelmatig nieuwe content moeten blijven ontwikkelen voor je website om ervoor te zorgen dat de zoekmachine je website als de go-to site ziet in je branche. Hoe meer vragen van je potentiële klanten je kunt opvangen met de content op je website, hoe meer zichtbaarheid je zult gaan krijgen. Daarnaast zul je de techniek en autoriteit moeten blijven bijsturen. Het onderhouden van je vindbaarheid kost gemiddeld tussen de 5 en 10 uur per maand, afhankelijk van je branche en SEO-concurrentie.

Wat zijn de voordelen van SEO?

Omdat SEO een duurzaam marketingkanaal is heeft het veel voordelen:

  • Het hoeft geen rode cent te kosten – want het is gratis
  • Je trekt een stabiele stroom aan nieuwe klanten aan – iedere maand weer
  • Ook als je een paar maanden niet aan je SEO werkt zul je resultaat boeken
  • Over de jaren bouw je steeds meer autoriteit op, en daardoor meer zichtbaarheid
  • Je trekt alleen doelgerichte bezoekers aan, gezien zij jou zoeken in Google
  • De zoekmachines worden steeds meer gebruikt, en dus word jij ook steeds meer gezocht

Voor wie is SEO geschikt?

Google is de plek waar mensen zelf hun vragen stellen. Dit is een duurzame marketingmethode waarbij de klanten jou vinden – in plaats van dat jij de klanten moet opzoeken. Bij adverteren komt je boodschap bij heel veel mensen terecht. Maar niet iedereen heeft interesse in je boodschap. Hetzelfde geldt voor social media. Je volgers hebben behoefte aan wat jij te vertellen hebt. En dat is top. Maar als jij een aanbod hebt wat zij eenmalig bij je kunnen afnemen, dan zul je continu op zoek moeten gaan naar nieuwe volgers. Meer bereik. Adverteren en social media valt dan ook onder de korte termijn marketingkanalen. Oftewel, het werk of geld dat je erin steekt heeft maar even effect. Een quick fix. Als je stopt met adverteren of posten zul je geen nieuwe klanten aantrekken. 

Er zijn veel online marketingkanalen waar je voor kunt kiezen als ondernemer. Maar er is er maar één waar elke doelgroep zich bevindt. En dat Google. Want we stellen allemaal onze vragen aan deze zoekmachine. Iedere doelgroep bevindt zich in Google. Bijna iedereen heeft altijd toegang tot Internet. En tot een zoekmachine, want we lopen in Nederland  allemaal rond met een smartphone. En die continue toegankelijkheid tot alle kennis heeft ons nog nieuwsgieriger gemaakt. We zoeken steeds meer. We stellen niet alleen de vragen die ons dicht bij ons hart liggen. Maar we stellen alle vragen aan Google. Want we gaan ervan uit dat we binnen een paar seconden het antwoord op onze vraag hebben. Of een oplossing tot ons probleem gevonden hebben. You ask, and Google answers.

Ik hoop dat ik door middel van dit artikel een sneak peek heb kunnen geven over hoe waardevol het toepassen van SEO is voor het aantrekken van een continue stroom aan nieuwe potentiële klanten naar je aanbod. Ben je benieuwd of SEO een goed marketingkanaal voor jouw bedrijf kan zijn, en wat je opties zijn? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek met mij, en dan kijken we samen naar de potentie van je website in Google.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij