We kunnen er niet meer omheen: we zitten opnieuw in een financiële crisis. En als ondernemer zul je met je online marketing moeten inspelen op deze periode. Want het gedrag van de consument verandert, en daar zul je rekening mee moeten houden om succesvol te blijven.

De afgelopen weken krijg ik veel vragen van mijn klanten over waar wat voor invloed de financiële crisis gaat hebben op SEO. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden tijdens je strategie in een crisis. En daar loop ik je in dit artikel doorheen.

Ga vooral geen paniek-marketing doen.

Ik zie het vaak gebeuren. En eerlijk: ook ik heb in het verleden paniek-marketing gedaan. Ik weet niet of het een officiële term is, maar paniek-marketing is een vorm van marketing waarbij je opeens alle strategieën omgooit en je volledig gaat focussen op korte termijn marketing. Ik begrijp heel goed waarom dit in een crisis gezien wordt als de juiste keuze op dat moment. Want korte termijn marketing staat er om bekend dat het NU resultaat geeft. Dus als je nu achterloopt op je omzet en je als een idioot gaan adverteren terwijl je dat normaal niet doet, dan ben je bezig met paniek-marketing.

Het nadeel van paniek-marketing is dat er niet goed wordt nagedacht over de hele funnel die je dan ontwikkelt. Ik sprak een paar weken geleden een ondernemer die vertelde dat ze wilde adverteren op Instagram om meer klanten aan te trekken. Toen ik haar vroeg: ‘wat is hetgeen dat je doelgroep moet overhalen om met je in zee te gaan?’ Daar had ze geen antwoord op. Toen ik daarna vroeg of ik de landingspagina voor de campagne mocht zien zei ze ‘Nee, dat heb ik niet. Ik leidt ze gewoon naar mijn homepage’. Ze had niet eens een dienstpagina voor de dienst die ze wil verkopen. Ook al ben ik geen advertentie specialist: ik heb haar verteld dat ik kan garanderen dat ze geen klanten gaat aantrekken met deze methode. En dat ze het mediabudget net zo goed door de plee kon spoelen. Hard – maar wel de waarheid.

Ik ben zelf ook deze ondernemer geweest. Want ook al geloof ik zo hard in duurzame marketing – ook ik heb soms geen geduld. Vooral wanneer je een langer periode hebt gewerkt om een goed aanbod te ontwikkelen en het niet zo hard loopt als je wilt. Mijn grootste les als ondernemer is dat je heel doelgericht te werk moet gaan met je online marketing. Door 2 á 3 marketingkanalen te kiezen waar je volledig op focust ga je uiteindelijk resultaat boeken. Door een strategie uit te werken en je daar minimaal 3 maanden strict aan te houden ga je pas echt zien of het resultaat geeft of niet. Wanneer je marketingkanalen bijvoorbeeld Instagram, SEO en emailmarketing zijn zul je hier iedere week gerichte stappen voor moeten zetten. Denk aan het ontwikkelen van een SEO-blog per week, het strategisch inzetten van content op stories en posts en het schrijven van een killer nieuwsbrief. Mijn werkweek is pas voorbij als ik een lijstje met bepaalde werkzaamheden voor mijn marketing heb afgerond. Want ik weet dat dat de stappen zijn die resultaat gaat boeken. Oftewel: het is een kwestie van zelfdiscipline. En inzien wat echt belangrijk is voor het laten groeien van je bedrijf.

SEO is gratis en daarom goud.

SEO is een gratis marketingkanaal. Iedereen kan aan de slag met SEO, want hier heb je geen budget voor nodig. Het schrijven van content kan jij – als expert in je vakgebied – als geen ander. En het schrijven van content is het grootste deel van SEO. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat alle vragen die je potentiële klanten aan Google stellen beantwoord worden op je website. Want hoe meer kennis en expertise jij deelt op je website, hoe groter de kans is dat je gevonden wordt op die stukken content. 

Daarnaast laat je aan je website bezoekers zien hoeveel kennis jij hebt, en geef je hen een reden om met jouw in zee te gaan. Ook de zoekmachine waardeert dat jij al je kennis op een website deelt. Want hierdoor kan Google meer vragen van hun gebruikers beantwoorden in de zoekresultaten. En dat is wat Google wilt: zo snel mogelijk het beste antwoord geven op iedere zoekvraag. Als jij Google blij maakt met je website – maak jij de bezoekers van je website blij. Maar ook andersom. Maak jij de bezoekers van je website blij met je content – dan maak je Google blij. Want ze kunnen je website vertonen bij veelgestelde zoekvragen en daarmee mensen helpen.

Het grote voordeel van SEO is dat je door kunt bouwen op dit marketingkanaal in tijden waarin je geen budget hebt voor marketing. En dat maakt SEO zo krachtig voor freelancers en MKB ondernemingen. Want marketing moet doorlopen in een tijd van crisis, ook als er geen budget meer is voor bijvoorbeeld adverteren. Je kunt SEO daarom zien als een gouden draad in je online marketing. Een kanaal waar je altijd op terug kunt vallen, en daarom zou het ook onderdeel moeten zijn van de online marketing mix van iedere onderneming.

Zoekvolumes veranderen tijdens een crisis.

Zoekvolumes kunnen aanzienlijk veranderen in crisistijd. Dat zagen wij SEO-specialisten ook tijdens de eerste lockdown van de corona crisis. Het zoekgedrag veranderde in die eerste weken in de meest extreme vorm dat ik ooit heb gezien. Klanten die meer dan een miljoen sessies per maand naar hun website kregen hadden opeens enorme dips in verkeer omdat mensen even niet bezig waren met de dagelijkse vraagstukken. De artikelen die het wél goed deden vanuit Google was alles gerelateerd aan de pandemie zelf. Oftewel: in tijd van crisis kan er tijdelijk een shifting zijn in zoekgedrag. Wil je als ondernemer ook in die periode veel mensen naar je website en dus je aanbod trekken? Dan is het slim om tijdens een crisis in te spelen op de behoeften van je perfecte doelgroep. Wat zijn de vragen die zij op dit moment hebben nu we aan het begin van een financiële crisis staan? Welke vragen kan jij met je expertise of je aanbod beantwoorden? Zorg dat je voorbereid bent aan het begin van een crisis. Want hoe eerder jij sterke content schrijft over een onderwerp, hoe groter de kans is dat je een goede vindbaarheid kunt ontwikkelen voor dat onderwerp!

SEO in een crisistijd.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. SEO is een marketingkanaal waar je op kunt bouwen. Oftewel: wanneer er een goede basis staat – en ja dat duurt even – trek je nieuwe klanten aan in periodes waar je geen budget hebt voor marketing. En in de huidige tijd en de zware financiële periode die eraan komt is het inzetten op een goedkoop maar duurzaam marketingkanaal een hele sterke strategie. Want van die crisis zijn wij nog langer niet af door alles wat er nu speelt in de wereld. Je kunt afwachten wat er allemaal gaat gebeuren, of nu alvast stappen zetten om een crisisbestendig marketingplan te hebben. Jij staat aan roer van je bedrijf, dus pas je koers aan om deze periode zonder einddatum te overbruggen. Want het is aan jou om te bepalen of je goed door de aankomende tijd heen komt en genoeg omzet behaald.

Ben je benieuwd of SEO een goed marketingkanaal voor jouw bedrijf kan zijn, en wat je opties zijn? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek met mij, en dan kijken we samen naar de potentie van je website in Google.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij