Je hebt de term SEO (Search Engine Optimization) waarschijnlijk al duizend keer voorbij horen komen. Maar wat veel mensen nog niet weten is dat het toevoegen van een of meerdere video’s aan je website je SEO positie enorm kan verbeteren. Dit kan zorgen voor hogere zoekposities en meer bezoekers naar je website. Video’s zijn al snel uitgegroeid tot één van de belangrijkste vormen van content marketing en het hebben van video’s op je website kan een enorm positief effect hebben op je SEO-strategie. In dit artikel bespreken we SEO: de invloed van video’s.

Voordat we dieper duiken in hoe een video je SEO-strategie kan verbeteren en kan zorgen voor hogere zoekposities en meer bezoekers, beginnen we eerst met informatie over wat SEO precies is.

Wat is SEO precies?

SEO, oftewel Search Engine Optimization, zijn de handelingen die je doorvoert om beter zichtbaar te worden in Google en andere zoekmachines. Hoe hoger je website scoort, hoe beter je zichtbaarheid is en dit betekent dat er meer bezoekers naar je website komen op een relevante zoekopdracht.

Op dit moment wordt SEO gezien als een van de beste en goedkoopste manieren om bezoekers naar je website te leiden. Dit is zo omdat je bij SEO geen advertenties hoeft in te kopen. Al je SEO inspanningen zijn organisch. Dit betekent dat je doelgroep jouw website als eerste ziet wanneer jij vindbaar bent op de juiste zoekterm, dit is een geweldige manier om je doelgroep naar je website te krijgen. Veel mensen hebben moeite met het zelf uitvoeren van SEO en kiezen voor SEO uitbesteden aan een SEO bureau. SEO uitbesteden is een goede keuze als je je wilt focussen op je core business en tegelijkertijd wilt profiteren van hogere posities in Google.

Heb je zelf al stappen ondernomen om hoger in Google te ranken?

Dan is de kans groot dat je al begonnen bent met een zoekwoordenonderzoek en wellicht heb je al een SEO blog of meerdere SEO artikelen online gezet. Misschien heb je ook al gekeken naar de technische kant van je website om zo je website sneller te laten laden? Maar wat je misschien niet weet is dat een video of meerdere video’s op je website je SEO ranking ook kan helpen, op een zeer belangrijke manier.

Video en SEO uitgelegd

De basis van SEO is het afstemmen van je content op wat de bezoekers online zoeken en wat het algoritme van de zoekmachines prioriteit geeft. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat de zoekmachines niet altijd even transparant zijn met het aangeven wat zij belangrijk vinden in hun algoritmes. Wat we wel weten is dat een video een geweldig hulpmiddel voor SEO is.

Waarom werken video’s zo goed met SEO? Ten eerste, omdat Google een video thumbnail erg belangrijk vindt. Bezoekers zijn eerder geneigd te klikken op een pakkende (geen clickbait) thumbnail om zo te vinden waar ze naar op zoek zijn.

We weten ook dat Google video’s voorrang geeft boven zoekresultaten zonder video. Dit is nooit bevestigd door Google, maar als je zelf informatie zoekt op Google zie je altijd eerst de video resultaten. Gemiddeld zie je dat pagina’s met een video gemiddeld tussen de 10% tot 200%(!) meer verkeer krijgen dan pagina’s zonder video’s. Een SEO specialist kan je hier meer over vertellen.

Een video helpt ook bij een andere belangrijke meting

Een meting waarvan we weten dat Google dit belangrijk vindt, is de retentietijd op je website. Dit houdt in hoe lang een bezoeker op je website blijft en in het geval van een video, naar je video kijkt. Als een bezoeker langer naar je video kijkt, merkt Google op dat deze video correcte informatie bevat en hierdoor kom je automatisch hoger in Google te staan. Dit geldt natuurlijk ook voor andere zoekmachines.

Tot slot gebruiken veel andere websites video’s. Als zij een video van jou op hun website zetten, dan heb je een backlink te pakken. Door middel van meerdere backlinks ziet Google dat jij een autoriteit bent in een bepaalde niche en beschikt over veel belangrijke informatie. Hierdoor kom je, met dank aan linkbuilding, ook weer automatisch hoger terecht in de zoekresultaten.

De invloed van video’s op SEO is enorm. Zowel op direct als indirect verkeer.

Hoe maak je SEO video’s van hoge kwaliteit?

Net als met de content op je website is het ook bij video’s enorm belangrijk om de juiste en correcte informatie aan te bieden via een video. Een video zonder de juiste inhoud krijgt namelijk geen goede SEO ranking van de zoekmachines.

Sterker nog, het delen van een video van lage kwaliteit met weinig inhoud zal je ranking doen dalen, omdat de zoekmachine mensen niet naar een nutteloze video wil sturen. Als een groot deel van je bezoekers al afhaakt in de eerste 30 seconden, zal dit je bouncepercentage verhogen en Google vertellen dat je video niet waardevol is. Als dit gebeurt dan verlies je de positie waarvoor je zo hard hebt gewerkt binnen Google.

Dit kan je voorkomen door een goede en sterke video te maken met de juiste inhoud. Benieuwd naar hoe je zo’n video kan maken? Lees verder voor meer tips over SEO: de invloed van video’s.

1. Gebruik video’s op je eigen website

Als je een video hebt gemaakt, dan is het belangrijk om goed te weten op welke pagina je deze video wil gebruiken. Zorg er dus voor dat de video op de juiste pagina wordt geplaatst. Heb je een video gemaakt over hardloopschoenen, dan is het belangrijk dat de video ook alleen op de pagina’s wordt geplaatst met informatie over hardloopschoenen. Als je dezelfde video gaat gebruiken op een pagina met informatie over basketbalschoenen, dan kan Google deze video negatief beoordelen.

Video’s die vaak goed werken zijn testimonial video’s. Deze video’s kan je bijna overal gebruiken op je website, omdat iedereen graag de succesverhalen bekijkt op je website.

2. Zorg voor content naast de video

Een video op een lege pagina, zonder introductie of andere belangrijke informatie zal niet veel doen. Zorg ervoor dat je video aansluit op, en meer informatie geeft over het onderwerp dat wordt besproken op de pagina. Als je meer informatie plaatst bij de video, kan Google beter begrijpen hoe de video past in de content van je website en de pagina hierdoor hoger ranken.

3. Educatieve video’s zijn erg populair

De bezoeker van je website heeft waarschijnlijk veel vragen over jou, je producten of diensten. Het maken van een educatieve video hierover kan het maken van hun aankoopbeslissing versnellen. Als je continu de juiste informatie kan leveren en de vragen kan beantwoorden, kan je een autoriteit worden in de niche waarin je actief bent. Google en de andere zoekmachines zien dit en beginnen je pagina nog meer te promoten op een organische manier. Dit betekent dat je hoger terecht komt in de zoekresultaten en een grotere doelgroep kan bereiken.

Video’s die over het algemeen goed werken zijn demonstraties van het product, veelgestelde vragen beantwoorden of hele specifieke en gerichte informatie geven over een product of dienst.

4. Consistentie is de sleutel

Als je mee gaat doen aan een marathon, kan je niet verwachten dat je hier maar één keer voor hoeft te trainen en dat je de marathon met twee vingers in je neus uitloopt. Hetzelfde geldt voor je video’s en zoekposities! Consistentie is de sleutel. Probeer ervoor te zorgen dat je een goede en informatieve video hebt voor alle relevante zoekwoorden voor jouw doelgroep.

5. Vergeet de achterkant van de video niet

Je hebt je video gemaakt en deze staat klaar op een website als YouTube. (Wist je dat Google de eigenaar is van het videoplatform YouTube?) Vergeet dan niet om ook de achterkant van de video in te vullen met specifieke informatie over de video. Hierdoor kan Google de video beter lezen en promoten aan de doelgroep waarvoor jouw video relevant is. Als voorbeeld, Youtube gebruikt de volgende informatie om je video te ranken:

  1. Titel.
  2. Retentie ratio (hoeveel mensen blijven kijken na de eerste 30 seconden).
  3. Tekst in de eerste 30 seconde van de video (gebruik hierin een relevante zoekterm).
  4. Relevante zoektermen in de omschrijving.
  5. Videolengte (over het algemeen scoren video’s van tien minuten of langer beter).
  6. Likes, reacties en abonnees.

Hopelijk heb je nu een mooi beeld van de invloed van video’s op SEO, en zoals je ziet kan je niet alles hiervan zelf beïnvloeden, zoals likes en reacties. Probeer daarom de overige factoren zo goed mogelijk in te vullen, zodat je weet dat je er alles aan hebt gedaan om de video goed te laten scoren.

The post SEO: de invloed van video’s appeared first on Ranking Masters.