In dit artikel vertel ik je hoe het komt dat ik tijdens mijn vakantie waarbij ik geen toegang heb tot het Internet, toch thuiskomt met een inbox vol leads. Want op vakantie gaan betekent niet dat je sales stil moet komen te staan. Het tegendeel ga ik aan je bewijzen.

Er zijn een aantal marketing methodes waarbij je niet continu actief hoeft te zijn om daadwerkelijk resultaat te behalen. Dit zijn de marketingkanalen waar je leads uit gaat halen wanneer je op vakantie bent, zonder risico’s te lopen.

Wat ik bedoel met risico’s? Denk bijvoorbeeld aan Instagram of Facebook. Hier kun je natuurlijk content inplannen wat gepubliceerd wordt tijdens je vakantie. Dat zal echt wel wat doen. Het risico van deze kanalen doorzetten zonder dat het beheert wordt is dat mensen comments en DMs kunnen sturen. Gezien social media een kanaal is waar interactie verwacht wordt kan het zijn dat je juist leads afgeketst omdat je te lang niet reageert. Bekijk daarom goed naar je huidige marketingkanalen, en welke door kunnen lopen zonder enige risico’s.

Welke marketingkanalen wél geschikt zijn om door te laten lopen terwijl jij onbereikbaar bent?

E-mailmarketing.

Ten eerste: e-mailmarketing. Want een geautomatiseerde e-mail funnel of het versturen van ingeplande nieuwsbrieven is een methode waarbij je geen directe communicatie hebt met je doelgroep. Door de content die je verspreidt via de nieuwsbrieven die je verstuurt kun je alsnog on top of mind van je doelgroep blijven zonder echt bereikbaar te zijn. E-mailmarketing staat bekend als een marketingkanaal waarvan de conversie ratio – oftewel het percentage van abonnees dat ook daadwerkelijk een aankoop doet – heel hoog is. Dit komt omdat zij bewust kiezen om je nieuwsbrieven te ontvangen. Vinden zij je nieuwsbrieven niet meer boeiend? Dan zijn ze met één klik op de knop uitgeschreven.

Zelf werk ik altijd met een gratis downloadable waarna ik nog meer waarde deel in een aantal mails die daarna volgen. Dit is een geautomatiseerde e-mail funnel. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het geautomatiseerd, dus ik hoef niks te doen. Wat wel zo handig is als ik op vakantie bent. Ten tweede deel ik alleen waarde. De kans dat iemand zich uitschrijft is daarom heel klein. Op deze manier blijf ik actief zichtbaar bij deze potentiële klant. Een persoon moet minimaal 7x in aanraking zijn gekomen met je merk om tot het punt te komen waarbij hij of zij een aankoop wil doen. 

Tot slot vraag ik mijn abonnees af en toe om te klikken naar een artikel met meer informatie op mijn website. Dat zijn de enige plekken binnen die funnel waar wel sales content in zit. Mijn e-mail funnel fungeert daarom als methode om mijn doelgroep warm te houden, of juist net dat laatste zetje te geven om met mij in zee te willen gaan. Keiharde sales methodes zijn echt niet nodig. Ik bedenk altijd van wat voor soort marketing ik zelf ook enthousiast zou worden. Keiharde sales berichten doen het voor mij niet. Dus dat doe ik mijn eigen potentiële klanten ook niet aan.

Podcasting.

Hetzelfde geldt voor podcasting. Het feit dat je nu naar mijn stem luistert terwijl ik nu in IJsland een vulkaan aan het beklimmen ben zegt al genoeg. Podcasts zijn altijd beschikbaar voor diegene die een podcast wil luisteren over jouw vakgebied. Podcasts zijn net zo goed te vinden door middel van zoekwoorden als bij SEO. Podcasting is daarom een hele goede marketingmethode om in te investeren, want het is een lange termijn marketingkanaal. Een lange termijn marketingkanaal houdt in dat je content ontwikkelt wat op een lange termijn actief is of gezien blijft worden. Bij social media verloopt de content van een story na 24 uur, en een post is na een paar dagen niet meer zichtbaar in de actieve feed. Dit is een korte termijn marketingkanaal.

Podcasting is dus een lange termijn marketingkanaal waarbij je podcasts jaren na het publiceren nog goed geluisterd kunnen worden. Dus ook tijdens je vakantie!

Luister de School of SEO podcast.

Pinterest.

Pinterest werkt als het ware hetzelfde als podcasting en SEO: als er vraag is naar de content en jouw content is zichtbaar wanneer er gezocht wordt op bepaalde zoektermen dan wordt je gezien door je doelgroep. Wanneer je een goede vindbaarheid hebt opgebouwd in Pinterest kun je ook hieruit leads en sales halen terwijl je lekker op een strandbedje ligt met een kokosnoot. Let op: bij Pinterest is het wel belangrijk dat je goed beeldmateriaal hebt. Niet alle diensten zijn visueel goed uit te beelden. Een fotograaf kan heel veel verkeer en leads halen uit Pinterest. Voor een SEO specialist is het geen goed kanaal. Ik kan het weten: I tried. Ben je benieuwd of het wat voor jou is? Neem dan contact op met een Pinterest specialist.

SEO-contentstrategie.

Natuurlijk hoort SEO-content ook thuis in dit rijtje. Want meer dan 53% van het totale website verkeer wereldwijd is organisch verkeer uit de zoekmachines. Oftewel, wanneer je geen goede vindbaarheid in Google hebt loopt je heel veel verkeer mis. Bedenk dat je je verkeer minimaal kunt verdubbelen. En eerlijk: er zijn zoveel zoekwoorden waar je vindbaar op kunt worden dat je kunt doorgaan met SEO tot je duizenden extra bezoekers per maand, of zelfs dag erbij hebt.

Van alle bezoekers op mijn website komt 65% uit de zoekmachines. Mijn meeste nieuwe klanten komen dan ook vanuit dit kanaal naar mijn website. En eerlijk: als SEO-specialist vind ik dat dit een vereiste is. Want een social media strateeg met weinig engagement op Instagram neem je toch ook niet serieus? 

Mijn organische bezoekers vinden mij niet alleen door te Googlen op ‘freelance SEO specialist’. Ik wordt ook veel gevonden op allerlei andere gerelateerde termen. Zo leg ik in mijn SEO-content vaak een SEO-begrip uit. Iedereen die wil beginnen met zelf werken aan een betere online vindbaarheid zal dat soort begrippen gaan Googlen. Want ze zijn die termen ergens tegen gekomen maar willen meer informatie. And that’s where I come in. 

En natuurlijk betekent het Googlen van een SEO-begrip niet dat ik daar direct sales uit haal. Maar die bezoeker wordt wel geïntroduceerd tot School of SEO. Ik geef ze uiteraard de mogelijkheid om zich in te schrijven voor mijn nieuwsbrief. Of mij te gaan volgen op mijn socials. Een belangrijk onderdeel van alle vormen van online marketing is dat je ervoor zorgt dat mensen bij je blijven. Dat ze vaker terug komen. Want herhaling is heel erg belangrijk. Vooral wanneer je een dienst aanbied. Want niemand koopt direct een dienst van je. Ze moeten eerst opwarmen, je leren kennen en inzien dat jij de expert bent in je vakgebied. Want alleen dan gaan ze echt met je in zee. 

Het fijne aan SEO is dat jij bepaalt wie er op je website komt. Want door middel van het uitvoeren van een zoekwoorden analyse kun jij achterhalen welke zoekwoorden combinaties jouw perfecte klant gebruikt in de zoekmachine om uiteindelijk bij jou, je dienst en/of producten uit te komen. Dus als jij met je SEO-contentstrategie puur content ontwikkelt waarmee je mensen met een specifieke behoefte – jouw aanbod – naar je website trekt dan kan dat betekenen dat je veel meer betalende klanten gaat aantrekken. En dat is natuurlijk je doel van je online marketing.

De conclusie?

In je vakantieperiode hoeft je sales niet stil te komen staan. Want wanneer jij investeert in lange termijn marketingkanalen loopt je sales funnel door terwijl jij aan het snorkelen bent op Bali. Of in mijn geval aan het kamperen bent in de sneeuw in IJsland.

Mijn vraag aan jou is: heb jij een goede mix van korte – en lange termijn marketingkanalen? Denk jij bewust na over periodes wanneer jij niet actief wil of kan zijn? Want stel je voor dat je onverwachts ziek wordt en een tijd niet kan werken. Hoe fijn is het dat je online marketing doorloopt – en je nog steeds inkomsten hebt ook al ben je niet in staat om te werken?

Denk daar eens over na.

Ik hoop dat ik je aan het denken heb gezet. Mocht je aan de slag willen met een lange termijn marketingstrategie maar weet je niet precies hoe? Plan een gratis kennismakingsgesprek met mij in.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij