Ik spreek regelmatig ondernemers die nog geen of weinig kennis hebben van SEO. Maar toch weten ze 9 van de 10 keer te zeggen: ‘SEO is toch die Yoast plugin?‘ Als SEO-specialist moet ik daar natuurlijk wel om lachen, want Yoast is verre van SEO. Het is een hulpmiddel dat over de jaren heel groot is geworden over de wereld. Maar – is deze plugin wel de beste op de markt?
Eerlijk? Ik vind van niet. En dat ga ik je in dit artikel uitleggen. Ik vertel je de verschillen tussen de Rank Math SEO (mijn favoriet) en de Yoast SEO plugin, zodat jij zelf kunt beoordelen welke plugin je zou willen gebruiken om je te helpen bij de weg naar een goede online vindbaarheid: Rank Math SEO vs Yoast SEO.
Waarom überhaupt een SEO plugin gebruiken?
Voor ik je ga uitleggen wat het verschil is tussen de twee SEO plugins, wil ik je uitleggen waarom je uberhaupt zo’n plugin zou moeten gebruiken.
Lang verhaal kort? Omdat het heel wat te nemen stappen voor een goede vindbaarheid net wat makkelijker en sneller maakt. SEO plugins zijn hulpmiddelen die je helpen bij het instellen van je SEO binnen je website. Want – mits je een developer bent – de meeste mensen hebben niet de vaardigheden om alles direct in de broncode aan te passen.
Een SEO plugin kun je zien als een overzichtelijk checklist waarin jij kunt aangeven wat er wel en niet aangepast moet worden in de broncode. Om een beeld te scheppen: in plaats van broncode te moeten schrijven klik je simpelweg op een knop of vink je iets aan. En dan wordt het voor je gedaan.
Oftewel: een SEO plugin is essentieel voor je online vindbaarheid wanneer je geen kaas hebt gegeten van coderen.
Rank Math vs Yoast SEO: de functies
Hieronder vind je een overzicht van de functies die in Yoast en Rank Math SEO zitten.
Let op: het gaat hierbij om de gratis variant van de plugin.
Rank Math SEO:
- SEO-content analyse
- Bewerken van de SEO-titels/meta beschrijvingen
- XML sitemap
- Search Console connectie
- Google Analytics connectie
- Structured data
- Instellen van social media beschrijvingen
- Image SEO
- Local SEO
- Interne link suggesties
- 404 analyse
- Redirects
- Links teller
- WooCommerce SEO
- Breadcrumbs
Yoast SEO:
- SEO-content analyse
- Bewerken van de SEO-titels/meta beschrijvingen
- XML sitemap
- Search Console connectie
- Google Analytics connectie
- Structured data
- Instellen van social media beschrijvingen
- Image SEO
- Local SEO
- Interne link suggesties
- 404 analyse
- Redirects
- Links teller
- WooCommerce SEO
- Breadcrumbs
Rank Math vs Yoast SEO: gebruiksvriendelijkheid
Een belangrijk aspect om beide plugins op te beoordelen is gebruiksvriendelijkheid. Je gebruikt een SEO plugin omdat je óf te weinig kennis hebt op het gebied van technische aanpassingen maken in een website, óf omdat het simpelweg heel wat tijd en gedoe scheelt.
Setup wizard
SEO plugins maken gebruik van een setup wizard omdat er direct keuzes moeten worden gemaakt over de instellingen voor je de plugin kunt gebruiken. In de setup wizard wordt je door de stappen gelopen en helpt de plugin je keuzes maken. Maar welke wizard is fijner?
Rank Math SEO:
- Easy/advanced setup wizard keuze
- SEO-titels/metabeschrijving template
- Schema instellingen
- Google Analytics integratie
- Google Search Console integratie
- XML sitemap
- Index/no index op categorieën/tags
- Role manager
- 404’s bijhouden
- Overige modules instellen/aanpassen
Yoast SEO:
- Easy/advanced setup wizard keuze
- SEO-titels/metabeschrijving template
- Schema instellingen
- Google Analytics integratie
- Google Search Console integratie
- XML sitemap
- Index/no index op categorieën/tags
- Role manager
- 404’s bijhouden
- Overige modules instellen/aanpassen
Er zit weinig verschil in beide setup wizards. Het enige verschil dat ik écht wil benoemen is dat Rank Math SEO een Easy en Advanced setup optie heeft. Dat vind ik heel slim, én erg handig. Want niet iedereen heeft al wat SEO-kennis wanneer zij een SEO-plugin installeren. Een advanced versie is dan véél te uitgebreid.
Heb je wat SEO-kennis? Dan maakt het niet uit of je Yoast of Rank Math SEO kiest op het gebied van de setup wizard.

SEO-content score
Beide SEO plugins maken gebruik van een SEO-content score, oftewel zij beoordelen of je content goed genoeg is om kans te maken om een goede positie in de zoekmachines te krijgen op een specifiek zoekwoord.
Het verschil tussen deze functie tussen beide plugins is erg klein. Het enige grote verschil dat ik kan vinden is dat Rank Math SEO je ook nog een score tussen 0-100 geeft, en Yoast alleen werkt met groen/geel/rood om aan te duiden of de content goed genoeg is.
Officieel heeft Rank Math SEO hier dus een piepklein streepje voor, maar ik vind dat ze hier gelijk op scoren.
Rank Math vs Yoast SEO: prijzen
Beide SEO plugins hebben een gratis variant, maar óók betaalde opties. Hoog tijd om deze onder de loep te nemen.
Rank Math SEO
Rank Math SEO biedt twee betaalde opties aan: Pro & Business.

Met de Pro versie kun je in plaats van de standaard 500, nu 1000 zoekwoorden bijhouden. Daarnaast krijg je support en toegang tot een krachtige Schema generator.
De Business optie heeft ruimte tot 20000 zoekwoorden, en support voor de websites van je klanten.
Heb je dit nodig als eenpitter? Nope!
Yoast SEO
Rank Math SEO biedt twee betaalde opties aan: Pro & Business.

Yoast Premium is een stuk prijziger dan Rank Math SEO, met maar liefst $89,- per website. Wanneer je meerdere premium abonnementen wilt krijg je een kleine korting.
Heb je Yoast Premium nodig als eenpitter? Again: nee. Ik heb een klant gehad die Yoast Premium had, maar ik heb geen enkele premium optie gebruikt. Op de ‘automatisch interne link tool’ na. Maar dat was geen succes.
Welke is beter?
Beide zijn niet nodig. Dus geen van beide!
Ook dit wil je weten (uit eigen ervaring)
Ik heb jarenlang met liefde gebruikt gemaakt van Yoast (en ook massaal aan mijn klanten aanbevolen), maar sinds een paar jaar ben ik minder tevreden. Niet omdat de plugin niet goed werkt (het werkt simpel, maar doet wat het moet doen), maar omdat de nieuwere versies van de plugin niet altijd direct goed werkte. Met zulke enorme gebruikersaantallen (5 miljoen actieve gebruikers) zou dat niet mogen.
Daarnaast wordt de plugin steeds zwaarder. Oftewel: het vertraagt je website. Iedere plugin zorgt voor een beetje vertraging bij je inlaadtijd. Dat is een feit. Maar een plugin die specifiek voor SEO is ontwikkeld zou daar in ieder geval rekening mee moeten houden.
Sinds ik Rank Math SEO gebruik is mijn website sneller. Misschien komt het omdat ik niet alle functies van Rank Math gebruik (want waarom zou ik alle modules aanzetten, als ik deze niet allemaal gebruik?), maar ook bij Yoast had ik maar een paar functies in gebruik.
Rank Math vs Yoast SEO: mijn conclusie
Ik was jarenlang team Yoast, maar ben nu team Rank Math SEO. Deze plugins heeft meer functies, vertraagt je website een stuk minder en is naar mijn mening gebruiksvriendelijker. Maar – mochten er klanten zijn die persé Yoast willen gebruiken, dan vind ik dat geen probleem. Want ook Yoast blijft een prima SEO plugin.
Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.
De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.
Door te investeren in je online vindbaarheid:
- Claim jij je expert-status in je vakgebied
- Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
- Komen de klanten naar jou toe