Je hebt content gecreëerd waar mensen naar daadwerkelijk naar zoeken (er zit zoekvolume op), en je beantwoord de zoekvraag in je content. Helaas is dit nog niet voldoende om met zekerheid te ranken. Om boven alle andere websites uit te komen die ook op dat zoekwoord willen ranken, moet je autoriteit hebben. Autoriteit (één van de drie SEO-pijlers – naast content en techniek) kan verhoogd worden door links te verzamelen van relevante en autoritaire websites. Dit staat beter bekend als linkbuilding.

Google heeft bevestigd dat kwalitatieve content in combinatie met links de twee belangrijkste rankingfactoren zijn bij SEO. Zonder content geen vindbaarheid, en zonder links geen autoriteit.

Maar hoe kom je aan kwalitatieve links en waar moet je op letten?

Wat zijn links?

Links naar je website – ook wel bekend als inbound links of backlinks – zijn hyperlinks die van de ene website naar een andere website verwijzen. Links functioneren als valuta waarmee je je online reputatie opbouwt. Hoe meer links – hoe beter. Mits deze links relevant zijn en van kwalitatieve websites komen.

Links worden sinds 1998 gebruikt om autoriteit op te bouwen binnen de zoekmachines. In de tussentijd hebben de zoekmachines hun algoritmes beter afgestemd zodat er verschil wordt gemeten tussen kwalitatieve en spam-links. Daarover later meer.

Follow vs. no-follow links

Links helpen je online reputatie opbouwen. Hoe meer kwalitatieve en relevante links – hoe beter je reputatie wordt. Wél moet er rekening gehouden worden met het principe follow en no-follow.

Follow links

Follow links zijn links waarbij er SEO-kracht wordt doorgegeven van de ene website naar de andere. Deze links zijn van toegevoegde waarde voor je autoriteit.

Alle standaard links zijn follow en zien er als volgt uit in de broncode:

<a href=””>Dit is een link</a>

No-follow links

Een no-follow link is een link waarbij specifiek staat aangegeven dat er geen SEO-kracht mee mag worden gegeven naar de website waar de link naartoe staat. Je bouwt met deze links geen autoriteit op.

Een no-follow link ziet er als volgt uit in de broncode:

<a href=”” rel=”nofollow”>Dit is een link</a>

Moet je no-follow links verwijderen?

Nee, niet persé. Er zijn zoveel legitieme plekken op het Internet waar je links naar je website kunt creëren die no-follow zijn. Denk bijvoorbeeld aan alle social media kanalen. Die geven alleen no-follow links maar zijn wel relevant. Het is natuurlijk om links te hebben naar je website vanaf social media kanalen. Het is dan ook goed om een balans te hebben tussen follow en no-follow links. Dit wordt ook wel een gebalanceerde linkprofiel genoemd.

Je linkprofiel

Je linkprofiel is een beoordeling van alle links die je hebt verzameld naar je website. Er zijn vele punten waar je naar kunt kijken – maar dit zijn de belangrijkste:

  • de hoeveelheid links
  • de kwaliteit van de links
  • de diversiteit van de links

Wat verstaan we onder een gezonde linkprofiel?

Toen bekend werd dat je door middel van links meer autoriteit kon opbouwen in de zoekmachines zijn er heel veel manieren gevonden om dit te manipuleren – zoals het kopen van links. Dit is ook de reden waarom de term ‘linkbuilding’ vaak als iets negatiefs wordt gezien.

Een gezonde linkprofiel is een linkprofiel waaruit is op te maken dat je je links op een organische manier hebt verkregen. Oftewel: dat je de links hebt verdiend, in plaats van gekocht of geruild. Het opbouwen van een gezonde linkprofiel kost daarom ook tijd en redelijk wat harde werk.

De volgende punten geven aan dat een link op een organische manier is verkregen:

  • Redactionele links: dit zijn links die op een natuurlijke manier in een artikel zijn gezet. Denk hierbij aan lijstjes (de 10 beste SEO-tools) waar je als softwarebedrijf in genoemd wordt, of een artikel over een modeontwerper waarin gelinkt wordt naar de webshop van zijn modemerk.
  • Relevante links: dit zijn links van websites die gerelateerd zijn aan de website waar naar gelinkt wordt. Het is heel logisch dat een tech-blog linkt naar Apple of Samsung. Wanneer een medische website links naar Apple is dat curieus. Behalve wanneer Apple een medisch apparaat heeft ontwikkeld. Dan is het opeens weer logisch – en dus relevant.
  • Anchor-tekst is duidelijk en relevant: de anchor-tekst is het stukje tekst waar de link op staat. Deze moet duidelijk en relevant zijn. Het is logisch om een link naar School of SEO te plaatsen op een anchor tekst met de merknaam. Wanneer alle links naar School of SEO exact op deze woorden worden geplaatst is dat weer vreemd. Want hoe groot is de kans dat iedereen de link op exact dezelfde woorden plaatst? Afwisseling is daarom ook van belang.

linkbuilding in 2021

Linkbuilding in 2022: do’s and don’ts

Ga naar het YouTube kanaal

Ik gaf het eerder al aan: je wilt geen spamlinks in je linkprofiel. Onder spamlinks vallen alle links die van websites komen die een slechte linkprofiel hebben. Zij houden zich vaak bezig met het inkopen van links en linkruil.

Wat zijn linkbuilding do’s and dont’s?

Don’t – links kopen

Als er één methode verre van organisch is, dan is het wel het inkopen van links. Zoekmachines kunnen niet zien of jij hebt betaald voor een links. Maar, wees bewust dat de zoekmachines heel goed kunnen achterhalen of de links die naar jouw website staan van kwalitatieve websites komen of niet.

Websites die betrapt worden op het inkopen van links worden flink gestraft: zij ontvangen een Google Penalty. Dit kan een waarschuwing zijn (‘verwijder nu je links’) of zelfs verwijdering uit de zoekmachines. Dat betekent dat je domein verbannen wordt uit de zoekresultaten en je geen organisch verkeer meer kunt ontvangen. Dit kan je bedrijf failliet laten gaan!

Don’t – links ruilen

Naast dat je links kunt kopen wordt er helaas ook veel geruild. Dit betekent dat jij een link op jouw website plaatst naar website X, en zij een link terug plaatsen vanuit hun website naar de jouwe.

De zoekmachines kunnen dit eenvoudig detecteren. Wanneer er geen logica achter deze linkruil zit (bijv. geen gerelateerde onderwerpen op de websites) kan dit de spam-bellen laten afgaan. Ook dan riskeer je een Google Penalty.

Don’t – directory links van lage kwaliteit

Je kent ze vast nog wel: startpagina’s. Dit is een goed voorbeeld van een directory: een verzamelplek met alleen maar links naar websites. Deze pagina’s worden bijna alleen nog maar gebruikt door linkbuilding-partijen (bedrijven die links verkopen) en hebben daardoor ook vaak een hoge spamwaarde. Mijn tip: werk nooit met directories.

Do’s – zo moet het wel!

Een kwalitatieve linkprofiel ontstaat over tijd, en op een organische manier:

  • Verdien je links
  • Controleer het linkprofiel van de website op spamwaarde
  • Verkrijg links over een periode: het is niet logisch om in één keer heel veel links te krijgen!
  • Ontvang links van gerelateerde websites
  • Zorg dat de anchor-tekst natuurlijk is
  • Zorg voor een goede mix tussen follow en no-follow

Manieren om extra links naar je website te krijgen

De links naar je website moeten op een organische manier worden verkregen. Maar dat betekent niet dat je er geen invloed op kunt hebben!

Er zijn nog steeds manieren om er zelf voor te zorgen dat er meer links naar je website worden geplaatst – zonder dat je je bezig moet houden met malafide linkbuild-tactieken.

Vraag klanten/partners om een link

Heb je klanten/partners waar je voor een lange tijd of regelmatig voor/mee werkt? Dit zijn je grootste brand-ambassadeurs! Geef aan dat je een testimonial voor ze wilt schrijven of dat je graag op beide websites wilt vermelden dat jullie samenwerken. De kans is groot dat de andere partij daarmee instemt!

Publiceer een blog

Dit is de meest populaire linkbuild-strategie. Door een ijzersterke blog te schrijven verhoog je de kans dat andere websites de blog gebruiken als referentiepunt voor informatie. Wanneer een website refereert naar je artikel en daar geen link bij heeft staan mag je daar gerust om vragen. Zie het als een bronvermelding!

Werk aan je PR

Door te zorgen dat online media over jouw bedrijf schrijft verhoog je de kans op meer links. Dit is een win-win situatie, want je naamsbekendheid wordt vergroot én door de links groeit je autoriteit. Een hele slimme aanpak om je merk en website te laten groeien.

Wel of niet linkbuilden in 2023?

Een veelgestelde vraag in de SEO-wereld. Het is nog steeds heel erg relevant voor je autoriteit om links naar je website te verzamelen. Wél is het cruciaal dat dit op een organische manier gaat.

Ik raad je aan om te focussen op het creëren van waardevolle en relevante content, en in de gaten te houden of andere websites je als bron gebruiken. Wanneer zij je als bron gebruiken maar geen link plaatsen kun je hier om vragen. Het is dan heel logisch om een vermelding te krijgen.

Daarnaast raad ik je aan om aan je PR te werken. Dit is de meest organische manier om krachtige links naar je website te krijgen. Daarnaast is het ook waardevol voor je naamsbekendheid!

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij