Interne linking. Eén van de meest simpele SEO-optimalisaties die heel vaak wordt vergeten. Ik ben van mening dat dit – naast het hebben van goede content – één van de belangrijkste factoren is van een goede vindbaarheid.

Wat zijn interne links, hoe start je met het optimaliseren van je interne linkstructuur en wat levert het je op?

Waarom interne links gebruiken?

Voor ik je uit ga leggen hoe je bepaalt waar je interne links zou moeten gaan plaatsen binnen je website vertel ik je graag waarom het überhaupt belangrijk is.

De zoekmachines bekijken en analyseren de inhoud van je website continu. Dit proces heet crawlen. Wanneer Google een pagina binnen je website vindt en deze gaat crawlen kan deze meegenomen worden in de index. Dit is een enorme lijst met URL’s die gebruikt worden om de volgorde van de zoekresultaten te bepalen. Oftewel: het proces waarbij bepaalt wordt welke pagina op welke positie komt wanneer er gezocht wordt op een bepaald zoekwoord.

Wanneer je website al lang bestaat, zijn de meeste websites binnen je website gecrawld, geïndexeerd en hopelijk hebben ze een hoge positie in de zoekresultaten. Besef je dat als de zoekmachine een pagina niet weet te vinden, je ook nooit zichtbaar kan worden in de zoekresultaten. En dit is waar interne links een belangrijke rol kunnen spelen.

Door interne links te plaatsen tussen pagina’s binnen je website verhoog je de kans dat de zoekmachine alle content op je website weet te vinden. En dus kan beoordelen en vertonen in de zoekresultaten. Een interne linkstructuur helpt een zoekmachine zoals Google om nieuwe pagina’s te crawlen.

Plus, door middel van interne linking geef jij aan welke pagina’s belangrijk zijn. Hoe meer interne links er staan naar een specifieke pagina (bijvoorbeeld je SEO-cursus), hoe groter het signaal aan Google is dat de pagina waar je naartoe links op deze woordencombinatie (de ankertekst, daar later meer over) belangrijk is en niet over het hoofd gezien mag worden.

Hoe meer interne links naar je belangrijkste pagina’s, hoe beter. Maar – het mag niet in de weg zitten van de leesbaarheid van de content. Want stel je voor dat er in deze alinea tien links staan naar onderliggende artikelen. Precies, dat leest voor geen meter. En Google én je websitebezoekers waarderen de leesbaarheid van je content.

How to: intern linken

Op het Internet staan vele methoden over hoe je interne links kunt plaatsen. Omdat ik vind dat de meeste er een complexe bedoeling van maken werk ik het liefste met mijn eigen uitleg en termen.

Om goed te kunnen begrijpen wanneer en hoe je interne link plaats, ga ik je een aantal voorbeelden geven.

Begrijp de structuur van je website

Je website bestaat uit meerdere ‘lagen’. Je homepage kun je zien als de fundering van je website, én je URL. Hierbij een voorbeeld van Coolblue:

interne linkstructuur optimaliseren

De interne links die je plaatst naar een homepage zijn bijna altijd ‘branded’. In het geval van Coolblue zouden ze hun homepage kunnen versterken door interne links te plaatsen naar deze pagina wanneer er in de tekst hun merknaam genoemd worden.

Dit doe je alleen wanneer dit relevant is. Bijvoorbeeld op een ‘over ons’ pagina, of in een biografie van een auteur op je website die vermeld dat het bijvoorbeeld de founder van de website is. In alle andere gevallen is het niet relevant en voelt het spammy aan.

Wanneer je verder klikt in het menu ga je ‘dieper’ de website in. In het voorbeeld hieronder heb ik in het menu op ‘Laptops’ en daarna ‘Apple Macbook’ geklikt. De URL wordt logischer wijs het volgende:

interne linkstructuur optimaliseren

Dit is de categorie pagina over de Apple Macbooks van Coolblue. Het is voor hen heel relevant om vanaf alle andere pagina’s waar ‘Apple Macbook’ in de tekst staat door te linken naar de categoriepagina. ‘Apple Macbook’ is dan de ankertekst van je link, oftewel de woorden combinatie waar je de interne link op plaatst. Deze pagina is namelijk dé plek binnen de webshop waar je wilt zijn als je opzoek bent naar een nieuwe Apple rakker. Uiteraard pakt Coolblue het interne linking in perfectie op, en staan er honderden interne links vanaf andere pagina’s naar deze categorie.

Om goed intern te linken moet je begrijpen welke pagina binnen je website het belangrijkste is over een onderwerp. Coolblue heeft honderden pagina’s die Apple macbook gerelateerd zijn. Maar ze linken allemaal naar deze. Want deze is het belangrijkste voor hun SEO. Categorieën veranderen niet zo vaak. De naam van hun Apple Macbook producten wel. Gezien er ieder jaar nieuwe versies uitkomen.

Bepaal je belangrijkste pagina’s

Voor je start met het plaatsen van interne links zul je moeten bepalen welke pagina’s binnen je huidige website het belangrijkste zijn. Denk aan je dienstpagina’s, of in het geval van een webshop je categorieën. Natuurlijk kunnen hier ook producten onder vallen. Maar kies dan wel voor tijdloze producten (dus geen Macbook Pro’s) die consistent dezelfde naam behouden. Want anders heb je een dagtaak aan het bijhouden van je interne links op de juiste ankerteksten.

Zoek mogelijkheden om te linken

Gelukkig hoef je niet iedere individuele pagina binnen je website te lezen om te zoeken naar plekken waar de te linken woordencombinatie staat. Daar heb ik een simpel trucje voor. Plaats site: voor je rootdomein in Google, gevolgd door een spatie + het zoekwoord. Et voila, Google toont alle pagina’s binnen je website waar de woorden combinatie te vinden is.

interne linkstructuur optimaliseren

Google heeft meer dan zeventienduizend pagina’s gevonden binnen de webshop waar een soortgelijke woordencombinatie staat. Dat zijn flink wat interne link mogelijkheden.

Best practices bij het verhogen van je interne links

Maak je nog geen gebruik van interne links in je website, maar heb je wel al een goede basis aan content? Dan raad ik je aan zo snel mogelijk te beginnen. Interne links zijn erg waardevol voor de SEO van je website, en vrij eenvoudig toe te passen.

Intern linken in een notendop:

  1. Breng in kaart welke pagina’s je belangrijkste contentpagina’s zijn voor je SEO. Hier ga je interne links naar plaatsen. Dit kunnen vijf URL’s zijn, maar ook 5000. Dat is afhankelijk van de grootte van je website.
  2. Bepaal wat de beste ankertekst is. Op deze woordencombinatie wil je interne links plaatsen vanuit andere pagina’s binnen je website. Al is het goed om af te wisselen: denk aan ‘Macbook Pro’, Apple Macbook Pro, ‘de Macbook van Apple’ etc. Het betekent allemaal hetzelfde, en daarom is het prima om ook op dit soort woordencombinaties intern te linken.
  3. Plaats nooit interne links op alle woorden binnen een artikel waar je een contentpagina voor beschikbaar hebt. Het behouden van een hoge leesbaarheid van je content is en blijft essentieel voor een goede vindbaarheid in Google.
  4. Recycle je je oude content? Check dan altijd of er nieuwe mogelijkheden zijn voor interne links. De kans is groot dat je een aantal extra interne links kunt plaatsen en dus pagina’s kunt versterken.

Ben jij klaar om je vindbaarheid in Google nu écht te kickstarten, maar wil je het niet zelf of alleen doen? Ik help je je bedrijf toekomstbestendig maken door het opstellen en implementeren van een krachtige (SEO)content marketing strategie. Klik hier om een gratis kennismaking te boeken.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij