Links spelen binnen SEO een grote rol en er zijn online oneindig veel discussies te vinden over ‘Linken’. Daarbij is het goed om onderscheid te maken tussen twee verschillende type links. Als we het hebben over autoriteit dan werken we aan externe links (backlinks). Daarnaast kan je ook intern linken (links binnen je eigen website). Met deze interne links op je website maak je het je bezoekers en de zoekmachines makkelijker om over je website te navigeren. En daar wil ik je in deze blog graag in meenemen. Ik vertel je allereerst kort wat voor soort interne links er bestaan. Daarna krijg je van ons een stappenplan om de interne linkstructuur van je website naar een hoger niveau te tillen.
Even opfrissen: welke interne links zijn er
Misschien heb je je nog nooit bewust bezig gehouden met intern linken, dan nog heeft je website waarschijnlijk al een veel interne links. Kijk eens naar de knoppen in het hoofdmenu van je website? Interne links. De breadcrumbs waarmee gebruikers zien waar op je site ze zich bevinden? Ook interne links. Heb je een footer in de website staan? Dikke kans dat je daar ook interne links in hebt staan. We kunnen de interne links kortweg onderverdelen in twee categorieën.
1. Navigational links
Navigational links zijn de interne links in de navigatie elementen van je website. Over het algemeen zijn dit de header (of menu) en de footer van je website. De interne links die in deze elementen staan geef je veel waarde mee. Ze staan immers op elke pagina van je website en zullen dus wel belangrijk zijn. Een pagina opnemen in de header en footer, levert vaak hogere posities op in de organische resultaten van Google. Maar let op! Oneindig veel pagina’s meenemen in de header en footer werkt niet. Dan krijgt iedere pagina uiteindelijk dezelfde waarde mee en is je hiërarchie weer weg. Het is daarom dus belangrijk dat je hier ook de belangrijkste pagina’s van je website in opneemt.
2. Contextuele links
Contextuele links zijn de links die iets toevoegen aan de inhoud van de website. Deze links staan vaak in de beschrijvende tekst op een pagina. Met deze links kun je perfect de relatie tussen subcategorieën en hoofdcategorieën duidelijk maken voor zoekmachines. Maar het is ook een middel om gebruikers makkelijker te laten navigeren en naar relevante pagina’s te leiden. Zie de interne links dus als soort verkeersborden die gebruiker en zoekmachine informatie geven over de structuur van je website. Onderdeel van mijn werk als SEO specialist is ook het aanleggen van deze contextuele links. See what I did there.
6 tips voor een perfecte interne linkstructuur
‘Oké, leuk die verschillende soorten interne links maar hoe ga ik ermee aan de slag?’ Daar helpen we je graag bij. Hieronder vind je de 6 tips waarmee jij de interne linkstructuur van je site optimaal inricht en onderhoudt.
1: Houd je sitestructuur tegen het licht
Om te beginnen met een interne linkstructuur die staat als een huis, moeten we eerst bepalen welke pagina’s je op wilt nemen in je hoofdmenu en je footer. Dat zijn de navigational links waar het eerder over ging. Nu kun je daarbij zomaar uitgaan van wat jij denkt dat je meest belangrijke pagina’s zijn, maar dat blijft natte vinger werk. Het is veel beter om deze beslissing te nemen op basis van data. Een gedegen zoekwoordenonderzoek helpt je hierbij. Hiermee breng je in kaart welke onderwerpen het meeste zoekvolume hebben, maar ook hoe de concurrentie is. Met deze informatie kun je perfect pagina’s creëren die een plek verdienen in je hoofdmenu. Als je site al langer bestaat is het goed om periodiek te evalueren of de pagina’s in je hoofdmenu nog wel het meest belangrijk voor jou en je vindbaarheid zijn. Of een pagina belangrijk genoeg is voor je hoofdmenu is van twee dingen afhankelijk. Allereerst of de pagina belangrijk is voor jouw business. Ten tweede wil je hier ok pagina’s over onderwerpen met voldoende zoekvolume.
Je footer kun je gebruiken als plek om pagina’s op te nemen die wel belangrijk zijn, maar nét niet belangrijk genoeg voor een plekje in je hoofdmenu. Hier kun je ook pagina’s kwijt die je weer als ingang kan gebruiken naar dieper liggende SEO landingspagina’s. Zo zijn al je pagina’s altijd goed te bereiken voor zoekmachines. Overigens is je footer ook een ideale plek om je sitemap in op te nemen. In die sitemap staat een interne link naar iedere pagina.
2: Ga slim om met je anchor tekst
We zien het nog vaak genoeg. Nietszeggende ankerteksten die eigenlijk niets zeggen over de pagina waar je naartoe linkt. Dan worden bijvoorbeeld de woorden ‘lees er alles over op deze pagina’ gelinkt. Weet de gebruiker dan wat hij gaat lezen? Waarschijnlijk niet. Hetzelfde geldt ook voor zoekmachines. Door zoekwoorden te gebruiken in je anchor tekst maak je van je interne links een echt waardevol wapen in jouw SEO arsenaal. Als je dus linkt naar een pagina over linkbuilding uitbesteden, dan doe je dat zo.
Nu is het niet de bedoeling dat je dan altijd dezelfde ankertekst gebruikt als je naar een bepaalde pagina linkt. Het is juist goed om hierin te variëren. In het bovenstaande voorbeeld over linkbuilding uitbesteden kun je variëren door ook eens ‘uitbesteden van linkbuilding’, ‘linkbuilding overlaten aan een expert’ of andere varianten gebruiken.
3: Internal linkjuicer
Deze tip is speciaal voor iedereen met een WordPress website. WordPress biedt namelijk de Internal link juicer plugin aan. Met deze plugin kun je per pagina aangeven welke zoektermen de focuszoektermen van die pagina zijn. Wanneer je nu op een andere pagina zo’n zoekterm in de tekst gebruikt legt deze plugin automatisch een interne link voor je aan.
Hoewel dit natuurlijk ideaal klinkt schuilt er ook zeker een gevaar in het gebruik van de Internal link juicer voor jouw interne links. Je kunt er namelijk nogal lui van worden. Het werk met zo’n interne link plugin is namelijk niet eenmalig. Wanneer er nieuwe pagina’s komen zul je hier ook weer de link juicer voor moeten instellen. Maar ook wanneer je bestaande content gaat verrijken met nieuwe zoektermen moet je de afweging maken of deze zoektermen ook geschikt zijn voor je interne links.
4: Verhelpen van interne concurrentie
Als je een rank tracker gebruikt om de rankings in Google bij te houden, dan valt het soms op dat Google niet precies weet welke pagina nu het beste past bij een zoekopdracht. De ene dag geeft hij dan pagina A weer in de zoekresultaten en de andere dag pagina B. Of hij plaatst ze allebei op plek 13 en 14. We noemen dat interne concurrentie. Google ziet dat beide pagina’s iets vertellen over een bepaald onderwerp en geen van beide pagina’s steekt er qua waarde bovenuit. In dat geval kunnen interne links je goed helpen!
Het is belangrijk dat je dan allereerst nagaat welke pagina je zou willen laten ranken (zeg pagina A). Vanaf de andere pagina (pagina B) die ook rankt plaats je dan een interne link naar pagina A. Zo geef je Google aan dat pagina A de place to be is voor dat onderwerp.
Soms is dat niet genoeg om de interne concurrentie te verhelpen. Dan kan je pagina A nog wat belangrijker maken door ook interne links vanaf andere relevante pagina’s te plaatsen. Je kan in Google makkelijk zoeken welke pagina’s het meest relevant zijn voor een bepaalde zoekterm door de ‘Site:’ functie te gebruiken. Deze functie zie je hier in praktijk voor de zoekterm ‘interne links’ binnen DoubleSmart.nl.
5: Orphan pages
Orphan pages zijn pagina’s op jouw website waar geen interne verwijzingen, interne links dus, naartoe liggen. Deze pagina’s zijn wel onderdeel van je website maar kunnen eigenlijk niet gevonden worden door crawlers. Ze zweven dus eigenlijk maar een beetje rond op je website, niet wenselijk. Het is goed om deze pagina’s op te sporen en te zorgen dat er een aantal interne links naar ze wordt aangelegd. Maar hoe doe je dat? Screaming Frog, een veelgebruikte tool onder SEO’ers helpt je hiermee. Je kunt deze tool gratis downloaden op de website van Screaming Frog.
Allereerst open je Screaming Frog. In Screaming Frog gaan we onze sitemap, Google Analytics, en Google Search Console koppelen. Screaming Frog gaat deze data vervolgens ophalen om te kijken welke pagina’s er gevonden worden en welke geen interne links hebben. Dat zijn dus je orphan pages.
Je sitemap koppelen
Ga eerst in het bovenste menu naar ‘Configuration’, dan naar ‘Spider’ en zorg dat je in het volgende venster in het tabje ‘Crawl’ zit. Scroll naar onder en vink ‘Crawl Linked XML Sitemaps’ aan. Vink ook ‘Crawl These Sitemaps’ aan en vul hier de url van je sitemap in. Dat ziet er als volgt uit:
Google Analytics koppelen
Als je sitemap gekoppeld is kun je dit venster sluiten. Ga nu in het bovenste menu weer naar ‘Configuration’ en dan naar ‘API Access’. Klik vervolgens op Google Analytics. In het volgende venster kun je kiezen om een Google Analytics account te koppelen. Als je dit doet opent er een scherm in je browser waar je de koppeling verifieert.
Als de koppeling is goedgekeurd moet je een account, property en view uit Google Analytics kiezen. Tot slot moet je ook nog een segment kiezen. Hier kies je organic traffic. Als je het goed hebt gedaan ziet dat er als volgt uit:
Google Search Console koppelen
Deze stap lijkt heel erg op die van Google Analytics. Je gaat weer naar ‘Configuration’ en dan ‘API Access’, maar nu kies je uiteraard voor Google Search Console. Doorloop weer de stappen om een account te koppelen. Ook hier opent je browser weer ter verificatie. Als je gekoppeld bent kun je weer een property kiezen. Selecteer hier jouw Search Console property. Als je het goed hebt gedaan ziet dat er ongeveer als volgt uit:
Je website crawlen
Je hebt nu alle systemen gekoppeld. Tijd om data op te halen met de Screaming Frog crawler om jouw interne links en orphan pages in kaart te brengen. Dit doe je door in het hoofscherm de url van je site te typen of plakken en op start te drukken. Screaming Frog gaat nu data ophalen uit de bronnen die je gekoppeld hebt maar gaat ook jouw site crawlen. Haal maar even een bak koffie of vraag je favoriete collega naar zijn weekend. Dit kan namelijk wel even duren wanneer je site wat groter is.
Crawl analyse uitvoeren
Als de crawl klaar is moet Screaming Frog deze voor ons gaan analyseren. Dit doe door je door in de menubalk op Crawl Analysis en dan configure. Check hier of de vinkjes bij Sitemap, Google Analytics en Search Console aan staan. Als dit niet zo is moet je deze aanvinken.
Als dit gedaan is kun je op OK drukken. Nu kun je weer op ‘Crawl analysis’ drukken en dan op ‘Start’. Als je vorige bak koffie op is kun je er nu misschien nog wel eentje halen, maar misschien kun je beter nog een collega vragen hoe zijn weekend was.
Ophan pages bekijken
Als de crawl analyse klaar is kun je via de tabbladen in Screaming Frog naar sitemaps navigeren. Je kunt hier nu filteren op orphan pages. Dit zijn pagina’s die dus wel in je sitemap staan, maar niet gevonden zijn door de Screaming Frog spider.
Je kunt nu hetzelfde doen in de tabbladen voor Google Analytics en Google Search Console.
Exporteer je orphan pages
Tot slot wil je je orphan pages exporteren zodat je een mooi werkdocument hebt om bij te houden welke orphan pages je al hebt verholpen en welke je nog moet oppakken. Je doet dit door in de menubalk op reports te drukken en dan Orphan pages te kiezen.
Aan de slag
Nu je jouw orphan pages hebt opgespoord is het tijd om ervoor te zorgen dat ze interne links krijgen vanaf andere pagina’s. Bepaal weer welke zoektermen belangrijk zijn voor deze pagina’s en varieer in je ankerteksten.
Laat Screaming Frog overigens nog maar even open staan. Daar gaan we bij tip 6 weer mee aan de slag!
6: Broken internal links
De zesde en laatste tip is het opsporen van gebroken interne links, ook hier kunnen we Screaming Frog weer voor gebruiken. Gebroken interne links zijn interne links die naar een niet (meer) bestaande pagina leiden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een pagina offline haalt en deze niet redirect.
Hoe spoor je die dan precies op? Als je Screaming Frog nog open hebt staan na tip 5 dan is je website al gecrawld. Als Screaming Frog niet geopend is dan open je de tool, voer je de url van je site in in de balk en druk je op start. Je moet dan even wachten tot Screaming Frog je website gecrawld heeft. Op naar het koffiezetapparaat…
Wanneer je site volledig gecrawld is ga je naar het tabje ‘Response codes.’ Je kunt vervolgens filteren op ‘Client Error (4xx).’ Zoals hieronder te zien.
Kijk in het resultaat of er url’s van je eigen website tussen staan. In bovenstaand voorbeeld is dat niet het geval, dat betekent dat er voor doublesmart.nl geen gebroken interne links zijn. Als je wel links ziet staan naar je eigen site dan kun je deze aanklikken. Navigeer vervolgens onderaan Screaming Frog naar het inlinks tabblad. Hier kun je nu zien op welke pagina de gebroken link staat. Ga nu in jouw Content Management Systeem naar de betreffende pagina en pas de link aan naar een werkende link. Als het nu om heel veel inlinks gaat kun je ook de 404 link redirecten maar een andere pagina. Maar idealiter pas je je de gebroken links aan op de pagina zelf.
Vragen over interne links?
Heb je nou nog prangende vragen over interne links of over andere SEO vraagstukken? Bij DoubleSmart zijn wij SEO specialisten dagelijks bezig met interne links, websitestructuren, autoriteit en nog heel veel andere zaken. Neem dus vooral contact met ons op. We helpen je graag!
Het bericht Interne links: 6 tips en tricks verscheen eerst op DoubleSmart.