Een tekst vol proppen met de beste zoekwoorden om zo hoog mogelijk te scoren in Google: we weten allemaal dat dit trucje al jaren achterhaald is. Sterker nog: het is alles behalve effectief. Het steeds slimmere Google prikt door steeds meer SEO-kunstjes heen.
De hoogste tijd dus om echte kwaliteit te gaan leveren en content te schrijven die écht waarde toevoegt voor de lezer en de zoekmachine. Pak je pen er maar bij, want wij vertellen je in negen stappen hoe jij SEO vriendelijke content schrijft, die ook nog eens pakkend is voor jouw bezoeker.
First things first: hoe werkt Google?
Met een goede SEO-tekst wil je scoren in Google. Om dit uitstekend toe te passen, is het handig om te weten hoe de zoekmachine werkt. Ben je op de hoogte van de werkwijze van Google, dan wordt het ineens een stuk eenvoudiger om dit daadwerkelijk zelf te gebruiken. Google werkt aan de hand van een algoritme dat websites bezoekt en indexeert. Dit indexeren heeft een naam: crawlen. Tijdens het crawlen beoordeelt het algoritme – op basis van een aantal factoren – jouw website op de toegevoegde waarde die je levert voor een bepaald onderwerp en dus voor bepaalde zoekwoorden. Wat deze factoren precies zijn, weet niemand precies. Bovendien worden deze factoren regelmatig door Google veranderd en geoptimaliseerd om de resultaten nóg beter te maken. Wel zijn er een aantal basisregels die ontzettend belangrijk zijn bij deze SEO-teksten. Lees je mee?
Tip 1: weet voor wie je schrijft
Voor je daadwerkelijk begint met het schrijven van de tekst, dien je vast te stellen voor wie je schrijft: de doelgroep. Denk maar eens aan een liefdesbrief. Als je niet zou weten voor wie je deze brief gaat maken, wordt het ineens heel lastig om iets op papier te zetten. Voor een SEO-tekst geldt dit net zo: zodra je weet voor wie je schrijft, kun je deze tekst ook daadwerkelijk richten tot deze groep. Zo weet je hoe je jouw lezer aanspreekt – de tone of voice – en of zij al eventuele kennis heeft van het onderwerp. En zo geldt dit voor Google ook: is het voor de lezer interessant, dan vindt Google dat ook.
Tip 2: het doel heiligt de middelen
Iedere tekst heeft een boodschap. Beeld je de liefdesbrief maar weer in. Je wilt iemand vertellen dat je van hem of haar houdt. Zonder een duidelijk doel staat je tekst op losse schroeven. Het doel van jouw tekst is de rode draad van jouw verhaal. Zoals deze tekst het doel heeft om je te informeren over SEO vriendelijke content, heeft een categoriepagina op een webshop als doel om zoveel mogelijk bezoekers te laten landen en converteren . Het vaststellen van het doel van de tekst helpt je bij een duidelijke en gerichte tekst te schrijven aan jouw doelgroep. Je kunt nu alles uit de kast trekken om jouw doel te bereiken. Side note: niet letterlijk álle middelen natuurlijk. Alles met respect voor Google.
Tip 3: zoek(woord) en gij zult vinden
In een SEO-tekst draait het voor een groot deel om de zoekwoorden: dit zijn de termen waar jij op gevonden wilt worden. Maar hoe bepaal je nu welke zoekwoorden je gebruikt? Dit begint bij een zoekwoordenonderzoek. Met een zoekwoordenonderzoek bepaal je hoe je doelgroep zoekt naar een bepaald onderwerp. Probeer je in de tekst vooral te focussen op een set aan zoekwoorden waar veel op wordt gezocht. Het kan hierbij helpen om een primair zoekwoord ( het hoofdzoekwoord) te bepalen. Daarnaast kun je er voor kiezen een aantal secundaire zoekwoorden aan te wijzen.
Let er hierbij op dat je deze zoekwoorden vloeiend in de tekst verwerkt. Houd altijd in je achterhoofd: de bezoeker staat voorop (ook bij Google). Is een tekst prettig leesbaar voor de bezoeker én zijn de zoekwoorden af en toe – op een logische manier – terug te vinden? Dan zal Google je belonen. Zoekmachines zullen je zelfs afstraffen als je deze in overvloed in je zinnen probeert te proppen. Houd het dus altijd natuurlijk en schrijf primair voor de gebruiker.
Tip 4: van kop tot staart
De opbouw van je content is ontzettend belangrijk voor Google. Het geeft namelijk eenvoudig weer waar de platte tekst over gaat en geeft een prettig verloop aan de content. Je vormt de tekst door het gebruik van koppen, paragrafen en quotes. Hierdoor wordt het voor Google snel duidelijk waar jouw content over gaat. De H1 titel is de belangrijkste titel van de pagina. Van belang is dat de pagina één H1 titel bevat en de kern van het artikel weergeeft. Zorg er dus ook voor dat deze kop het belangrijkste zoekwoord bevat.
De H2 titel (subkop) geeft eenvoudig weer waar een losse paragraaf over gaat en kan in tegenstelling tot een H1 titel wel vaker gebruikt worden. Is het gebruik van H3 titels dan overbodig? Zeker niet! Ze zijn in de hiërarchie misschien iets minder belangrijk, maar kunnen wel helpen bij het aanbrengen van structuur in een tekst. Bovendien laat je door middel van een H3 (en eventueel zelfs H4) zien dat je een bepaald (sub)onderwerp uitdiept tot in het kleinste detail.
Het gebruik van koppen maakt de tekst scanbaar voor de lezer. Met een steeds kortere aandachtspanne kunnen zij in enkele seconden vaststellen of het artikel voor hen relevant genoeg is. En zoals je ondertussen kunt dromen: bezoeker blij, Google blij.
Tip 5: kies een duidelijke paginatitel
De pagina titel – ook wel page title of title tag – is een korte beschrijving van de webpagina. Ondanks dat de pagina titel maar een minuscuul onderdeel vormt van jouw content, is ‘ie onwijs belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat het voor jouw bezoeker direct duidelijk is waar de pagina over gaat. De pagina titel wordt weergegeven in de bovenste balk van de browser en wordt gebruikt in de weergave van zoekresultaten. Kort gezegd: je omschrijft als het ware de inhoud op de pagina. Naast dat de bezoeker meteen weet waar jouw pagina over gaat, kan het algoritme van Google beter bepalen wat de relevantie is van de pagina. Bezoeker- én SEO proof dus zo’n page title.
Je ziet de pagina titel als volgt terugkomen:
Tip 6: lok de bezoeker met de meta-omschrijving
De meta-beschrijving en de paginatitel zijn in één adem te noemen. Ze zijn namelijk onafscheidelijk voor de gebruiker. Aan de hand van deze meta-omschrijving en de titel bepaalt de bezoeker namelijk of zij jouw website wil bezoeken. Vergeet de meta-omschrijving dus nooit in te vullen en kies een duidelijke omschrijving, waarmee je jouw bezoekers als het ware in jouw website trekt. Nog een tip: verwerk het belangrijkste zoekwoord in de meta-omschrijving. Zoekt de gebruiker op dit woord, zal deze dikgedrukt worden in de omschrijving. Dit valt natuurlijk nóg meer op.
De meta-beschrijving zie je in Google als volgt:
Tip 7: woorden met dezelfde betekenis
Tweelingwoord, kopiebegrip of was het synoniem? Onze gouden tip voor het schrijven van prettige content: synoniemen. We illustreren het met een voorbeeld. Let eens op de onderstaande woordgroep:
Het gebruik van synoniemen is erg belangrijk. Het is namelijk belangrijk dat je afwisselt in de woorden. Het is hierbij wel belangrijk dat je de juiste woorden kiest met de juiste betekenis. Als je niet de juiste woorden kiest, verliest de zin haar betekenis. Het is belangrijk dat dit niet gebeurt.
Wat valt op? In de bovenstaande zinnen komen continu dezelfde woorden terug. Lees: belangrijk, juist en woorden. Dit kan als vervelend worden ervaren. De leesbaarheid wordt bemoeilijkt en het ziet er bovendien slordig uit. Probeer daarom af te wisselen in je woordkeuze. Kies bijvoorbeeld een keer voor het woord ‘essentieel’ in plaats van ‘belangrijk’ of vervang ‘juist’ door ‘geschikt’. Dit zal de leesbaarheid bevorderen.
Tip 8: als de dood voor een dode pagina
Je wilt jouw bezoekers zo lang mogelijk op je website houden. Verwerk daarom in het artikel relevante links naar andere pagina’s. Doe dit echter alleen als deze link écht relevant is. Maar aan wat voor links kun je dan denken? In dit geval zou een link naar onze pagina over interne links erg interessant zijn. De bezoeker kan hier alles lezen over het gebruik van deze links en krijgt de mogelijkheid om nog verder in jouw website te duiken. Je brengt haar dus in de verleiding om verder te lezen en niet dood te lopen op de huidige pagina. Bovendien kunnen de crawlers van Google door het gebruik van interne links snel de hele website indexeren. Dit stimuleert de vindbaarheid van individuele pagina’s. De links zijn dus zowel relevant voor de bezoeker als de zoekmachines. Twee vliegen in één klap dus.
Tip 9: zoveel woorden moet je gebruiken
Benieuwd naar het ideale aantal woorden? Het antwoord is simpel: dat is er niet. Belangrijker is dat de content áltijd relevant is. Of je hier nu 500 woorden voor nodig hebt of 1000 woorden: de relevantie is essentieel. Probeer dus niet onnodig veel woorden erbij te verzinnen. Kijk bij het bepalen van de lengte van de tekst naar jouw concurrenten. Hebben zij veel korte content, dan hoef jij ook geen enorme lappen tekst te schrijven. Hebben zij echter wel langere content, dan is het aan te raden om zelf ook een SEO-tekst van grotere lengte te maken. Stel in ieder geval de gebruiker weer voorop. Kan je nog waardevolle informatie toevoegen? Doe dat dan! Merk je dat je nieuwe woorden niets meer toevoegen? Dan is je tekst compleet.
Schrijven maar!
Je hebt nu alle tips om booming SEO vriendelijke content te schrijven. Dan rest alleen nog het moment om achter het toetsenbord te kruipen. Het is tijd voor actie. Verras jouw bezoekers (en Google!) met content waar je u tegen zegt.
Ontbreekt het creatief brein of de tijd om unieke content te schrijven? Schroom niet en vraag onze SEO tekstschrijvers om hulp. Wij gebruiken graag onze magische pen om jouw website op de kaart te zetten.
Het bericht In 9 stappen naar SEO vriendelijke content verscheen eerst op DoubleSmart.