In deze blog wil ik een veelgestelde vraag met je bespreken. Namelijk: hoeveel effect heeft een goede zichtbaarheid in Google op je omzet? Een hele goede vraag. Want als ondernemer investeer je in je SEO met als doel om meer omzet te draaien. Ik begrijp heel goed dat je wilt weten wat een goede zichtbaarheid je kan opleveren.

Ik ga je uitleggen waar je op moet letten wanneer je overweegt om aan de slag te gaan met SEO. Of je nu zelf tijd gaat investeren in het opdoen van de juiste SEO-kennis en het zelf gaat oppakken, of dat je overweegt het uit te besteden aan een SEO specialist. Bij beide opties geldt: bekijk eerst wat het potentiële effect gaat zijn van het hebben van een goede online vindbaarheid.

Klik hier om dit artikel in de vorm van een podcast te luisteren.

Zichtbaarheid is méér dan alleen Google.

Een van de belangrijkste redenen waarom ondernemers hun omzet doelen niet halen is omdat ze niet strategisch werken aan hun zichtbaarheid. Want hoe moet je doelgroep je vinden als je niet te vinden bent? Precies. Not gonna happen.

En voor de duidelijkheid: zichtbaarheid creëer je niet alleen via de zoekmachines. Je doelgroep zoekt je ook via social media. Het is belangrijk dat je op alle kanalen aanwezig bent waar je doelgroep óók actief is. Denk bijvoorbeeld aan Instagram, Pinterest, TikTok, YouTube, podcasting of via branche gerelateerde platformen en netwerken. Natuurlijk hoef je niet op alle mogelijke online kanalen aanwezig te zijn. Alleen die waar jouw doelgroep actief en massaal aanwezig is. Want dan is de kans op slagen – oftewel nieuwe klanten – veel groter.

Hoe achterhaal je wat het effect van SEO op je omzet kan zijn?

Terug naar SEO. Want hoe bepaal je wat het effect van SEO op je omzet kan zijn? Door het uitvoeren van een data analyse.

Even heel eerlijk: hoe vaak analyseer jij je cijfers? En dan bedoel ik niet je omzet en winst – al is dat natuurlijk ook belangrijk – maar de cijfers van je website. Weet jij hoeveel bezoekers je gemiddeld per maand op je website hebt? En hoeveel bezoekers er uit welke kanalen komen? Bijvoorbeeld de zoekmachines – dit valt onder organisch in je Google Analytics dashboard – social media, je nieuwsbrieven of uit je betaalde advertenties?

Veel ondernemers hebben werkelijk geen idee. En dat is niet zo handig. Want deze data vertelt je heel veel over je huidige zichtbaarheid. Want misschien ben je al zichtbaar op een aantal hoge posities in Google waardoor je iedere maand zo’n 300 bezoekers naar je website trekt. Waar bijvoorbeeld 8 kennismakingsgesprekken uitkomen. Dat is een conversie ratio van 2,6%. Stel dat 4 van die 8 kennismakingsgesprekken leidt naar het verkopen van een dienst. En stel dat je gemiddelde dienst € 450,- kost. Dat betekent dat je gemiddeld per maand uit je SEO-verkeer al € 1800,- omzet haalt. Je begrijpt dat als je aan de slag gaat met het verhogen van je online vindbaarheid in Google op meerdere zoekwoorden dan die waar je al een positie op hebt je je verkeer bijvoorbeeld kunt vertienvoudigen. Als je net zo kwalitatieve bezoekers kunt aantrekken als die 300 per maand die je al aantrok uit Google kun je je omzet uit je organische verkeer verhogen naar zo’n € 18.000 per maand. Lijkt mij de moeite waard.

Kwalitatieve bezoekers.

Daarvoor heb je wel kwalitatieve bezoekers nodig. Kwalitatieve bezoekers zijn bezoekers die daadwerkelijk interesse hebben in jouw aanbod. Zij zoeken iets wat jij kan bieden. En wist je dat SEO juist dé manier is om deze kwalitatieve bezoekers naar je website te trekken? Want door middel van SEO bepaal jij wie er op je website komen, in plaats van andersom. SEO is magic!

Ik zal het je in het kort uitleggen. Met SEO kun jij bepalen wie er op je website komen door specifiek content te ontwikkelen die die doelgroep zoekt. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vragen die jouw doelgroep heeft en die jij kunt oplossen met je aanbod. Dan ben jij precies wat zij zoeken. Het is aan jou om door middel van kwalitatieve en relevante content een goede zichtbaarheid te ontwikkelen (of dat natuurlijk door een SEO specialist te laten doen) en op die manier meer kwalitatieve website bezoeker naar je aanbod te trekken.

Het belang van conversie optimalisatie.

Tot slot wil ik je ook nog even kort vertellen over het belang van conversie optimalisatie. Want je kunt heel veel verkeer naar je website hebben. Maar als je website onduidelijk is ingedeeld en de bezoekers niet begrijpen waar en hoe ze bij je aanbod kunnen komen – en vooral hoe zij je klant kunnen worden – heb je helemaal niks aan die goede vindbaarheid.

Want jouw doel is om meer omzet te genereren uit je website. En daarvoor heb je die kwalitatieve bezoekers nodig. Maar als zij op je website niet verder komen omdat het een bende is en ze niet begrijpen waar ze moeten klikken of waar ze kunnen afrekenen sla je de plank volledig mis.

SEO en conversie optimalisatie zijn een gouden combinatie.

Hoeveel effect heeft een goede zichtbaarheid in Google op je omzet?

Dus, hoeveel effect heeft een goede online zichtbaarheid in Google op je omzet? Dat is afhankelijk van de huidige effectiviteit van je website. Maar – dit kun jij eenvoudig zelf bekijken door in Google Analytics te kijken. Heb je nog geen data dashboard? Dan raad ik je aan dit zo snel mogelijk aan te maken en over een maand te kijken hoeveel organische bezoekers je website aantrekt per maand en hoeveel omzet je daar uit haalt.

It’s all in the data. Misschien heb je een hekel aan data analyse. Maar in deze digitale wereld kom je er als ondernemer niet onderuit. Zet je eroverheen en duik in je data. Want door je data je begrijpen kun je slimme, strategische stappen zetten om je omzet aanzienlijk te verhogen.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij