Marketing: als ondernemer kom je er niet onderuit. Want door middel van een sterke marketingstrategie trek jij nieuwe klanten naar je aanbod, en dat is een essentieel onderdeel van het succes van je bedrijf. Houd je je niet actief bezig met marketing? Dan loop je heel veel klanten mis. En dat is zonde.

Er zijn steeds meer marketingkanalen waar je uit kunt kiezen. Vooral de online marketingkanalen blijven zich uitbreiden. Denk aan nieuwe social mediakanalen en advertentiemogelijkheden. Hoe bepaal je in welke marketingkanalen je gaan investeren om jouw aanbod aan de man te krijgen? Hier volgen 4 stappen om het juiste kanaal voor jouw onderneming te kiezen.

Lees het artikel, of bekijk de video:

Ga naar ons YouTube kanaal

Wat is een marketingkanaal?

Voor ik je meer vertel over de 5 simpele stappen die je kunt nemen om de juiste marketingkanalen te kiezen, is het goed om te weten wat een marketingkanaal precies is. De definitie klinkt als volgt:

Een marketingkanaal is een platform of tactiek waarmee je je boodschap overdraagt aan je klanten – oftewel je doelgroep. Ieder kanaal kan een net andere doelgroep hebben, of vraagt een andere manier van communiceren. Zo heb je marketingkanalen die alleen met beeld werken, zoals YouTube en Pinterest, maar ook kanalen die allerlei soorten content vertonen, zoals SEO en SEA. Het doel van het gebruiken van marketingkanalen is om nieuwe klanten te werven.

Klaar om de juiste marketingkanalen voor jouw bedrijf te kiezen?

#1 – bepaal je marketingdoelstellingen

Voor je naar marketingkanalen kunt gaan kijken die passen bij je boodschap is het van belang dat je bepaalt wat je doelstellingen zijn.

Natuurlijk wil je meer verkopen en omzet. Maar er zijn veel meer marketingdoelstellingen dan alleen die twee. Denk bijvoorbeeld aan een x-aantal bezoekers naar je website per maand, of hoeveel nieuwsbrief aanmeldingen je wilt hebben, de hoeveelheid subscribers je wilt hebben op YouTube of hoeveel offerte aanvragen je wenst te hebben.

Wanneer je je marketingdoelstellingen behaalt, zou dat ook moeten betekenen dat je je omzetdoelen bereikt. Je kunt het daarom zien als een schatting van een aantal kleinere doelen die je moet behalen om je grote doel te behalen: een succesvol bedrijf.

 

Marketing is een strategie. Een manier om ervoor te zorgen dat er meer bezoekers naar je website of een fysieke locatie komen. Maar ‘zichtbaar worden’ is geen doelstelling. Dat is veel te algemeen. Want dat kan ook betekenen dat je je website vindbaar maakt voor een doelgroep die helemaal geen behoefte heeft aan jouw aanbod, en daar heb je niks aan. Om de juiste marketingkanalen voor je website te kiezen heb je een duidelijk beeld nodig van je doelstellingen.

Wat zijn je bedrijfsdoelstellingen?

Pak je doelstellingen voor de aankomende periode erbij te pakken. Dat kunnen je doelstellingen voor het hele jaar zijn, of bijvoorbeeld een kwartaal. Heb jij alleen doelstellingen in de vorm van een omzetbedrag? Dan wil ik je vragen om deze in de vorm van aantallen om te rekenen.

Bijvoorbeeld: je verkoopt een online training. Dat is je core business. Je omzetdoel van dit jaar is € 65.000 – en je online training kost € 799,-. Dat betekent dat je doelstelling is om 82 online trainingen te verkopen. Per maand zul je 7 verkopen moeten generen uit je website. Je doelstelling kan dan zijn: iedere maand wil ik door middel van organisch verkeer 7 online trainingen verkopen.

Natuurlijk kunnen je doelstellingen bestaan uit een aantal variabelen. Mijn eigen doelstellingen bereken ik per kwartaal en bestaan uit verschillende diensten.

Bijvoorbeeld: je wilt een jaaromzet van € 90.000 genereren. Je verkoopt meerdere diensten zoals online cursussen, maar ook 1 op 1 trajecten. Ook dan raad ik je aan om deze om te rekenen naar aantallen. Hoeveel per dienst of product moet jij er verkopen om je doelen te behalen per jaar, per kwartaal en per maand?

To do: neem de tijd om voor jezelf een overzicht te creëren hoeveel en wat jij in een vastgestelde periode moet verkopen om je algemene doelstellingen te behalen.

Heb je je algemene doelen op een rijtje? Top! Dan gaan we verder naar de volgende stap.

In deze stap wil ik dat je gaat nadenken hoe je op dit moment aan je leads komt binnen je website. En dan bedoel ik niet via welk kanaal – bijvoorbeeld via social of advertenties – maar hoe kom jij in contact met je doelgroep. Is dat bijvoorbeeld doordat zij zich via je website contact met je opnemen door middel van een contactformulier? Of schrijven zij zich in voor je nieuwsbrief – waarop zij in een actieve lead flow terecht komen en je zo meer klanten krijgt? Doen zij een aankoop via je website, of melden zij zich aan voor een gratis kennismakingsgesprek?

To do: loop je website door en noteer op welke manieren je website bezoekers een aankoop – of een stap dichter bij een aankoop kunnen maken, zoals een inschrijving voor een nieuwsbrief. Dit zijn allemaal verschillende conversies – en onwijs waardevol. En FYI: natuurlijk is het mogelijk dat je meerdere soorten conversies op één website gebruikt.

Heb je de verschillende soorten conversies genoteerd? Dan wil ik je vragen om te kijken in hoeverre je nu al maandelijks deze conversies hebt.

Bijvoorbeeld: je bent een freelancer en jij biedt op je website een gratis matchcall aan zodat een potentiële klant kan uitvogelen of jij dé oplossing bent voor hun probleem. Kijk dan hoeveel matchcalls je in het afgelopen jaar hebt gehad – en hoeveel er hebben geleid naar een betaalde klus. Stel je voor dat je het afgelopen jaar 24 matchcalls hebt gehad, waarvan er 16 met je in zee zijn gegaan. Dat betekent dat tweederde van alle matchcalls die worden ingepland leiden tot meer omzet. Dan raad ik je aan om te zorgen dat je meer matchcalls gaat krijgen – gezien het hoge slagingspercentage!

To do: Loop zo al je conversie opties af en achterhaal hoe succesvol ze zijn – ongeacht hoe je aan het verkeer bent gekomen. Noteer deze doelstellingen op een plek waar jij je zakelijke notities bewaart, zoals in Trello of in een Google Drive document. Deze doelstellingen ga je zo gebruiken om je marketingkanalen te kiezen.

#2 – wat is je budget en capaciteit?

Het liefst wil je niet kiezen tussen marketingkanalen en je kansen spreiden. Want hoe meer mensen je kunt bereiken – hoe beter. Maar de kans is groot dat je geen onbeperkt budget hebt, en dat je qua tijd ook een maximale capaciteit hebt. Je zult keuzes moeten maken.

Voor je gaat kiezen welke marketingkanalen interessant zijn voor jou raad ik je aan om te bepalen wat je maandelijkse budget is voor marketing, en hoeveel tijd je per maand beschikbaar hebt om hier aan te werken. Wat je namelijk wilt voorkomen is dat je veel geld pompt in een marketingkanaal – en er uiteindelijk niet voldoende tijd voor hebt waardoor je je doelstellingen niet gaat behalen.

To do: bepaal je budget in geld en tijd.

#3 – welke kennis en vaardigheden heb ik al?

Voor je je marketingkanalen gaat kiezen is het slim om te kijken welke vaardigheden jij al hebt – of natuurlijk andere mensen in je team – en welke vaardigheden er missen. Dit kan je helpen bij het maken van de keuze welke kanalen nu interessant zijn voor je onderneming, en voor welke kanalen je eerst nog wat kennis of vaardigheden op moet doen. Want de kanalen waar je minimaal hoeft te investeren in kennis en vaardigheden heb je sneller opgepakt dan kanalen waar je nu nog niks mee kan.

To do: som je eigen vaardigheden en kennis + die van je collega’s en maak een overzicht van alle werkzaamheden die jullie zelf kunnen uitvoeren.

#4 – kies je marketingkanalen

Je weet nu wat je doelstellingen zijn, wat je budget en capaciteit is en welke kennis en vaardigheden je al hebt. Nu kun je een goede afweging maken welke kanalen interessant zijn voor je onderneming en waar jij de middelen al voor in huis hebt.

Een greep uit de meest interessante marketingkanalen van dit moment zijn:

Social media kanalen

Social media kanalen zoals Instagram, TikTok en Facebook. Ideaal wanneer je een echte storyteller bent en je doelgroep op die manier naar je website kunt trekken.

Video kanalen

Video kanalen zoals YouTube, TikTok en Instagram zijn ideaal wanneer je goed bent met een camera en je een vrij jonge doelgroep hebt. Een doelgroep boven de 40 zal hier een stuk minder op reageren.

Organische kanalen

Organische kanalen zoals Google, YouTube en Pinterest. Met deze marketingmethodes kloppen klanten bij jou aan omdat ze je weten te vinden. Wanneer je geen behoefte hebt aan harde sales methodes en je een beetje verdiept in zoekmachine optimalisatie zijn dit hele waardevolle marketingkanalen.

De basis: je website

En last but not least: je website! Dat is voor de meeste ondernemers het kanaal waar je verkopen plaats vinden. En toch wordt dit kanaal vaak vergeten in de marketingmix. Structureel werken aan het verbeteren van je website zal je veel opleveren omdat uiteindelijk het verkeer uit alle kanalen op je website uitkomt.

Wist je dat je met SEO de gebruiksvriendelijkheid en het conversiepercentage van je website optimaliseert?

Want wanneer je je website optimaliseert voor een goede vindbaarheid ben je niet alleen bezig met het schrijven van content voor de zoekwoorden waarmee je gevonden wilt worden, maar werk je ook aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Oftewel, wanneer je aan je SEO werkt geef je het verkeer uit je andere marketingkanalen ook een grotere kans tot converteren! SEO is dan ook voor vele ondernemers het belangrijkste marketingkanaal. Het trekt doelgerichte bezoekers naar je website die daadwerkelijk interesse hebben in jouw aanbod. En dat zonder pushy te zijn in je communicatie – want de klanten komen naar jou in plaats van dat jij je communicatie naar hun toe pusht. Daarnaast hoeft het geen geld te kosten, ben je niet verplicht om er dagelijks mee bezig te zijn en vergt het minimale vaardigheden. Een duurzame marketingmethode met veel effect.

Jij hebt het zelf in de hand

Ik hoop dat je door middel van dit artikel de juiste marketingkanalen voor jouw onderneming kunt kiezen, en je snel aan de slag kunt met het verkopen van jouw aanbod.

Houd in je achterhoofd: je hebt het als ondernemer zelf in de hand. Kies voor marketingkanalen waar jij zelf ook echt wat mee kan. Want zonder de juiste vaardigheden of voldoende budget voor bijvoorbeeld advertising leidt het niet naar succes. En dat is precies waar marketing je wél bij moet helpen: het behalen van je doelen!

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij