Ik wil het met je hebben over de hoeveelheid bezoekers die je nodig hebt op je website om een dikke omzet te kunnen draaien. Er is namelijk een stigma onder veel ondernemers dat het hebben van zoveel mogelijk bezoekers naar je website een must is om succesvol te zijn. Ik begrijp heel goed hoe dat ontstaat, want het is logisch om te denken: meer bezoekers betekent meer kans om te verkopen.

Hieronder vind je dit artikel in podcast vorm. Liever verder lezen? Scroll dan door!

Heb je liever 300 of 3000 bezoekers op je website?

Want wat heb jij liever: 300 of 3000 bezoekers op je website? En wat kies je als ik zeg dat die 300 bezoekers daadwerkelijk interesse hebben in je aanbod – terwijl die 3000 alleen op zoek zijn naar gratis informatie of tips? Juist. Dan zeg jij: ‘Doe mij die 300 bezoekers maar!’ 

Het gaat niet om hoeveel bezoekers je naar je website trekt. Als in grote hoeveelheden. Maar om hoeveel relevante bezoekers je naar je website trekt. Want dat is wat goede marketing is. Precies weten wie je warme doelgroep is, en strategisch te werk gaan om deze doelgroep naar je aanbod te trekken. Via welk marketing kanaal of marketingkanalen jij fijn vindt, en natuurlijk moet je doelgroep er massaal aanwezig zijn. Niet geheel onbelangrijk.

Want je kan een enorm netwerk hebben, veel volgers op je social media en duizenden bezoekers naar je website trekken maar nog steeds NIETS verkopen. Veel verkeer is dus niet persé beter. Mijn boodschap van dit artikel luidt dan ook: focus je op het vergaren van de juiste bezoekers, en niet perse op grote aantallen. Want dan trek je ook rommel aan. Als in: bezoekers die helemaal geen interesse hebben in je aanbod. Bezoekers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Daar heb jij als ondernemer vrij weinig aan. Want je bent je onderneming gestart omdat je passie hebt voor wat je aanbiedt, maar natuurlijk ook omdat er geld in het laatje moet komen.

Verbinding zoeken met je klant is key.

Mocht je mij volgen op Instagram, dan weet je dat ik geloof in duurzame marketing. Ik ben geen grote voorstander van adverteren, of continue knetterharde sales content bij je doelgroep – of zelfs heel veel mensen buiten je doelgroep – in hun gezicht duwen. Ik wil mijn potentiële klanten steeds meer verbinding met mijn merk en expertise laten voelen door ze mee te nemen in mijn reis als ondernemer. Als SEO Specialist. Als Content Marketeer. Maar ook als mens. Ik geloof dat door een virtuele relatie op te bouwen met mensen die geïnteresseerd zijn in je werk dé manier is om ervoor te zorgen dat zij gaan inzien dat jij als persoon met een expertise of je producten de oplossing zijn voor hun problemen. Want ze voelen zich dan aangesproken. Ze voelen geen afstand, maar juist betrokken bij je merk. Dát is de meest krachtige vorm van online marketing.

Begrijp mij niet verkeerd. Er is niets mis met adverteren. Of keiharde sales. Het werkt namelijk nog steeds bij bepaalde doelgroepen, of bepaalde soorten bedrijven. Adverteren is noodzakelijk wanneer je een grote webshop hebt. Zoals bijvoorbeeld de Bijenkorf of Coolblue. Hun aanbod wisselt zo veel dat optimaliseren voor een hoge vindbaarheid niet altijd rendabel is. Dan is adverteren een uitkomst.

Als ZZPer kopen mensen van jou. Eigenlijk kopen ze jou. Als in je kennis of expertise. Dán sla je met adverteren vaak de plank mis. Omdat je perfecte klant op zoek is naar iemand die een probleem voor hen kan oplossen. Dan is het hebben van een connectie noodzakelijk.

Zó trek je de juiste bezoekers naar je website.

Maar even terug naar de essentie van dit artikel. Je hebt geen duizenden website bezoekers nodig om een hoge omzet te draaien. Je moet alleen voldoende doelgerichte bezoekers aantrekken die daadwerkelijk interesse hebben in je aanbod. 

Bijvoorbeeld: je verkoopt trajecten waarbij je in 3 maanden tijd mensen helpt met jouw expertise. Dat kan van alles zijn. Stel dat jij 5 nieuwe klanten per maand kunt helpen. Dan heb jij niets aan duizenden bezoekers die daadwerkelijk interesse hebben in je traject. Dan heb je er maar een paar nodig. Een paar die 100% bij je passen. Door gebruik te maken van long tail zoekwoorden kun je je website optimaliseren om die exacte doelgroep naar je website te trekken. Long tail zoekwoorden zijn hele specifieke zoekopdrachten. De naam zegt het al: een heel lang zoekwoord. Want hoe langer een zoekwoord, hoe meer informatie de zoekmachine gebruiker geeft. Dat zijn juist de zoekwoorden waar jij goed zichtbaar op moet zijn. Want op die zoekwoorden zit vaak weinig zoekvolume. Maar – ook weinig concurrentie omdat de zoekvraag zo specifiek is dat er weinig of misschien zelfs geen andere ondernemers zijn die kunnen bieden wat ze willen vinden. Het is dan ook aan jou – als ondernemer – om uit te vogelen wie die perfecte klanten zijn, wat hun angsten en vragen zijn en met welke zoekwoorden combinaties deze gezocht worden in Google. 

Werk aan een SEO-contentstrategie.

Je zal dan moeten werken aan een ijzersterke, doelgerichte SEO-contentstrategie. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Zie het als een plan de campagne voor alle content die je ontwikkelt rond je onderneming. Want dat is zo krachtig aan SEO: alles is meetbaar en je strategie wordt onderbouwd door data. Je duikt letterlijk in het hoofd van je doelgroep wanneer je aan de slag gaat met het vinden van de zoekwoorden combinaties waar je perfecte klant op zoekt om je aanbod te vinden. In SEO-tools kun je terugvinden hoeveel mensen er per maand in Nederland of waar je ook zit zoekt op die combinatie. Plus, daarnaast is er ook een score om aan te geven hoeveel concurrenten je ongeveer hebt op dat zoekwoord. Zo kun je heel eenvoudig en snel bepalen op welke zoekwoorden jij vindbaar wilt worden. Daarna kun je aan de slag met het ontwikkelen van de SEO-teksten voor je website. Die je daarna natuurlijk kunt hergebruiken voor andere kanalen. Want je weet immers dat de inhoud van die teksten interessant zijn voor je doelgroep. Want dat heb je door middel van data kunnen checken.

The bottom line: via welke kanalen je ook bezoekers trekt naar je website: zorg voor focus en een duidelijk plan. Zorg dat je weet wat je perfecte klant precies wilt weten en wat die persoon zoekt. Door aan die vraag te voldoen ga je steeds meer doelgericht verkeer naar je website trekken, wat weer gaat leiden naar meer klanten – en dus omzet.

Let’s Get Visible!

Mocht je nu denken: dit wil ik – maar waar begin ik? Dan heb ik goed nieuws! De Let’s Get Visible SEO-training is vanaf nu open voor iedereen en je kunt op elk moment beginnen. In deze online cursus leer ik je in max.. 12 uur een SEO-contentstrategie opstellen en uitvoeren. Ook na de training hoef je van je SEO geen fulltime job te maken. Met een paar uur per maand kun je al een heel eind komen. Mits je doelgericht te werk gaat. Het fijne aan deze training is dat ik gratis SEO-tools en alle benodigde templates met je deel. Ik noem het daarom ook een no-nonsense SEO-training: doelgericht, to the point en je gaat direct aan de slag met het verhogen van je vindbaarheid.

Klik hier om naar de Lets’ Get Visible SEO-training te gaan.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij