De nieuwe update van het core algoritme van Google heet de ‘Helpful Content Update’ en is deze week uitgerold. Het is een algoritme dat effect heeft op alle posities van de pagina’s van je website. Heb je veel content op je website? Dan is het belangrijk dat je een aantal stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat je je huidige online vindbaarheid behoudt, of zelfs verhoogt. In dit artikel loop ik je door de stappen.

Wat is een core algorithm update?

Eens in de zoveel tijd past Google het basis algoritme – oftewel Core Algorithm – aan waardoor er veel kan veranderen aan de huidige vindbaarheid van je website of natuurlijk die van je klanten. Google voert dagelijks aanpassing aan aan hun algoritmes. Dit zijn voornamelijk kleine aanpassingen die hele specifieke zoekopdrachten beïnvloeden. Een grote update zoals deze week ook is uitgerold kan voor veel websites een positieve, maar ook negatieve uitkomst hebben. 

Wat voor effect heeft de Helpful Content Update?

De nieuwe update van het core algoritme van Google heet de ‘Helpful Content Update’. Het gebeurt niet altijd, maar Google gaf vorige week al aan dat deze eraan zou komen. De meeste grote updates worden aangekondigd, maar heel eerlijk: je hebt dan vaak niet meer genoeg tijd om voldoende aanpassingen te maken. En daar heeft Google een goede reden voor. Want zolang jij je aan de algemene richtlijnen vanuit Google houdt bij het optimaliseren van je website of websites is de kans op een negatieve impact heel erg klein. Dus eigenlijk houdt Google je op deze manier in het gareel.

Wat zijn Google’s intenties met de algoritmes?

Voor ik uitleg wat de nieuwe update inhoudt en hoe jij je website hiervoor kunt updaten wil ik je kort vertellen over Google’s intenties met hun algoritme. Het grote doel van Google is om dé zoekmachine te zijn waar je als gebruiker zo snel mogelijk het beste antwoord kunt vinden op al je vragen. Dat is de basis van alle algoritmes van Google.

Als SEO specialist of website eigenaar zul je dus actief moeten werken aan het leveren van een goed functionerende website – zodat deze snel genoeg inlaadt – maar nog belangrijker. Je zult moeten werken aan het beantwoorden van de vragen die jouw doelgroep stelt over jouw vakgebied op je website. En dan niet zomaar een antwoord. Maar het beste antwoord. Een kwalitatief en relevant antwoord op de gestelde zoekvraag gaat je een hoge positie in Google leveren.

Het nieuwe algoritme heeft een grote invloed op alle websites die ‘even snel wat content tikken met wat informatie’ en niet focussen op het schrijven van content voor daadwerkelijk mensen. Er zijn veel SEO specialisten, SEO copywriters maar ook website eigenaren die te veel focussen op het overmatig optimaliseren van de teksten. Je schrijft nooit voor een zoekmachine. Dat is de grootste fout die je kunt maken. Je schrijft voor mensen. Je schrijft als mens voor andere mensen omdat je ze wilt voorzien van bepaalde informatie of inspiratie waarmee je hun zoekvraag beantwoord. De essentie van SEO is dus letterlijk het beste antwoord geven op de gestelde zoekvragen van jouw specifieke doelgroep binnen de zoekmachines.

Dit doet de Helpful Content Update

En dan ga ik nu terug naar het nieuwe algoritme. Aan de naam kun je al uitmaken dat dit algoritme doelt op het hoger plaatsen van content dat daadwerkelijke behulpzaam is. Waar een zoekmachine gebruiker daadwerkelijk wat aan heeft. Geen opvullende content. Geen copy/pasting of het herschrijven van andermans teksten. Maar originele, kwalitatieve, relevante teksten.

Hoe bereid je je voor op de Helpful Content Update?

Wat kan jij nu doen om ervoor te zorgen dat deze update geen negatieve impact heeft op je posities? Dan ga ik je eerst geruststellen. Want deze Core Algorithm Update is deze week uitgerold, maar wordt voor nu alleen nog toegepast op Engelstalige websites. De engineers van Google zijn druk bezig met het maken van algoritmes voor alle andere talen – maar je kunt je voorstellen dat dat flink wat tijd kost. Dit betekent dat je nog tijd hebt om je website voor te bereiden op deze update.

Heb je een website in ieder andere taal dan Engels? Dan kun je nu al gaan werken aan het optimaliseren van je website voor wanneer dit algoritme ook over andere talen wordt uitgerold. Er zijn eigenlijk maar twee stappen die je kunt ondernemen om je voor te bereiden op dit algoritme.

Stap 1 – analyseer je huidige content

Analyseer welke content daadwerkelijk ‘helpful’ is, en welke content dat niet is. Oftewel, je gaat alle content op je website doorlopen en bepalen of dit inhoudelijk de hoogste kwaliteit en relevante bevat en daarom echt van toegevoegde waarde is voor de zoekmachine gebruiker.

Stap 2 – optimaliseren of verwijderen?

Wanneer je weet welke content niet kwalitatief genoeg is heb je twee opties. De eerste optie is het optimaliseren van deze content. Denk aan bijvoorbeeld het aanvullen van de tekst met relevante informatie, het dubbelchecken van bepaalde feiten en het beoordelen van de tekst op leesbaarheid. Want ieder stukje online content moet direct te begrijp en zonder moeite te lezen zijn.

Is de content echt niet meer relevant? Dan raad Google je aan om deze content te verwijderen. Alle content op je website moet kwalitatief zijn en van toegevoegde waarde. Staat er content op je website dat echt niets toevoegt? Dan mag dit de prullenbak in.

Let op: wanneer je een pagina binnen je website verwijdert is het essentieel dat je een redirect plaatst. Een redirect is een signaal waarmee je een oude URL – die van de pagina die je in de prullenbak gooit – doorverwijst naar een bestaande URL. Dit doe je om te voorkomen dat er mensen op pagina’s terecht komen die niet meer bestaan en dus geen content bevatten. Door een oude URL te redirecten stuur je deze bezoekers door naar een pagina dat wel bestaat en natuurlijk zo dicht mogelijk bij het onderwerp van de weggegooide pagina ligt.

De conclusie?

Dit is weer een goede stap van Google. Een stap dichter bij nog betere zoekresultaten. Want heel eerlijk: er staat zoveel crap op het internet. Iedere idioot kan een website beginnen en er content op plaatsen. Door dit soort aanpassingen in het algoritme blijft de kwaliteit van de zoekresultaten zo hoog mogelijk, en kun je ook vertrouwen op de zoekresultaten van Google. Zo behoudt Google het aantal gebruikers van hun zoekmachine, en weten jij en ik in no-time een antwoord te vinden op die brandende vraag, of vinden we een oplossing voor ons probleem.

Hulp nodig?

Heb je geen tijd om je website voor te bereiden op deze update? Plan dan een call met mij in, en dan kijken we naar je opties. Want de zichtbaarheid van je website is zo belangrijk. Ik zie dat veel ondernemers voornamelijk focussen op korte termijn marketing zoals Instagram en adverteren. Maar door die kanalen te combineren met ook een lange termijn marketing strategie zoals SEO, Pinterest of YouTube zul je op de lange termijn dus een continue stroom aan nieuwe klanten krijgen. Zonder dat je daar iedere dag voor hoeft te posten en DM’en: oftewel hosselen voor je klanten. Dat is echt de kracht van organische kanalen. Je hoeft er niet constant aan te trekken om resultaat te krijgen. Plus, de mensen die je ermee aantrekt zijn zoveel doelgerichter op zoek naar jou. Want ze zoeken letterlijk naar jou als antwoord op hun zoekvragen. Zorg dan ook dat je gevonden kunt worden!

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij