Google Search Console is dé manier om te weten wat er met je website gebeurt in de zoekresultaten van Google. Als je een beetje serieus bezig bent met zoekmachine marketing is het dan ook erg belangrijk om de Search Console in te stellen. Je krijgt inzicht in veel data die je vervolgens kunt gebruiken om jouw website verder te optimaliseren. Daarnaast is het ook erg interessant voor je SEA campagnes. Nog geen Google Search Console aangemaakt voor je website? In dit blog lees je meer over wat het is, wat je ermee kunt en hoe je het kunt gebruiken, zodat je organisch beter gevonden wordt.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console – voorheen bekend als de Webmaster Tools – is een gratis analysetool van Google waarmee je kunt monitoren hoe je website in Google presteert en waarin je mogelijkheden krijgt om deze prestaties te verbeteren. Aan de hand van deze tool verkrijg je als webmaster inzicht in hoe Google je website ziet en hoe deze technisch en qua zoekresultaten scoort. Daarmee is het een waardevolle tool als je jouw website of webshop zo goed mogelijk vindbaar wilt maken. De diverse rapporten en tools binnen de Search Console kunnen worden gebruikt om de prestaties van de websites in de zoekresultaten te optimaliseren.

Google Search Console aanmaken

Wanneer je gebruik wilt maken van de gratis Google-tool, zijn er een aantal stappen die je moet uitvoeren. Om te starten dien je eerst in te loggen met een Google Account, bij voorkeur met het account dat je ook voor Google Analytics gebruikt. Wanneer je nog geen Google Account hebt, kun je die aanmaken. Vervolgens open je Google Search Console en klik je op ‘Nu starten’.

inloggen-Google-search-consoleDe volgende stap is om je website toe te voegen. Dit doe je door de exacte URL in te voeren en op ‘Doorgaan’ te klikken.

domein-toevoegen-google-search-console

Verifiëren

Tot slot zal je bij Google moeten verifiëren dat jij daadwerkelijk de beheerder van de opgegeven website bent. Hiervoor zijn diverse opties mogelijk. Je kunt je bijvoorbeeld verifiëren via Google Analytics of Tag Manager: Beschik je bijvoorbeeld al over een Google Analytics account of beheer je een Google Tag Manager account? Dan kun je jouw domein verifiëren door het account te koppelen aan één van deze tools. Ook is het mogelijk om een HTML-bestand te uploaden, waarbij Google zal nagaan of dit op je server staat. Wanneer je kiest voor het toevoegen van een Meta-tag binnen je website, zal Google de aanwezigheid hiervan in de HTML controleren.

De beste verificatie-methode is echter de optie via de domeinnaamprovider. In dit geval verifieer je direct de volledige domeinnaam, inclusief eventuele subdomeinen. Het fijne is dat zelfs wanneer je een nieuwe website krijgt, je geen rekening hoeft te houden met de verificatie van je website in Google Search Console. De verificatie is namelijk in de instellingen van je domeinnaam (de DNS) vastgelegd, in plaats van in je website.

Vertificatie-google-search-console

Zodra je website of webshop is geverifieerd, kun je van start gaan met Google Search Console.

Google Search Console instellen

Wanneer je van start gaat met Google Search Console, zijn er een aantal handelingen belangrijk om uit te voeren om de mogelijkheden optimaal te benutten.

XML sitemap toevoegen in Google Search Console

Een XML sitemap is een lijst waarin alle pagina’s van een website staan. Het is in principe een routekaart van de website voor Google, zodat Google alle pagina’s eenvoudig kan vinden. Ook geeft het Google informatie over welke pagina’s belangrijker zijn dan anderen. Deze sitemap kun je indienen bij Google Search Console, zodat Google de sitemap eenvoudig kan vinden. Vergeet bij een nieuwe website niet om deze zo snel mogelijk in de Search Console aan te bieden, zodat deze direct geïndexeerd kan worden en vindbaar is in Google Search.

Gebruikers toevoegen aan Google Search Console

Beheer je met meerdere personen een website of hebben er meerdere personen toegang nodig tot een Search Console property? Dan kan het verstandig zijn om via een aantal simpele stappen extra gebruikers toe te voegen.  Dit kan door in te loggen bij Google Search Console om vervolgens via ‘Instellingen’ naar ‘Gebruikers en rechten’ te gaan. Hier kun je gebruikers aan de property toevoegen, door het e-mailadres van de betreffende persoon in te voeren. Let op dat dit e-mailadres wel gekoppeld is aan een Google-account.

Google Search Console en Google Analytics koppelen

Wanneer je nog beter inzicht wilt verkrijgen in de prestaties van je pagina’s, kun je ervoor kiezen om Google Search Console te koppelen aan Google Analytics, zodat de belangrijke data van beide tools kunnen worden gecombineerd. Stel deze koppeling via Google Analytics in door bij ‘Beheerder’ op Property-instellingen’ te klikken. Wanneer je dan vervolgens op ‘Search Console aanpassen’ klikt, is Google Analytics gekoppeld aan de Search Console.

Wellicht zie je bijvoorbeeld in de Google Search Console dat een pagina uitstekend presteert in de zoekresultaten en veel verkeer aantrekt, maar blijkt in Google Analytics door een laag conversiepercentage of een hoge bounce rate dat de pagina ondermaats presteert.

Voor Google Analytics 4 is er nog geen optie om Google Analytics aan de Search Console te koppelen.

Functionaliteiten van Google Search Console

Zodra Google Search Console volledig is ingesteld en gekoppeld, zullen de prestaties in Google Search worden bijgehouden en zie je direct hoe je site er op technisch vlak en qua zoekresultaten voor staat. Onderstaand vind je een overzicht van waardevolle rapporten en gegevens die je uit Google Search Console kunt halen.

Zoekverkeer

Door je zoekverkeer te bekijken in het prestatierapport van Google Search Console, krijg je inzicht in alle zoekopdrachten waarvoor je website vertoond is. Zo kun je met het prestatierapport achterhalen op welke positie je staat, het doorklikpercentage (CTR) ervan en het zoekvolume van elk zoekwoord. Aan de hand van deze inzichten kun je content maken of aanpassen, zodat je nog beter gevonden wordt en een hogere positie in Google krijgt.

prestaties-google-search-console

Wanneer een bepaalde zoekopdracht veel verkeer oplevert, kan het verstandig zijn hier meer op te focussen. Scoren bepaalde pagina’s niet naar wens dan is het raadzaam om deze te optimaliseren.

Ook de ontbrekende zoektermen kun je in Google Search Console vinden. Ga naar ‘Prestaties’ en pak de pagina erbij die je wilt optimaliseren. Kijk nu naar zoektermen waar je op rankt met de pagina, maar die buiten de top 10 staan. Voor die zoektermen vindt Google de pagina in kwestie namelijk wel relevant, maar nog niet ‘goed genoeg’ voor de eerste pagina in de zoekresultaten.

URL-inspectie

Ook kun je met Google Search Console direct bekijken of Google toegang heeft tot jouw webpagina’s. Via ‘URL-inspectie’ krijg je te zien of jouw URL kan worden geïndexeerd. Wanneer een webpagina niet geïndexeerd is dan kan er sprake zijn van een technische fout. Wanneer je net een nieuwe pagina hebt aangemaakt of wijzigingen hebt doorgevoerd, kun je ook de pagina op aanvraag laten indexeren, zodat de pagina of wijzigingen eerder in de zoekresultaten terug te vinden is.

URL-inspectie-google-search-console

Links

In Google Search Console wordt ook een linkrapport aangeboden. In dit rapport kun je bekijken welke sites naar jouw website linken. Wanneer hier mogelijke spamsites tussen staan, is het verstandig om hier direct actie op te ondernemen. Zo voorkom je dat ze een negatieve invloed hebben op je linkprofiel.

Links-Google-Search-Console

Mobiele bruikbaarheid

Bij het indexeren van pagina’s, bekijkt Google voornamelijk de mobiele pagina’s. Het is daarom van groot belang om de mobiele bruikbaarheid goed in de gaten te houden. Google Search Console kan mogelijke problemen voor je identificeren, die je kunt gebruiken om de gebruikerservaring van de mobiele site te optimaliseren.

Mobiele-bruikbaarheid-Google-Search-Console

Beveiliging

Je probeert je website vrij te houden van ongewenste software, maar mocht er toch iets op je website komen door bijvoorbeeld een hack dan geeft Google hier een melding van in de beveiligingstab. Google hecht namelijk grote waarde aan veiligheid op het internet.

Beveiliging-Google-Search-Console

Wanneer je goed wilt presteren met SEO, is het belangrijk om in kaart te brengen welke aanbevelingen Google doet. Met de Search Console kun je het organische websiteverkeer via Google bijhouden, je positie optimaliseren en weloverwogen beslissingen nemen over de weergave van je site in de zoekresultaten. Je kunt de informatie in de Search Console gebruiken om technische beslissingen voor de website te nemen en geavanceerde marketing analyses uit te voeren in combinatie met andere Google-tools zoals Analytics, Google Trends en Google Ads.

Met Google Search Console kun je veel kanten op, wij kunnen je daar ook bij helpen. Neem gerust contact met ons op om te sparren hierover.

Het bericht Google Search Console voor beginners verscheen eerst op DoubleSmart.