Ben je benieuwd hoeveel omzet je nu misloopt omdat je niet of niet goed genoeg zichtbaar bent in de zoekmachines? Want wees eerlijk: aan een nieuwe marketing methode beginnen waarvan je niet weet wat het je kan opleveren, daar heeft niemand zin in. Je wilt je tijd en geld investeren in stappen die daadwerkelijk verschil gaan maken en je dichter bij je doelen brengt.
Ik ga zo een aantal stappen met je bespreken. Want je hebt bepaalde informatie nodig om een doelgericht antwoord te krijgen op de vraag: hoeveel omzet loop ik nu mis omdat ik niet actief aan mijn SEO werk? Benieuwd hoeveel geld jij nu weg laat slibben?
01. Hoeveel zichtbaarheid loop je mis?
De eerste stap is het maken van een schatting hoeveel potentiële klanten je naar je website kunt trekken door middel van SEO. Om te kunnen bepalen hoeveel organisch verkeer je kunt aantrekken vanuit Google is de eerste stap om te kijken hoeveel zoekvolume er zit op je gewenste zoekwoorden.
Het zoekvolume is het gemiddelde aantal keer dat het woord of de woordencombinatie gezocht wordt in Google.
Noteer de zoekwoorden waar je op gevonden zou willen worden in Google. Om te bepalen hoeveel omzet een hoge positie op deze zoekwoorden je kan opleveren moeten deze zoekwoorden verbonden zijn met je aanbod. Dit kan een product of dienst zijn. Hieronder gebruik ik als voorbeeld het zoekwoord ‘baard olie’. Want stel jij hebt een webshop in baardproducten. Dan is dat een interessant zoekwoord.
Open een keyword planner en voer je gekozen zoekwoorden één voor één in de tool. Misschien gebruik je al een planner zoals de Google Keyword Planner of UberSuggest. In dit voorbeeld gebruik ik de gratis variant van UberSuggest. Maar natuurlijk mag je ook een andere keyword planner gebruiken. Iedere keyword planner zal je vertellen hoeveel zoekvolume een zoekwoord heeft.

In het geval van het voorbeeld zoekwoord ‘baard olie’ geldt een gemiddeld maandelijks zoekvolume van 5400.
Noteer dit getal voor ieder zoekwoord waar je een hoge positie in Google op wenst. In de volgende stap ga je uitzoeken hoeveel extra verkeer het je op kan leveren om goed zichtbaar te zijn op deze zoekwoorden.
02. Hoeveel organisch verkeer loop je mis?
Nu je weet hoeveel zoekvolume ieder zoekwoord heeft waar je op gevonden wilt worden in Google kun je gaan berekenen hoeveel extra verkeer het je kan opleveren naar je website – en dus je aanbod.
Hoe hoger de positie in Google – hoe meer verkeer er naar je website komt. Om te kunnen berekenen wat welke positie in Google je kan opleveren qua verkeer moet je weten wat de Click Through Rate (CTR) is van iedere positie op de eerste pagina met zoekresultaten van Google. De eerste pagina is de enige pagina waar je zichtbaarheid daadwerkelijk leidt naar extra verkeer en dus extra klanten en omzet.
De exacte CTR verschilt per branche, maar om je een idee te geven hoeveel verkeer je nu misloopt kun je gemiddelden gebruiken:
#1 = 43.32%
#2 = 37.36%
#3 = 29.90%
#4 = 19.38%
#5 = 10.95%
Omdat je niet van tevoren kunt weten op welke positie je komt te staan gebruik ik zelf een gemiddeld percentage van alle posities op de eerste pagina van Google gecombineerd: 16,75 %. Dit percentage gebruik ik ook in de volgende berekeningen.
Voer de volgende berekening uit voor ieder zoekwoord:
(geschatte extra verkeer) = (zoekvolume) * 0,1675
Het voorbeeld zoekwoord ‘baard olie’ levert dan zo’n 905 bezoekers per maand op. Reken dit uit voor alle zoekwoorden die je interessant vindt om een totaal aantal organische bezoekers te berekenen dat je nu misloopt.
03. Optimaliseer je homepage voor een specifiek zoekwoord
Je weet nu hoeveel extra verkeer je kunt verwachten per zoekwoord wanneer je een bepaalde positie in Google hebt geclaimd. Natuurlijk wil je óók weten hoeveel extra omzet je dit kan opleveren.
Om dat te kunnen berekenen heb je twee extra cijfers nodig:
- De waarde in euro’s van je aanbod.
- De conversie ratio van de pagina waar je aanbod op staat.
Als voorbeeld gebruik ik nogmaals de baard olie. Stel je voor dat één flesje baard olie voor € 23,- over je digitale toonbank gaat. Dan is de waarde van je aanbod in euro’s 23.
De conversie ratio van de productpagina waar de baard olie op staat kun je op twee manieren achterhalen.
Methode #1 – bekijk je huidige conversie ratio
Wanneer je Google Analytics (of een ander data dashboard) ook ingesteld is voor e-commerce dan wordt er ook bijgehouden wat de conversie ratio per product is.
De conversie ratio is een percentage dat weergeeft hoeveel procent van de bezoekers van een pagina ook daadwerkelijk een aankoop doet.
Je kunt je gemiddelde conversie ratio van je website gebruiken om te berekenen hoeveel omzet je zou kunnen halen uit meer organisch verkeer naar je aanbod.
Mocht je nog geen e-commerce data in je Google Analytics hebben dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om dit handmatig te berekenen. Kijk dan hoeveel keer je een product of dienst het afgelopen jaar hebt verkocht via je website, en hoeveel bezoekers je in totaal dat jaar op die pagina hebt gehad.
Deel het totaal aantal bezoekers van die pagina door het aantal verkopen. Et voilà. Je hebt de CTR van de pagina handmatig berekend.
Methode #2 – gebruik een gemiddeld percentage
Weet je niet wat de gemiddelde conversie ratio van je website is omdat je geen data dashboard hebt? Gebruik dan het gemiddelde conversie percentage voor e-commerce websites: 2.63%.
Het nadeel van deze methode is dat het kan zijn dat je daadwerkelijke conversie ratio veel hoger of lager kan liggen en je daardoor een vertekend beeld kan krijgen. Maar het geeft je wel een indicatie wat haalbaar is.
In de volgende stap ga je berekenen hoeveel omzet je nu misloopt omdat je niet goed vindbaar bent in Google.
Bereken welke omzet je nu maandelijks misloopt door een slechte vindbaarheid.
Je hebt nu veel data verzameld. Nu kun je berekenen hoeveel omzet jij nu maandelijks misloopt. Pak alle cijfers die je in de vorige stappen hebt verzameld erbij en maak de volgende berekening per product of dienst:
Geschatte omzet = (Geschatte verkeer * (conversie ration / 100)) * waarde van product/dienst
In het geval van het voorbeeld zoekwoord loop je € 5474,35 euro per maand mis aan omzet. Voor één product. Klinkt niet slecht, toch?
Disclaimer
Natuurlijk is deze methode niet 100% foolproof, maar het geeft je wel een indicatie wat je nu misloopt en wat het kan opleveren. Plus, op deze manier kun je bepalen hoeveel geld je kunt investeren in je online vindbaarheid. Want op hoe meer producten en diensten jij goed vindbaar bent, hoe meer het je oplevert. Iedere maand weer, zonder dat je je daar dagelijks mee bezig hoeft te houden. Dat is de kracht van SEO.
De conclusie?
Mocht je nu denken: “hoe en waar kan ik beginnen met SEO”? Ik bied gratis kennismakingsgesprekken aan waar ik met je meekijk naar je website en de potentie daarvan. Ik loop je dan door je opties heen, en jij kunt daarna bepalen of je er iets mee wilt doen, en op welke manier. Want jij kunt zelf aan de slag met SEO, maar je kunt het natuurlijk ook uitbesteden als je daar geen zin in hebt. Of tijd. Het kan allemaal.
Wacht niet. Het juiste moment is nu.
De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.
Door te investeren in je online vindbaarheid:
- Claim jij je expert-status in je vakgebied
- Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
- Komen de klanten naar jou toe