De zoekmachines zijn onze go-to bron geworden voor alles wat we willen weten. Van vragen over een remedie voor een gezondheidskwaaltje tot waar je die ene acteur nog meer van kens. We vragen alles aan Google. 

De afgelopen jaren is Artificial Intelligence een groter onderdeel geworden van het algoritme van Google. Inmiddels zijn er ook AI-tools voor online marketeers en SEO-specialisten waarmee je sneller goede resultaten zou kunnen boeken.

In dit artikel neem ik je mee hoe ik kijk naar AI kijk in de online marketing industrie, en of Artificial Intelligence SEO daadwerkelijk makkelijker kan maken. Want veel ondernemers kiezen er bewust voor om niet aan de slag te gaan met SEO omdat het nou eenmaal wat tijd kost voordat de resultaten zichtbaar worden. Wanneer er beperkt tijd is, is SEO vaak het eerste marketingkanaal dat minder of geen liefde meer krijgt. 

Artificial Intelligence neemt de wereld over als we het nieuws moeten geloven. Inmiddels zijn er AI-tools voor online marketeers en copywriters. Gaan AI-tools SEO makkelijker maken?

Wat is AI?

Artificial Intelligence (AI) is een overkoepelende term voor een aantal vormen technologie, zoals machine learning (ML), deep learning en andere vormen van technologie die in ontwikkeling zijn.

AI heeft één doel: om cognitieve taken beter en sneller uit te voeren dan de mens. Het is een technologie dat is ontworpen om onze levens en werk makkelijker en effectiever te maken.

Er zijn steeds meer soorten bedrijven die bewijzen dat AI effectief kan worden ingezet om omzet sneller te verhogen. AI wordt op dit moment voornamelijk ingezet om sales en marketing werkzaamheden sneller uit te voeren waardoor er op een korte termijn meer omzet gegenereerd kan worden dan wanneer een mens alles uitvoert.

De grote vraag is dan ook: gaat AI online marketeers, copywriters en dus ook SEO specialisten overnemen? Mijn antwoord hierop? NEE! Maar er zijn zeker een aantal vlakken waar AI erg behulpzaam bij kan zijn. Ik vertel je graag over de impact die AI heeft op SEO.

Laat AI (een deel) van je SEO-analyses doen

AI heeft veel voordelen voor SEO. Door Artificial Intelligence tools te gebruiken kun je in veel minder tijd achterhalen wat er allemaal moet gebeuren om je posities in Google te verhogen. Een AI-tool kan bijvoorbeeld veel sneller achterhalen welke zoekwoorden potentie hebben voor je business, maar waar je nu nog niets mee doet. Of welke links interessant kunnen zijn voor je linkprofiel, waarmee je meer autoriteit gaat opbouwen.

Dit soort inzichten kunnen online marketeers helpen bij het sneller ontwikkelen van een SEO-contentstrategie waardoor je de posities in Google kunt boosten. Bij SEO geldt: hoe langer je wacht met het opstarten van de SEO van je website, hoe groter de kans is dat je steeds meer concurrentie krijgt. Je SEO-concurrenten zitten niet stil. Mocht je zelf aan de slag willen met SEO, dan zul je nieuwe zoekwoorden en content insteken moeten vinden waar nog niet mega veel concurrentie op zit. Stel je voor dat je een groot deel van het uitzoekwerk niet zelf hoeft te doen, maar dat het voorgeschoteld wordt door een AI-tool? Dit is een goede reden om toch te gaan werken met een AI-tool.

SEO-teksten laten schrijven door AI

Er is veel ophef over deze vorm van AI. In het afgelopen jaar zijn er meerdere AI-copywriting tools gelanceerd. Dit zijn programma’s die met minimale input een volwaardige tekst schrijven. Dit zou kunnen betekenen dat copywriters overbodig kunnen worden in de toekomst en dat we met een klik op de knop een SEO-tekst paraat kunnen hebben staan. De angst onder copywriters neemt hierdoor toe – wat ik kan begrijpen.

Mijn ervaring met AI-copywriting tool Jasper.AI

Een paar maanden geleden nam ik een abonnement op Jasper.AI. Dit is de meest bekende AI copywriting tool die óók Nederlandse teksten kan fabriceren. En ook al is dit een van de eerste AI copywriting tools – my mind was blown. Deze tool heeft zo’n 80% van het Internet gescand tot 2019. De AI heeft dus letterlijk bijna het hele Internet gelezen en begrijpt wat er geschreven staat, in welke tone-of-voice en wat de intentie achter iedere zin is. Impressive.

De eerste paar SEO-blogs die ik door Jasper heb laten schrijven waren oké. Na een paar pogingen begreep ik steeds beter hoe ik het beste input kon geven aan de tool. Hierdoor werden de teksten steeds beter.

Maar heel eerlijk? Het was niet goed genoeg. Jasper.AI begrijpt de Nederlandse taal (nog) niet voldoende. De tool leert van de wijzigingen die gebruikers maken in de geschreven teksten. Door de matige kwaliteit van de teksten werd mij al snel duidelijk dat er weinig Nederlanders gebruik maken van de tool. Mijn Jasper abonnement heb ik na een maand weer opgezegd. Daarnaast weet Jasper bijvoorbeeld niet dat er een pandemie is geweest. Er is na 2019 veel gebeurd in de wereld, en daar houdt Jasper geen rekening mee. Maar ook Jasper zal door blijven leren.

Mijn verwachting is dat deze tool (en natuurlijk alle andere) in de toekomst veel, en veel beter worden. Maar gaat het het werk van copywriters overnemen?

Wat Google zegt over AI-copywriting

Google geeft bijna nooit een reactie op de meest gestelde vragen over het algoritme. Maar John Mueller – Google’s Search Advocate – heeft zich een paar keer geuit over tools zoals Jasper.AI.

tweet john mueller

Zijn reactie was dat er al jaren content generators beschikbaar zijn en actief worden gebruikt om hoger te ranken in Google. Hij is van mening dat websites die geen hoge posities kunnen krijgen door daadwerkelijke menselijke copywriters het vooral niet moeten gaan proberen met tools die nog lagere kwaliteit content leveren.

Maar wat zegt dit nu echt? Ik denk dat Google’s algoritme – dat ook uit AI bestaat – niet kan achterhalen of een tekst door een AI-robot of een mens is geschreven. Het enige waar het Google algoritme naar kijkt is of een tekst kwalitatief en relevant is, en of het de gestelde zoekvraag (het zoekwoord) beantwoordt. 

AI-tools kunnen het werk van copywriters verbeteren – en andersom.

Mijn conclusie over AI-tools zoals Jasper? Deze tools gaan in de toekomst zeker een deel van het werk van copywriters overnemen. Dat kan ik met zekerheid zeggen. Maar het werk van een copywriter zal nooit verdwijnen. AI kan ook fouten maken. AI kan alleen kennis op doen als wij mensen input geven voor de algoritmes. AI bestaat niet zonder copywriters en hun copy. AI-tools kunnen het werk van copywriters verbeteren – en andersom. Ik geloof dat in de toekomst copywriters werken met AI-tools om hun werk te versnellen, of om goede input te verzamelen voor een eerste opzet van een artikel. 

SEO opschalen met AI

Een groot deel van SEO is het handmatig uitzoeken en optimaliseren van je website en content. Maar wat als je door middel van AI een deel van de werkzaamheden kan uitbesteden?

AI-tools kunnen helpen bij de grunt work. Daar hebben we in Nederland nog geen lekkere vertaling voor. Onder grunt work vallen de ietwat saaie en routine werkjes die bij SEO horen. Denk aan alle research en analyses zoals de zoekwoorden analyse, technische analyse en snelheids analyses van je website. Dat kan AI ook. 

Qua optimaliserende werkzaamheden zijn er AI-tools die onder andere automatisch 404 pagina’s oplossen en dus 301 redirects aanmaken, interne links plaatsen, afbeeldingen verkleinen en zelfs stukken tekst vloeiender laten lopen. 

Door middel van AI kun je meer werk verrichten in minder werk. Als marketeer, als copywriter maar ook als ondernemer. Want menig ondernemer werkt zelf mee aan de marketing.

SEO opschalen met AI

Mijn conclusie is dat AI een prominente rol krijgt in ons leven. Of we het nu willen of niet. De tools worden steeds beter en uitgebreider. En daarom kan ik maar een conclusie geven: werk samen met AI. AI en mensen versterken elkaar. En ja, als je een business hebt dat online marketing verkoopt zoals een bureau of als freelancer zul je minder werk gaan verrichten in de toekomst. Maar dat betekent niet dat je meer klanten hoeft te gaan helpen. Want het begrijpen van AI tools en er goed mee leren werken gaat een waardevolle vaardigheid zijn waar mensen graag in investeren. Mind my words.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij