Wil je goed gevonden worden in de zoekmachines, dan is een goede sitemap tegenwoordig essentieel. Zeker als jouw website meerdere pagina’s bevat. Maar wat is een sitemap precies, hoe maak je deze en wanneer heb je een goede sitemap? In dit blog vertellen we je er alles over.
Wat is een sitemap?
Een sitemap is een overzichtelijke pagina met een lijst met alle pagina’s die er op een website te vinden zijn. Je kunt het zien als een soort inhoudsopgave. Dankzij een sitemap is het voor zoekmachines makkelijker om de content op een website te indexeren en crawlen. Oftewel: zoekmachines kunnen beter door een website navigeren. Naast dat een sitemap uitkomst biedt voor zoekmachines, kunnen websitebezoekers er ook mee geholpen zijn. Ze zien in één oogopslag welke pagina’s de website heeft. We maken dan ook onderscheid tussen twee type sitemaps: één voor zoekmachines en één voor de bezoeker zelf.
Sitemap voor zoekmachines
De sitemap voor zoekmachines is over het algemeen niet zichtbaar voor websitebezoekers. Dit komt doordat deze sitemap – XML-sitemap genaamd – zó is ingesteld, dat het voor zoekmachines beter leesbaar is. Het XML-format is dus écht speciaal is gemaakt voor zoekmachines. Voor bezoekers is er daarom een ander type format beschikbaar: de HTML-sitemap.
Sitemap voor bezoekers
Zoals we net al aanhaalden: voor een standaard websitebezoeker is het een raadsel om een XML-sitemap te lezen. De HTML-sitemap is daarentegen te begrijpen voor iedere bezoeker die op jouw website komt. Beide typen sitemaps hebben als doel om de navigeerbaarheid van de website te verbeteren.
Hoe belangrijk is een sitemap voor een website?
Wil je met bepaalde zoekwoorden hoog scoren in de zoekmachines, dan is het van belang dat een zoekmachine je pagina’s kan indexeren. Een sitemap op je website hebben is geen must voor indexeerbaarheid, maar wél sterk aan te raden. Een sitemap aanmaken is namelijk erg eenvoudig. En het is dus een snelle manier om het de zoekmachine makkelijker te maken om pagina’s te indexeren.
Het proces van de inhoud van een pagina indexeren wordt ook wel crawlen genoemd. Een sitemap hebben heeft hierbij 2 grote voordelen:
- De pagina’s op de website worden beter gevonden door Google. Zo kunnen ze geïndexeerd worden en komen ze dus hoger in de zoekresultaten.
- Veranderingen op de pagina – zoals het aanpassen van de content, de META-titel en/of -omschrijving of de afbeeldingen – worden sneller door de zoekmachine meegenomen. Daardoor zijn deze aanpassingen ook eerder zichtbaar voor de bezoeker.
Sitemap voor grote (nieuws)websites
Voor websites waar veel (actuele) content op wordt geplaatst, zoals nieuwswebsites, is het nóg belangrijker om een goede sitemap te hebben. Als er een nieuwsartikel online komt, wil je natuurlijk dat de zoekmachine deze gelijk indexeert. Zodat deze direct zichtbaar is in de zoekresultaten.
Ook als je een grote website (met veel pagina’s) hebt is een sitemap ten zeerste aan te raden. Alle pagina’s kunnen namelijk niet direct gecrawld worden en nieuwe pagina’s worden zonder een sitemap niet snel opgemerkt door de zoekmachines. Met een sitemap houd je de zoekmachines op de hoogte van wijzigingen op de pagina’s én van nieuw aangemaakte pagina’s.
Interne links
Een andere optie, om je pagina’s te laten indexeren door een zoekmachine, is gebruikmaken van interne links op jouw website. Interne links zijn links op een pagina die naar een andere pagina op dezelfde website verwijzen. Zo kan de bezoeker én de zoekmachine makkelijker navigeren van en naar die pagina. Heb je geen interne links op je website en ook geen sitemap? Dan wordt het voor zoekmachines wel heel lastig om deze pagina’s op te sporen. We raden aan om gebruik te maken van beide opties.
Externe links
Tot slot een manier waarop zoekmachines jouw webpagina kunnen indexeren: externe links. Externe links zijn links op een externe website die verwijzen naar een bepaalde pagina op jouw website. Heeft jouw website geen sitemap, geen interne links en ook geen externe links? Dan is het voor zoekmachines vrijwel onmogelijk om jouw pagina’s te indexeren.
Al met al is het dus belangrijk dat bezoekers en zoekmachines makkelijk kunnen navigeren van en naar pagina’s op jouw website. Dit kan via interne en externe links, maar een sitemap maakt het een stuk gemakkelijker. Ga je graag voor het allerbeste resultaat, dan is ons advies: maak een sitemap aan, breng voldoende interne links aan op alle pagina’s én probeer externe links te winnen.
Hoe maak je een sitemap?
Je weet nu wat een sitemap is en hoe belangrijk het is. Waarschijnlijk sta je nu te springen om een sitemap toe te voegen aan je eigen website, mocht je dit nog niet gedaan hebben. Hoe je dat doet? Daar zijn verschillende manieren voor. Wij maken zelf gebruik van Yoast. Naast dat dit goed werkt, is Yoast ook heel eenvoudig in gebruik.
XML sitemap via Yoast
De meeste mensen met een WordPress-website maken een sitemap aan via Yoast. Yoast is een plug-in die voornamelijk veel gebruikt wordt voor werkzaamheden rondom SEO. En ook voor het aanmaken van een sitemap is deze plug-in dus geschikt. Een sitemap aanmaken in WordPress via Yoast doe je aan de hand van de volgende stappen:
- Ga naar WordPress en log in;
- Installeer de Yoast SEO plug-in;
- Mocht je deze al hebben, ga dan naar Yoast in de menubalk en link op ‘Algemeen’;
- Klik vervolgens op ‘functies’, ga naar XML-sitemaps en zet deze aan;
- Klik onderaan de pagina op ‘wijzigingen opslaan’.
Het is gelukt! Jouw sitemap is nu aangemaakt via Yoast. Ben je benieuwd hoe jouw sitemap er nu uitziet? Voer dan de URL van jouw website in en zet sitemap.xml achter de slash. Voorbeeld: www.voorbeeldwebsite.nl/sitemap.xml. De sitemap via Yoast hoort eruit te zien als de afbeelding hieronder.
Sitemap aanmelden bij Google Search Console
Nu de sitemap is aangemaakt is het verstandig om deze aan te melden bij Google Search Console. Dit doe je eenvoudig in Google Search Console zelf. Ga naar deze tool en ga aan de linkerkant van GSC naar ‘sitemaps’. Deze is te vinden onder ‘index’. Voer de sitemap-URL in en klik op verzenden. Nu je deze in Google Search Console hebt aangemeld, spoor je gemakkelijk fouten op jouw website op. Ook zie je in één oogopslag welke pagina’s niet worden geïndexeerd en wat de reden daarvan is.
Sitemap vermelden in Robots.txt
Voordat de zoekmachines een website gaan crawlen, kijken ze eerst naar het Robots.txt-bestand. Dit bestand op je website wordt gebruikt om informatie achter te houden voor zoekmachines. Hierin staan bestanden die aan de zoekmachines aangeven dat ze bepaalde informatie niet mogen crawlen op de website. Ook kun je in een van deze bestanden aangeven wat zoekmachines juist wel mogen crawlen. De ideale plek dus voor een sitemap. Maar hoe zet je de sitemap in het Robots.txt?
Om je sitemap in het Robots.txt te zetten kun je een webbouwer inschakelen, maar je kunt dit ook zelf doen. Weet je niet hoe je dat doet? Wij helpen je graag een handje.
Hiervoor heb je weer de Yoast plug-in nodig. Ga deze keer niet naar Algemeen maar klik op ‘gereedschap’ en ga naar bestandseditor. Voer in het bovenste witte tekstvlak (onder User-agent: *) de volgende regel in: Sitemap: www.voorbeeldwebsite.nl/sitemap.xml. Gelukt! Jouw sitemap is nu toegevoegd aan het Robots.txt-bestand.
De volgende stap: ranken op zoekwoorden
Nu je helemaal klaar bent met het instellen van een sitemap op je website, is het van belang om te gaan ranken op verschillende zoekwoorden. Zoals we al eerder in dit blog zeiden: interne en externe links zijn belangrijk voor zoekmachines en bezoekers om te navigeren op jouw website. En daarmee scoor je daarom ook hoger in de zoekmachines.
Lees dit blog en begin gelijk met het aanbrengen van interne links. Wil je ook gelijk externe backlinks kopen? Lees dan dit blog voor meer informatie.
Het bericht Eenvoudig stappenplan voor een goede sitemap verscheen eerst op DoubleSmart.