Er is geen SEO zonder content. Want wanneer er geen content op je website staat kan een zoekmachine niet bepalen op welk zoekwoord of zoekwoorden je gevonden moet worden. Het hebben van een SEO content strategie is daarom cruciaal voor iedere ondernemer die nieuwe klanten wilt aantrekken uit Google.

In dit artikel vertel ik je welke 8 stappen je kunt nemen om een SEO content strategie op te zetten voor je onderneming.

Wat is een SEO content strategie?

Een SEO content strategie is een strategisch plan om ervoor te zorgen dat de content die je ontwikkelt voor je website ook daadwerkelijk gevonden zal gaan worden door je gewenste doelgroep. Bij een SEO content strategie plaats je regelmatig nieuwe content op de website die specifiek is geschreven om goed gevonden te worden in de zoekmachines op gekozen zoekwoorden.

Een SEO content strategie in 8 stappen

Wil je een krachtige SEO content strategie opzetten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze 8 stappen:

Stap 1 – bepaal je doelen

Voor je begint aan het schrijven van de daadwerkelijke content is het van belang dat je wat punten voor jezelf op een rij gaat zetten. Eén van de belangrijkste daarvan is het bepalen van je doelen.

Want waarom wil je beter vindbaar worden in de zoekmachines?

 • Wil je meer naamsbekendheid?
 • Wil je een specifiek product verkopen?
 • Wil je meer leads in je e-mailflow?
 • Wil je dat er meer mensen contact met je opnemen?
 • Wil je aanvragen ontvangen voor een dienst?
 • Etc.

Bepaal je doelen voor je verder gaat met de volgende stappen!

Stap 2 – analyseer je doelgroep

Je weet wat je doelen zijn. Stap twee is om te bepalen wie je specifieke doelgroep is voor deze doelen. Want voor je content kunt ontwikkelen voor deze doelgroep is het cruciaal om te weten aan wie je de tekst richt. Je wilt mensen aanspreken die bepaalde informatie zoeken, en om ze maximaal aan te speken wil je zo veel mogelijk over deze mensen weten. Denk aan o.a.:

 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Angsten
 • Dromen
 • Geslacht
 • Kinderen
 • Woonsituatie
 • etc.

Weet je genoeg over de mensen in je doelgroep? Dan zou je nog kunnen bepalen in welke fase je doelgroep zit. Lees meer hierover in dit artikel.

Stap 3 – ken je concurrenten

Omdat je met deze content goede resultaten wilt boeken in de zoekresultaten van Google is het handig om te weten wie je concurrenten zijn. Van je concurrenten kun je heel veel leren op het gebied van SEO.

Je vindt je concurrenten door je belangrijkste producten/diensten te Googlen. Wanneer jij denkt aan je belangrijkste dienst zullen er een aantal woorden in je hoofd komen. Google die woorden, en kijk welke websites er hoge zoekresultaten hebben.

Doe dit voor meerderen diensten/producten. Zo ontwikkel je een lijst met concurrenten die je al kent, maar ook nieuwe concurrenten.

Stap 4 – vind de juiste zoekwoorden

De basis voor je SEO strategie is het weten welke zoekwoorden interessant en relevant zijn om je doelen te behalen. Het uitvoeren van een zoekwoorden analyse wordt vaak gezien als een ingewikkelde stap – maar kan in een paar minuten tijd gepiept zijn. Er zijn namelijk veel gratis SEO-tools die je suggesties geven welke zoekwoorden interessant zijn voor je website (door de website te laten scannen) en door zoekwoord suggesties te geven door bij je concurrenten te kijken.

Een overzicht van goede gratis SEO-tools vind je hier.

Stap 5 – bepaal je prioriteiten

Je weet nu voor wie je vindbaar wilt zijn, om welke doelen te behalen, welke concurrenten je moet verslaan en op welke zoekwoorden te gevonden wilt worden.

Het is van belang dat je gaat bepalen wat je prioriteit gaat zijn. Want de kans is aanwezig dat je een enorme lijst met zoekwoorden hebt gevonden. Op de lange termijn is het mogelijk om goed gevonden te worden op al deze zoekwoorden, maar voor je korte termijn strategie is het belangrijk dat je gaat bepalen op welke zoekwoorden je je eerst gaat focussen.

Mijn tip? Focus eerst op de zoekwoorden die direct sales kunnen opleveren. Denk hierbij aan zoekwoorden zoals ‘…. kopen’, ‘… bestellen’, ‘… huren’, ‘de beste ….’ etc.

Kijk daarna naar zoekwoorden die nieuwe mensen naar je website kunnen trekken die nog niet door hebben wat zij precies zoeken. Deze zoekwoorden hebben minder kans op directe sales, maar kan wel voor meer naamsbekendheid zorgen in je vakgebied.

Stap 6 – creëer waardevolle content

Het is nu tijd om content te gaan ontwikkelen. Bij het schrijven voor SEO-doeleinden zul je rekening moeten houden met een aantal richtlijnen.

Lees deze richtlijnen hier.

Stap 7 – optimaliseer de on-page SEO

Vergeet niet je SEO-teksten te optimaliseren met on-page optimalisaties, zoals:

 • Het plaatsen van interne links
 • Het gebruiken van headings
 • Een krachtige titel
 • Het gebruiken van alt-tags
 • Het invullen van een meta omschrijving

Stap 8 – klopt de inhoud met de zoekintentie?

Tot slot is het belangrijk dat je inhoud van je tekst overeenkomt met de zoekintentie.

De zoekintentie is de reden waarom iemand iets zoekt. Wanneer iemand een woordencombinatie intypt in Google wil diegene een bepaalde vraag beantwoord hebben.

Wanneer jij een pagina optimaliseert voor een zoekwoord, optimaliseer je je de pagina om gevonden te worden wanneer er een vraag wordt gesteld: het zoekwoord.

Check de zoekintentie van het zoekwoord altijd na het schrijven van de tekst. Wordt de zoekvraag beantwoord?

De conclusie?

Het opstellen van een SEO content strategie vergt een aantal stappen, maar kan op de korte én lange termijn heel veel doelgericht verkeer opleveren.

Wil je ook meer gratis leads uit Google? Leer hoe je zelf een volledige SEO-contentstrategie kunt opstellen én uitvoeren via de Let’s Get Visible SEO-cursus. Wil je dat ik de SEO-contentstrategie voor je opstel? Dan is het SEO Kickstarter traject wat voor je!

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

 • Claim jij je expert-status in je vakgebied
 • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
 • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij