Hieronder vind je een transcript van een podcast aflevering van de School of SEO podcast. In deze aflevering vertel ik hoe één SEO optimalisatie mijn online vindbaarheid zo veranderde dat ik met één zoekwoord zo’n 80% van mijn omzet verdiende.

Luister je liever? Klik hieronder of ‘play’, of zoek in je favo podcast app naar School of SEO.

De SEO-industrie.

Voordat ik je ga vertellen wat die bewuste stap was, ga ik je kort wat vertellen over de SEO-industrie. Want de SEO-industrie is een mannen industrie. Zoals de meeste ICT achtige banen zijn. Wat nergens op slaat, want vrouwen kunnen net zo goed de wat meer technische banen op zich nemen. Maar ik zal niet teveel ingaan op die kant van de discussie – want dan wordt dit een heel lang artikel.

SEO is dus een men’s world. Kijk maar eens op LinkedIn. De meeste SEO specialisten zijn nog steeds van het mannelijke geslacht. Zoek daarna eens op freelance SEO specialisten. Juist. Dat zijn er nóg minder. Ik denk dat ik in mijn carrière zo’n 4 andere vrouwelijke freelance SEO specialisten ben tegengekomen. Dat is vrij weinig.

Toen ik fulltime ging freelancen was ik zoekende naar een specifieke niche. Een doelgroep waar ik mij op ging focussen met mijn marketing en communicatie. En dat vond ik heel erg lastig. Omdat ik er niet uit kwam – en mij eigenlijk niet wilde focussen op één niche omdat ik bang was dat ik dan potentiële klussen zou mislopen liet ik het rusten. Ik zette mezelf neer als ‘freelance SEO-specialist’.

Eén van de eerste stappen die ik zette nadat ik fulltime ging freelancen was dat ik mijn website onder handen ging nemen – want dat was toen nog een personal blog. Yes, ik heb ook een periode gehad waarin ik vol overtuigd was dat ik als fulltime blogger door het leven wilde gaan. Mijn passie voor schrijven is zeker aanwezig, maar dag in, dag uit schrijven over van alles en nog wat bleek niet mijn ding te zijn. Maar dat terzijde. Mijn website optimaliseerde ik voor onder andere het zoekwoord ‘freelance SEO specialist Amsterdam’. Er was veel concurrentie, maar binnen een paar maanden stond ik toch mooi op die eerste pagina van Google te shinen.

Local SEO.

Naast het optimaliseren van mijn website besloot ik direct aan de slag te gaan met local SEO. En ladies and gentlemen. Dit is de holy grail van SEO voor freelancers en ondernemers die op een specifieke locatie ondernemen. Local SEO is letterlijk SEO voor een specifieke locatie of regio. Mijn website werd al gevonden in regio Amsterdam omdat ik ‘m daarvoor had geoptimaliseerd. Maar er is nóg een veel betere manier om geheel gratis en heel snel goed vindbaar te worden voor je doelgroep in Google: Google Mijn Bedrijf.

Je kent het vast wel. Google Mijn Bedrijf is een geverifieerd bedrijfsprofiel wat zichtbaar wordt in Google Maps bij lokale zoekopdrachten, maar ook aan de rechterzijde van het algemene zoekresultaten overzicht. Google vertoont in de local pack – dit is de Google Maps kaart in de zoekresultaten – de 3 beste lokale opties voor de ingevoerde zoekopdracht. De beste optie wordt groot uitgelicht aan de rechterzijde. 

seo optimalisatie - local seo - local pack

Wij mensen zijn lui. We willen alles zo snel mogelijk, en daarom zoeken we ook altijd naar oplossingen dicht bij huis of onze huidige locatie. Jij – als ondernemer – kunt de oplossing zijn binnen je expertise voor de radius waar je bedrijf gevestigd zit. En dit heb ik toen ook gedaan.

Ik was de beste lokale optie in Google wanneer er gezocht werd op ‘freelance seo specialist’ in regio amsterdam. Hierdoor bekeken heel veel mensen mijn website. Ik kreeg veel aanvragen binnen. Ook veel opdrachten waar ik echt geen behoefte aan had. Toen besloot ik aan mijn niche te gaan sleutelen. Want op dat moment had ik die nog niet gespecificeerd.

Local SEO + niche = succes

Ik vertelde je net dat er weinig vrouwelijke SEO specialisten zijn, laat staan freelancers. Dit werd mijn niche. Ik heb mij op dat punt bewust neergezet als ‘die vrouwelijke SEO-specialist’.

Ik heb die specifieke website niet meer online staan – al heb ik het domein en de website nog wel offline tot mijn beschikking. Just in case ik daar nog iets mee wil doen. Maar om je een idee te geven: de website was vrouwelijk, maar echt niet roze met glitters. Ik kreeg bepaalde aanvragen omdat ik vrouw ben. Omdat ik meer affiniteit heb met bepaalde onderwerpen. Ik kreeg bijvoorbeeld een aanvraag binnen van Ouders van Nu. Want ze werkte liever met een vrouwelijke SEO specialist omdat ik meer gevoel heb voor alles wat te maken heb met zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken. Daarna volgde andere grote content platformen zoals Flow, Libelle en Margriet. Maar ook webshops met producten die gericht zijn aan vrouwen klopte bij mij aan.

Ik kreeg voornamelijk aanvragen binnen van bedrijven die in de lifestyle branche zaten. En dat is tot op de dag van vandaag nog steeds de leukste branche om in te werken als SEO specialist. Ten minste. Dat vindt ik, omdat mijn interesse daar ook ligt.

De kracht van SEO.

Ik kreeg bijna 80% van mijn aanvragen binnen via mijn Google Mijn Bedrijf. Het leverde mij niet eens bijzonder veel verkeer op. In een jaar tijd kreeg ik rond de 2000 website bezoekers. Ik weet zeker dat die mensen naast mijn website die van de andere twee SEO specialisten in die local pack hebben bekeken. Alleen was ik de persoon die ze zochten – en niet die andere twee. En daar heeft die hoge positie op het zoekwoord mij in een paar jaar tijd flink wat werk – en dus omzet opgeleverd. Ik was de oplossing voor hun probleem.

En dat is de kracht van SEO. 🔥

  • Jij bepaalt op welke – zo doelgericht mogelijke – zoekwoorden je gevonden wilt worden.
  • Jij bepaalt waar de focus op komt te liggen binnen de communicatie op je website.
  • Jij bepaalt wie je klanten worden.

Door middel van een strategische aanpak kun je helemaal zelf dit soort resultaten boeken. Want je vindbaarheid in Google verhogen hoeft niet veel tijd te kosten. Zolang je precies weet waar je beste kansen liggen en welke stappen écht belangrijk zijn voor je SEO.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij