Je gaat aan de slag met SEO omdat je één doel voor ogen hebt: resultaat. Meer gratis leads uit Google halen. Meer doelgerichte klanten naar je aanbod trekken. Meer verkopen, en dus meer omzet. Misschien investeer je al in SEO, of misschien ben je geïnteresseerd maar weet je nog niet of het de juiste match is. Of je nu al wat met SEO doet of niet: er zijn een aantal SEO-optimalisaties die heel snel resultaat bieden. Dit worden ook wel de SEO quick wins genoemd. En in dit artikel ga ik deze 3 simpele, maar effectieve tips met je delen.

01. Google Mijn Bedrijf

Of je nu een fysieke business hebt op een locatie, of dat je alles digitaal doet. Google Mijn Bedrijf is een holy grail in SEO-land. Mocht je het niet kennen: Google Mijn Bedrijf is een gratis profiel waarin je informatie deelt over je bedrijf. Je kent het wel: de maps vermelding op die eerste pagina (dat noemen ze de local pack) waar de dichtstbijzijnde bedrijven staan die doen wat jij zoekt, en de vermelding aan de rechterzijde met heel veel info over één bedrijf. Google gebruikt deze profielen om zoekmachine gebruikers te helpen om de juiste dienstverleners en bedrijven te vinden. En gezien wij mensen geen geduld hebben en alles zo snel mogelijk willen hebben zoeken we vaak wat of wie er zo dichtbij mogelijk is. 

Zo effectief is je Google Mijn Bedrijf profiel

En dat Google mijn bedrijf werkt vertel ik uit ervaring. Toen ik nog in Amsterdam woonde stond ik met mijn Google Mijn Bedrijf vermelding bovenaan op het zoekwoord ‘freelance SEO-specialist’ in regio Amsterdam. Oftewel, iedereen in die regio die op die zoekwoorden combinatie zocht kreeg direct mijn contactgegevens te zien, en de locatie waarvan ik werkte. Ik kreeg heel veel belletjes en mailtjes per week met aanvragen. Wat natuurlijk super was – maar ik kon het werk niet aan.

Ik heb toen gekozen om mijn Google Mijn Bedrijf aan te passen en te optimaliseren voor een specifieke doelgroep. Een doelgroep waar ik het liefste voor werkte, en waar ik mij nog steeds op focus: lifestyle merken, duurzame merken en content platformen. Door mijn profiel aan te passen kreeg ik meer aanvragen van klanten die ik echt heel tof vond, en kreeg ik minder aanvragen van bedrijven die niet in mijn perfecte doelgroep paste.

Tips voor het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf profiel

Mijn tip aan jou: heb je nog geen Google Mijn Bedrijf? Maak ‘m vandaag dan nog aan! Het is helemaal gratis, en echt iedereen kan het profiel zelf optimaliseren. Daar heb je echt geen SEO expert voor nodig. Ik heb een aantal handige tips voor je hoe je zoveel mogelijk uit je Google mijn Bedrijf kunt halen:

  • Up to date: is je website up to date en geoptimaliseerd voor een aantal specifieke zoekwoorden? Dan neemt Google Mijn Bedrijf dat mee in je profiel. Want Google Mijn Bedrijf gebruikt de info die je invoert in je profiel, maar ook wat er al op je website staat. Deze koppel je namelijk aan je profiel.
  • Foto’s/video’s: kunnen er nieuwe foto’s/video’s bij worden gevoegd, en kloppen de huidige foto’s/video’s nog bij je aanbod?
  • Informatie: kloppen je openingstijden, diensten, telefoonnummer, en voor de beschrijving van je bedrijf nog dat je hebt ingevuld?
  • Reviews: heb je tevreden klanten? Zorg dan dat je een review op Google krijgt! Hoe meer reviews je verzameld, hoe groter de kans is dat je hoger wordt vertoond in Google Maps.

Ik raad je aan om eens in het kwartaal je profiel na te lopen en te kijken of alles nog klopt.

02. Gebruik interne links.

Interne links zijn fantastisch. Niet alleen help je de gebruikers van je website naar andere content pagina’s met info die zij interessant vinden, maar ook help je jezelf. Want interne links helpen bij het verhogen van je online vindbaarheid.

Wat is een interne link?

Een interne link is een link die verwijst naar een pagina binnen dezelfde website. Met interne links geef je een signaal aan de zoekmachines welke pagina’s binnen jouw domein het belangrijkst zijn. Hoe meer links naar een specifieke pagina, hoe vaker de zoekmachine deze pagina tegenkomt bij het crawlen van je website. Daarnaast help je website-bezoekers makkelijk ‘verder te lezen’ over gerelateerde onderwerpen die je benoemt in de tekst, maar niet volledig wilt behandelen in het huidige artikel.

Klik hier om meer te leren over het gebruik van interne links.

03. Optimaliseer je homepage voor een specifiek zoekwoord

En de laatste tip, maar zeker niet de minste. Optimaliseer altijd je homepage voor een specifiek zoekwoord. Je homepage is namelijk de sterkste pagina van je domein. Want het is simpelweg je domein. Er is een fout die heel veel wordt gemaakt voor de homepage. Namelijk dat de homepage wordt geoptimaliseerd voor een branded zoekwoord. Oftewel je merknaam. Natuurlijk is mijn homepage goed vindbaar op het zoekwoord School of SEO. Het staat letterlijk in mijn domein, en niemand anders gebruikt deze naam voor zijn of haar bedrijf. Dat ik de #1 positie in Google heb op dit zoekwoord is een gegeven.

Het is daarom slim om op je homepage in te zetten op je belangrijkste zoekwoord dat is gericht op je aanbod. Wat doe je? Wat is je specialisme?

Ben je personal branding fotograaf? Dan is dat de essentie van wat je doet. Optimaliseer je homepage dan niet op je meest verkochte aanbod ‘female entrepreneur beeldbank’. No offence. Maar niemand zoekt op die woorden combinatie. Het is een prachtige naam voor je aanbod. Maar het is zeker geen zoekwoord. Qua SEO heb je er niks aan om jezelf daarop vindbaar te maken, want er zit geen zoekvolume op.

Hoe vind je een geschikt zoekwoord?

Om te achterhalen wat het zoekvolume is op een zoekwoord voer je een zoekwoorden analyse uit. Je gaat dan op zoek naar alle mogelijke zoekwoorden combinaties waar je potentiële klanten op zoeken, en bekijkt dan het gemiddelde zoekvolume per maand, en de hoeveelheid concurrentie dat je hebt op een zoekwoord. Wanneer je een hele lijst met zoekwoorden hebt ga je bekijken welke de meeste potentie hebben. Dat zijn de zoekwoorden met het hoogste zoekvolume, want dat betekent dat er veel vraag naar is, en zo min mogelijk concurrentie, want dat betekent dat er niet veel websites zijn die ook goed gevonden willen worden op dat zoekwoord. 

Mijn tip: optimaliseer je homepage voor een zoekwoord dat precies zegt wat je doet. Los van je pakketten. Los van je producten. In het algemeen. En dat betekent niet dat het zoekwoord heel generiek moet zijn. Het kan ook een specifiek zoekwoord zijn. Maar wees je heel bewust van de kracht van je homepage – en dat dat dé pagina is die het meeste potentie heeft om snel een goede vindbaarheid te ontwikkelen.

Plus, als je je homepage optimaliseert voor een zoekwoord dat precies beschrijft wat jij doet, optimaliseer je ook weer je Google Mijn Bedrijf. Want Google haalt voor die vermelding weer info uit je website. Bam. Twee vliegen in één klap.

De conclusie?

Met deze drie SEO-optimalisaties kun je snel resultaat boeken om  je vindbaarheid zo snel mogelijk te verhogen. Want op dit moment loop je gratis leads uit Google mis omdat nog niet iedereen binnen je doelgroep je kunt vinden. Maar daar kan je verandering in brengen.

Mocht je zo snel mogelijk een betere online vindbaarheid willen ontwikkelen, maar weet je niet waar en hoe je moet beginnen? Ik bied een eenmalig traject aan: ‘ het SEO Kickstarter traject’ waarmee we samen je SEO een flinke kickstart geven. Tijdens dit traject maak ik een SEO-contentstrategie voor je op maat, en zoek ik al je quick wins. En natuurlijk leer ik je hoe je al deze optimalisaties zelf kunt oppakken en uitvoeren. Want SEO kun jij echt zelf, je moet alleen weten welke stappen het snelste en beste resultaat gaan opleveren voor jouw specifieke website en branche. En daar help ik je graag bij. 

Ben je benieuwd of de SEO Kickstarter de oplossing voor jou is? Vraag dan een gratis kennismaking met mij aan en dan kijken we samen naar je website en de best passende optie. Ik kan per maand 4 ondernemers helpen met de SEO Kickstarter, dus wacht niet te lang!

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij