In dit artikel vertel ik je graag wat meer over content. Want er zijn heel veel soorten content die je kunt plaatsen op je website. En dan heb ik het niet over soorten content zoals video, podcasts of infographics, maar welke typen inhoudelijke content belangrijk zijn om te hebben op je website wanneer je een goede vindbaarheid wilt in Google.

Luister je liever? Klik hieronder of ‘play’, of zoek in je favo podcast app naar School of SEO.

Korte termijn vs. lange termijn.

Voor ik je meer ga vertellen over deze vier cruciale vormen van content die echt op je website moeten staan als je je doelgroep wilt aantrekken naar je website wil ik benadrukken hoe essentieel het is om content te delen op je website. We leven in een tijd waar de meeste ondernemers ervoor kiezen om voornamelijk te focussen op hun social media kanalen. Wat ik deels begrijp – want daar gebeurt het nu allemaal. So to speak.

Maar door alleen te focussen op één kanaal – of een type kanaal zoals meerdere social media kanalen zoals Instagram, TikTok, LinkedIn – loop je een groot deel van je doelgroep mis. Natuurlijk zijn er genoeg mensen op social media die eventueel interesse kunnen hebben in wat jij te bieden hebt. Maar het is niet gegarandeerd dat de mogelijke klanten die een perfecte match voor je zijn je vinden op social media. Het is daarom onwijs belangrijk om – naast dat je focust op de korte termijn door bijvoorbeeld social media – je ook focust op de lange termijn. Een combinatie van beide is goud. 

Waarom social media een korte termijn methode is.

Social media is korte termijn omdat een post of story na een bepaalde periode niet meer zichtbaar is. Een story is maximaal 24 uur zichtbaar, en een post maximaal een paar dagen. De content die je ontwikkelt voor social media heeft een korte effectiviteit. Daarom is het slim om ook te focussen op lange termijn marketingkanalen. Dit zijn kanalen waarbij de content ten alle tijden vindbaar is door je doelgroep, waardoor de effectiviteit een veel langere duur heeft. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een podcast, SEO of Pinterest. De content die je voor deze marketingmethodes ontwikkelt blijven toegankelijk voor je doelgroep – mits het vindbaar is natuurlijk. Want podcast afleveringen en Pinterest pins blijven gevonden worden door middel van de juiste zoekwoorden combinaties in de apps zolang er vraag is naar de onderwerpen waar je content over hebt gemaakt.

Terug naar de insteek van dit artikel. Welke content moet iedere ondernemer op de website hebben staan? Er zijn vele typen inhoudelijke content die je kunt ontwikkelen voor je website om zo veel mogelijk doelgerichte potentiële klanten aan te trekken. Oftewel: goed zichtbaar zijn voor je doelgroep. Maar de volgende vier zijn een must have voor SEO.

1. Money pages

Veel websites hebben een pagina, of zelfs meerdere pagina’s die specifiek zijn ingericht om geld mee te verdienen. Dit noemen we een ‘money page’ in marketingland. Het doel van dit type content is om de bezoeker over te halen om een aankoop te doen. Denk aan productpagina’s binnen een webshop, dienstpagina’s waar een aanvraag ingediend kan worden voor bijvoorbeeld een traject of content waar affiliate links in verwerkt staan. Dit zijn allemaal methodes om die specifieke pagina te monetizen. Oftewel, om er geld mee te verdienen.

Een ‘money page’ heeft twee dingen nodig: een goede sales pitch – want de bezoeker moet overgehaald worden om een aankoop te doen, en natuurlijk voldoende verkeer. Want als je money pages niet bezocht worden dan is het onmogelijk om geld te verdienen met dit type pagina. Je slaat de plank dan volledig mis.

Die sales pitch hoeft natuurlijk geen daadwerkelijk knetterhard verkoopverhaal te zijn. Juist om die pagina geschikt te maken voor SEO zul je kwalitatieve en relevante informatie moeten delen over het aanbod. En dat is juist wat je doet op een money page. Door deze pagina in te richten met content waarmee je alle vragen beantwoord die je potentiële klanten kunnen stellen over je aanbod verhoog je je online vindbaarheid. SEO draait letterlijk om het beantwoorden van de vragen van je doelgroep en daarmee extra verkeer aantrekken. 

2. Evergreens.

Evergreen content is zo belangrijk wanneer je een goede vindbaarheid wilt hebben waar je ook daadwerkelijk op kunt bouwen. Evergreen content is content dat altijd relevant is. Oftewel, het is content over een onderwerp dat niet tijdsgebonden is en daarom altijd interessant is voor je doelgroep. Het is niet verbonden met recent nieuws, of een specifieke tijd van het jaar zoals Kerst of de zomer. Wanneer je goed vindbaar bent in Google op evergreen content betekent dit dat je iedere maand kunt rekenen op een x-aantal organische bezoekers naar je website. Stel je voor dat je iedere maand een evergreen schrijft die uiteindelijk een hoge positie in Google krijgt. Dan verhoog je heel stabiel je bezoekersaantallen. Wat weer kan leiden naar meer klanten en omzet. Dit type content wordt veel gebruikt door content platformen die hun geld verdienen met banner advertenties of affiliate links. Hoe meer verkeer zij aantrekken naar de website, hoe meer geld zij verdienen. Al is evergreen content relevant voor iedere branche omdat er over ieder onderwerp wel een aantal evergreens te schrijven valt. Ga daarom op zoek naar een aantal evergreen onderwerpen voor je website, en ontwikkel kwalitatieve en relevante content over dit onderwerp om zo beter vindbaar te worden in Google. Dit is SEO 101.

2. Vragen.

Ken je de ‘mensen vragen ook’ box van Google? Wanneer je een onderwerp zoekt in Google krijg je bijna altijd een blok te zien waar vragen in staan. Wanneer je op een vraag klikt krijg je het antwoord te zien, plus nog meer gerelateerde vragen over de vraag waar je op geklikt hebt. Dit doet Google om de zoekmachine gebruiker zo snel mogelijk het beste antwoord te geven op de gestelde vraag.

Door vragen te verwerken in de content van je website maak je kans om uitgelicht te worden in deze ‘mensen vragen ook’ box. Zo kun je content ontwikkelen dat één specifieke vraag beantwoord. Maar je kunt óók meerdere vragen beantwoorden over een onderwerp. 

Bijvoorbeeld: je wilt je kennis delen over leren aquarellen. De titel van het artikel kan zijn: ‘Hoe leer je aquarellen?’. In de body van de tekst kun je meerdere vragen beantwoorden, zoals ‘Wat heb ik nodig om te leren aquarellen?’, ‘Is aquarellen moeilijk?’ en ‘Wat zijn de beste aquarel penselen?’. Voor deze vragen maak je subkoppen. Oftewel tussenkoppen. De vraag zet je dan letterlijk in de tussenkop. En het antwoord eronder. Zo verwerk je meerdere vragen die je doelgroep kan stellen in Google in één artikel. En maak je dus kans om op een extra manier uitgelicht te worden in de zoekresultaten.

Let op: om uitgelicht te worden in de zoekresultaten heb je structured data nodig.

4. Lijstjes.

Deze vorm van content werkt erg goed voor SEO. Want door middel van lijstjes geef je veel informatie. En veel SEO-artikelen zijn informatief, omdat je een bepaalde zoekvraag wilt beantwoorden. Door gebruik te maken van lijstjes kun je uitgebreid antwoord geven op een brede zoekvraag waar niet één antwoord de juiste is.

Bijvoorbeeld:

  • Wat zijn de beste restaurants in Amsterdam?
  • Wat zijn de beste methodes om snel je hooikoorts klachten te verminderen?
  • Wat zijn de schoenen trends van 2022?
  • Welke Nederlandse meditatie apps zijn gratis?

Oftewel, dit is content waar heel veel antwoorden op zijn, of waar een mening aan vast zit. Toch wordt er heel veel gezocht op dit soort onderwerpen, en zit er veel zoekvolume op. Wanneer je je vindbaarheid in Google wilt verhogen zijn lijstjes een goede manier om op een simpele manier veel verkeer naar je website te trekken. Het is daarna aan jou om ervoor te zorgen dat ze doorklikken naar… je money pages. Want dat is waarom je het allemaal doet. Je wilt je omzet verhogen. Dus zorg dat iedere pagina een call to action heeft naar een money page. Want dat is je uiteindelijke doel.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij