In dit artikel beantwoord ik de vijf meest gestelde vragen over SEO. Want er zijn nogal wat vragen die praktisch iedere ondernemer stelt voor er een beslissing wordt genomen of SEO überhaupt de beste vervolgstap is. En dat is natuurlijk goed. Dat je afweegt of het een goede zet is om te investeren in een geheel nieuw marketingkanaal voor je business.

Ik weet zeker dat een paar van deze vragen óók door jouw hoofd spoken. Ik zal je dan ook niet langer ophouden, dus laten we naar de vragen gaan.

Luister je liever? Klik hieronder of ‘play’, of zoek in je favo podcast app naar School of SEO.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn eerste hoge posities heb als ik nu start met SEO?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de huidige status van je website. Heeft je website al aardig wat SEO-kracht opgebouwd over de jaren? Dan zal het sneller gaan dan bij een geheel nieuwe website. Want bij een nieuwe website begin je letterlijk bij nul en moet je beginnen met het opbouwen van autoriteit binnen Google.

In het geval je website al een paar jaar online staat en je over de jaren regelmatig nieuwe content hebt gepubliceerd over je vakgebied en kennis kun je in de meeste gevallen binnen 3 maanden echt al wel goede zichtbare resultaten boeken. Mits je niet op zoekwoorden gaat focussen die heel veel concurrentie hebben. Dan kost het in de meeste gevallen wat maar tijd.

Heb je een geheel nieuwe website? Dan moet je nog beginnen met het opbouwen van autoriteit. Binnen 3 maanden kun je je autoriteit al aardig verhoogd hebben en kun je ook al goed zichtbaar zijn op zoekwoorden met weinig concurrentie. Wil je met een nieuwe website binnen een half jaar hoge posities op zoekwoorden met vrij veel concurrentie? Dan raad ik je aan vol gas in SEO te investeren. Want SEO is een duurzaam marketingkanaal waarbij in het begin geduld nodig is. Maar – zodra de eerste resultaten zichtbaar zijn kun je gaan genieten van de voordelen van SEO en zullen de eerste klanten zich bij je melden.

Mocht je willen weten hoe lang het voor jouw website duurt om zichtbaar te worden en wat daarvoor nodig is, dan raad ik je aan om contact op te nemen met een SEO specialist. Die kan je helpen bij het beoordelen van de huidige status van je website en wat er moet gebeuren. Dan krijg je een passende tijdlijn voor je website.

Is SEO wel geschikt voor mijn business?

Deze vraag wordt in praktisch alle kennismakingen gesteld waarbij de ondernemer nog géén ervaring heeft met SEO. En het antwoord op deze vraag is altijd ja. Op één uitzondering na. En als dat het geval is dan heb je een groter probleem dan dat je niet zichtbaar genoeg bent in Google.

Je business heeft niks aan een goede online vindbaarheid wanneer er geen vraag is naar je aanbod. Want er moet vraag zijn naar je aanbod om daadwerkelijk wat aan SEO te hebben. En wees eerlijk: om überhaupt een succesvol bedrijf te runnen.

Dus is er vraag naar je aanbod? Super. Dan is SEO geschikt voor je business. Zo simpel kan het zijn. Ik heb een artikel geschreven waarin ik nog dieper in ga op deze vraag. Deze vind je hier.

Waar jij trouwen wel rekening mee moet houden is of je de investering terug gaat verdienen. Als in het geld dat je investeert in SEO. Maar dat neem ik uitgebreid met je door in de volgende vraag.

Hoeveel kost SEO?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag in de SEO-industrie. En terecht. Want als ondernemer wil je weten hoeveel je moet investeren – of dat nu geld of tijd is – in een marketingkanaal om de gewenste resultaten te boeken.

Het verschilt per website hoeveel er moet gebeuren – en dus hoeveel geld en tijd er in SEO gestoken moet worden. Een exacte prijs in euro’s of tijd in uren kan ik je niet geven. Maar ik kan je wel uitleggen hoe je kunt achterhalen wat het ongeveer gaat kosten.

SEO volledig laten uitbesteden

De eerste keuze die je moet maken is of je SEO volledig wilt uitbesteden, je bereid bent om het zelf op te pakken óf dat je kiest voor een hybride vorm. Dan helpt een SEO-specialist je op weg door strategisch mee te kijken, en je aan het werk te zetten met doelgerichte stappen zoals het schrijven van nieuwe, kwalitatieve teksten voor je website.

Het volledig laten ontzorgen van je SEO kost je geen tijd, maar wel meer geld. Heb je een overvolle agenda of totaal behoefte om zelf iets aan je SEO te doen? Dan is dit de optie voor jou. Bij het uitbesteden van je SEO pakt iemand het strategische gedeelte, maar ook de uitvoering ervan volledig op zich. Denk aan het schrijven van krachtige SEO-content, linkbuilding maar ook technische aanpassingen op de website.

Het laten uitbesteden van SEO kost gemiddeld tussen de € 1000,- en € 2500,- per maand voor een website met een specifiek aanbod. Als we het gemiddelde pakken a € 1750,- per maand dan kost het je € 21.000,- per jaar. Klinkt als heel veel geld – maar dat hoeft het niet te zijn. Want het hele idee van SEO is dat je je investering meer dan terug gaat verdienen. Dus voor je je SEO laat uitbesteden is het slim om te berekenen wat er uit meer organisch verkeer gehaald kan worden in omzet.

Stel je voor dat je goed vindbaar bent op 3 hele goede zoekwoorden in je vakgebied en dat je dat op jaarbasis 14.000 organische bezoekers naar je website oplevert. Als 1% van die bezoekers klant van je worden levert het je 140 nieuwe klanten op. Om die € 21.000,- terug te verdienen moet een klant minimaal € 150,- bij je besteden. Stel je voor dat je aanbod € 496,- kost. Dan haal je € 69440,- omzet uit je organische verkeer. Min de kosten die je maakt aan een SEO specialist levert het je € 48.440,- extra omzet op omdat je de bewuste keuze hebt gemaakt om te investeren in SEO.

Dan is het opeens niet meer zoveel geld, right?

Wil je je SEO aan mij uitbesteden? Klik hier.

Zelf aan de slag met SEO

Heb je wel tijd, maar weinig geld te besteden? Dan is je beste optie om wat SEO vaardigheden te leren en zelf aan de slag te gaan met het optimaliseren van je website. Want SEO is niet moeilijk. Het is vooral een kwestie van weten welke stappen het meeste effect gaan leveren. Want je wilt zo snel mogelijk resultaat boeken en meer doelgerichte bezoekers naar je website trekken, die klant worden waardoor je meer omzet maakt. 

Er zijn heel veel SEO-cursussen beschikbaar. Offline trainingen maar ook online cursussen. Prijzen variëren tussen de € 50,- euro tot een paar duizend. Het is maar net hoeveel kennis je wilt opdoen, en wat je eraan wilt besteden. Wil je alle aspecten van SEO leren? Denk dan aan het schrijven van SEO-teksten, maar ook meer technische vaardigheden zoals het doorvoeren van optimalisaties in de broncode van je website. Tot de kunst van het verkrijgen van externe links naar je website, en het analyseren van je concurrenten. Er valt veel te leren over SEO, en het is aan jou om uit te vogelen wat jij denkt zelf te kunnen doen en wat je echt nodig hebt. 

Bekijk hier de Let’s Get Visible SEO-cursus.

Hybride: deels zelf, deels laten uitbesteden

Dan is er een laatste optie: de hybride vorm. Vooral startende ondernemers die geen kaas hebben gegeten van online marketing vinden dit dé oplossing. Bij een hybride samenwerking houdt de SEO specialist zich bezig met de strategie en welke stappen er gezet moeten worden, en voer jij de stappen uit nadat je alle benodigde informatie en kennis hebt ontvangen van de SEO-specialist. Zo weet jij zeker dat je goed bezig bent, maar bespaar je flink wat kosten door de uitvoering grotendeels zelf te doen. Dus hierbij geldt: hoe meer je zelf doet, hoe meer kosten je bespaart. Maar daarentegen investeer je wel met je tijd. 

Klik hier om mijn hybride aanbod te bekijken: SEO Kickstarter.

Is het slim om ook te investeren in Google Ads?

Wil je hoge posities in Google op zoekwoorden die heel veel concurrentie hebben, maar heb je geen zin of tijd om te wachten tot je daar op een organische manier een goede zichtbaarheid op hebt behaald? Dan is het slim om ook te investeren in Google Ads.

Google Ads is de betaalde vorm van het verkrijgen van posities in Google. Boven en onderaan de zoekresultaten vind je advertenties. Door middel van een bied systeem kun je die posities letterlijk kopen. Houd er wel rekening mee dat de kosten steeds hoger worden omdat men steeds minder geduld heeft. Plus, het is belangrijk dat je daarnaast blijft focussen op het verhogen van je organische vindbaarheid. Want anders blijf je investeren in Google Ads, waarvan het mediabudget aardig kan oplopen.

Dus, is het slim om te investeren in Google Ads? Ja, wanneer je NU resultaat moet behalen op zoekwoorden waar je op een organische manier nu niet gevonden kan worden.

Welke resultaten kun je garanderen?

Geen. Een SEO-specialist kan geen resultaten garanderen. Doet een SEO-specialist dat wel? Dan raad ik je aan om zo snel mogelijk een andere SEO-specialist te zoeken. Want dan heb je te maken met een cowboy. Daarmee bedoel ik een ‘saleshaantje’ die gladde praatjes heeft en je de hoogste posities in Google beloofd, en dat ook nog vaak voor een prikkie. SEO draait om het bieden van kwaliteit en relevantie op je website. In je content, een goed functionerende website en het opbouwen van autoriteit. Gezien Google werkt met algoritmes waar ‘wij SEO-specialisten’ geen invloed op hebben is het bieden van garanties echt niet mogelijk.

Helaas heb ik over de jaren veel telefoontjes gehad van ondernemers die de dupe zijn geworden van dit soort partijen. Ze hebben dan een jaar of soms zelf meerdere jaren en er wordt weinig tot niets gedaan. Dus geen resultaat. Maar wel betalen. Dit soort partijen spelen in op de onwetendheid van deze ondernemers. En daar kan ik heel erg boos om worden. Misschien heb je deze aflevering van BOOS wel gezien – het programma van Tim Hofman –  waarin een malafide SEO-partij om uitleg wordt gevraagd. Zo zijn er nog tientallen in Nederland die zich specifiek focussen op de MKB’ers die geen verstand hebben van online marketing. Echt verschrikkelijk – maar het gebeurt nog steeds.

Mijn tip: voor je in zee gaat met een online marketing bureau of een SEO-specialist raad ik je altijd aan om te vragen wat zij garanderen qua resultaten. Krijg je een geweldig verhaal over gegarandeerde resultaten? Dan zou ik heel snel weglopen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat een goede marketeer zijn of haar diensten aanbiedt met een opzegtermijn van één maand. Hiermee garandeer je dat je goed werk blijf leveren omdat je de klant graag wilt behouden. Dit is hoe ik zelf ook werk, en ik huur ook nooit iemand in die wil dat ik teken voor een langdurig contract. No way.

Wacht niet. Het juiste moment is nu.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij