Als ondernemer ben je altijd op zoek naar slimme manieren om je business te laten groeien – en het liefst met zo min mogelijk moeite.

Vandaag deel ik drie methodes met je hoe je je organische verkeer kunt omzetten in geld. Luister de podcast – of lees het hieronder.

Het verkopen van je eigen producten en/of diensten

Yes, I know. Lekker voor de hand liggend. Maar als je veel organisch verkeer naar je website hebt van een specifieke doelgroep dan kun jij dat monetizen door producten of diensten aan te bieden die heel relevant zijn voor die bezoekers.

Mijn tip? Analyseer minimaal twee keer per jaar de demografische gegevens en het gedrag van je website bezoekers. Ten minste – als jij je websiteverkeer bijhoudt in een dashboard zoals Google Analytics.

Kijk onder andere naar de leeftijd en locatie van je bezoekers, én welke pagina’s het meeste bezocht worden. Daar kunnen vaak bijzondere verrassingen tussen zitten.

Analyseer trouwens niet alleen je organische bezoekers, maar al je website bezoekers. Zo schets je een daadwerkelijk beeld van wat er gebeurt op je website.

Verdien geld door advertenties en branded content te publiceren

Deze methode wordt voornamelijk gebruikt door bloggers. Zij trekken een bepaalde niche naar hun website, wat weer interessant kan zijn voor adverteerders.

Advertenties in de vorm van banners worden wel steeds minder populair omdat veel mensen een adblocker installeren in hun internetbrowser. Hierdoor zien zij de advertenties niet meer en is er steeds minder publiek voor de banners.

Branded content is daarentegen steeds populairder aan het worden. Bij deze methode betalen merken jou geld voor het plaatsen van een artikel. Het kan zijn dat zij willen dat jij specifieke informatie deelt over een product, of dat jij een eerlijke review schrijft over een dienst.

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het publiceren van branded content:

Punt 1

Geef bovenaan het artikel weer dat het om een betaald artikel gaat. Vaak wordt dit aangeduid als sponsored of advertorial.

Punt 2

Google heeft laten weten dat als jij een branded content artikel publiceert op je website geen no index tag hoeft te krijgen. Met een no index tag geef je een signaal aan de zoekmachines dat die pagina niet geïndexeerd mag worden. Oftewel: dan mag de pagina niet vertoond worden in de zoekresultaten. Branded content artikelen mogen dus wél geïndexeerd worden en dus ook een hoge ranking krijgen in de zoekmachines.

Punt 3

De links die je plaatst naar de website van het bedrijf waar je voor schrijft moeten een no follow tag krijgen. Een no follow tag houdt in dat er geen zogeheten linkjuice mag worden doorgegeven naar de website van de betalende partij. Branded content is dus geen methode om je linkbuilding strategie uit te breiden.

Affiliate for the win

Heb je geen eigen producten of diensten? Of trek je een niche aan waar je geen producten of diensten voor hebt? Maak dan gebruik van affiliatie links!

Affiliate links zijn briljant. Ik kan het niet anders zeggen. Mocht je niet bekend zijn met het concept: affiliate links zijn links naar producten of diensten in webshops die getracked worden voor een bepaalde periode. Stel je voor: jij plaats een affiliate link naar een boek op jouw website en iemand klikt op die link en koopt het boek bij de webshop waar jij diegenen met de link heen hebt gestuurd. Die webshop betaalt jou dan een vast bedrag of een percentage van het verkoopbedrag als bedankje voor de referentie. Awesome, right?

Dit is een eenvoudige manier om je organische verkeer te monetizen. Er zijn vele affiliate netwerken waar je je kunt aanmelden, maar ook steeds meer bedrijven ontwikkelen hun eigen affiliate platform.

Ik hoop dat je wat hebt opgestoken van dit artikel en dat je nu weet hoe jij je SEO-verkeer kan monetizen.

Wacht niet. Het juiste moment bestaat niet.

De beste manier om te groeien is door te beginnen. Niet door te wachten tot je doelgroep je een keer weet te vinden – want dat gebeurt niet zonder een goede strategie.

Door te investeren in je online vindbaarheid:

  • Claim jij je expert-status in je vakgebied
  • Bouw je aan een duurzaam leadgen kanaal
  • Komen de klanten naar jou toe

Boek hier je call met mij