De eisen voor SEO worden elke dag strenger. Daartegenover staat gelukkig dat de mogelijkheden rondom SEO ook steeds blijven groeien. In de afgelopen jaren heeft SEO zich enorm ontwikkeld en op dit moment is het één van de meest succesvolle online marketingstrategieën. Althans, als je een goede SEO strategie hebt. Lees verder voor een overzicht van 10 gemaakte SEO fouten en oplossingen, zodat jij deze fouten kunt vermijden.

1. De doelgroep niet kennen

Voordat je kan beginnen met SEO is het van groot belang dat je weet wat je doelgroep is, tot in het kleinste detail. Want zodra je van start gaat met SEO, stem je de content van je SEO strategie af op de verschillende behoeften van de klant. Als jij niet weet wie je klant is, dan gaat het al mis op het moment dat je begint. Daarom is het belangrijk dat je weet wie je klant is en met welke zoektermen je deze kunt bereiken, voordat je begint met het opzetten van je SEO strategie.

Oplossingen:

  • Zorg voor een goed zoekwoordenonderzoek.
  • Weet wat de trends zijn in je markt.
  • Maak gebruik van zoveel mogelijk real-time gegevens.
  • Maak gebruik van platformen zoals Google Analytics en Google Search Console om erachter te komen hoe je doelgroep op je website terechtkomt.

2. Geen plan of SEO strategie hebben

Zodra je alles weet over je doelgroep, heeft het alsnog geen zin om te starten als je geen plan of strategie hebt. SEO kan je niet uitvoeren op basis van een onderbuikgevoel, het hebben van een SEO strategie is essentieel voor succes. Denk hierbij aan je website, social media, PR, content, producten of diensten en ICT. Als je hiervoor geen duidelijk plan hebt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te stellen.

Oplossingen:

  • Voer een concurrentieanalyse uit op online ranking, zoektermen, content en prestaties.
  • Schakel een SEO expert in als dit nodig is.
  • Maak een kalender om je strategie in te plannen.
  • Gebruik de juiste techniek aan de achterkant van je website, zodat je website snel laadt en geoptimaliseerd is voor de zoekresultaten van Google.

3. De verkeerde content plaatsen

Je hebt je zoekwoorden onderzoek uitgevoerd en je kent nu alle belangrijke termen waar je doelgroep naar op zoek is. Een veelgemaakte fout is nu dat je wil gaan ranken op een of meerdere zoekwoorden en al deze zoekwoorden in één tekst probeert te mixen.

Veelgemaakte fouten zijn hier:

  • Proberen om verschillende zoektermen in één tekst te laten passen.
  • De kwaliteit van je content gaat omlaag omdat je bepaalde zoektermen in een tekst wil plaatsen waar het niet logisch is.

Je hebt dan wel alle belangrijke zoektermen in jouw SEO blog opgenomen, echter is de kans groot dat je doelgroep de content niet begrijpt en snel afhaakt. Hierdoor vliegt je bouncepercentage (percentage van bezoekers die wegklikken van je website) omhoog. Als Google, of een andere zoekmachine, dit ziet dan zullen ze je website lager gaan ranken. Dit gebeurt omdat Google denkt dat jij geen expert bent over dit onderwerp en je informatie daarom niet relevant is. Hierdoor daalt je pagina in de zoekposities.

Oplossingen:

  • Je content schrijven voor het juiste publiek. Schrijf je een tekst over hardloopschoenen? Plaats dan geen zoektermen over huisdieren in de tekst. Dit heeft namelijk geen toegevoegde waarde voor hardloopschoenen.
  • Creëer content die juist, correct en betrouwbaar is.
  • Zorg ervoor dat je content antwoord geeft op de specifieke vraag van je doelgroep
  • Maak per onderwerp een verschillende pagina.

4. Geen originele inhoud publiceren

Het dupliceren van teksten kwam vroeger vaak voor, echter straffen zoekmachines dit nu genadeloos hard af. Het kopiëren van teksten wordt volgens de algoritmes van de zoekmachines gezien als spam en wordt daarom sterk afgeraden.

In plaats van het kopiëren van teksten van andere pagina’s, is het de moeite waard om te investeren in het maken van originele content. Als je dit doet, zul je al snel merken dat Google je pagina’s oppikt als de informatie op je pagina de vragen van je doelgroep beantwoordt.

Oplossingen:

  • Maak sterke (geen clickbait) titels die passen bij het onderwerp.
  • Zorg ervoor dat de kwaliteit van de content antwoord geeft op de vragen van je doelgroep.
  • Laat jouw deskundigheid zien op je website.
  • Voeg afbeeldingen en video’s toe om je verhaal te versterken.

5. Geen gebruik maken van tags en meta beschrijvingen

Titel tags en meta omschrijvingen zijn een zeer belangrijk onderdeel van je SEO-strategie die je niet mag vergeten in te vullen. Het creëren van content is enorm belangrijk, maar zonder tags en meta beschrijvingen hebben zoekmachines moeite om de inhoud van je content te begrijpen. Dit houdt in dat Google (of een andere zoekmachine) je pagina minder goed kan lezen en ranken.

Oplossingen:

  • Schrijf unieke en creatieve meta titels en -beschrijvingen.
  • Maak geen gebruik van clickbait titels en termen.
  • Vermijd te lange teksten als titel.

6. Geen backlinks gebruiken

Om het beste uit SEO te halen, is het belangrijk om te begrijpen dat de kwaliteit van externe links naar jouw website enorm belangrijk is geworden. Dit betekent dat de kwaliteit van backlinks naar jouw website belangrijker is dan de kwantiteit.

Probeer er daarom voor te zorgen dat relevante websites, die goed worden beoordeeld door Google en een goede autoriteit hebben, een link plaatsen naar je website. Om dit voor elkaar te krijgen kan je contact opnemen met een externe website en vragen of zij een link naar jouw website willen plaatsen.

Oplossingen:

  • Bouw een linkbuilding programma op basis van sterke backlinks.
  • Koop backlinks niet zomaar willekeurig in.
  • Gebruik platformen om te monitoren hoe goed de backlinks werken.

7. Foutief gebruik van interne links

Je kan zelf natuurlijk ook links op je website plaatsen. Het wordt zelfs als cruciaal gezien om op je pagina een of meerdere links naar een andere relevante pagina op je eigen (of externe) website te plaatsen met meer informatie. Maar zorg er daarbij voor dat je geen links opneemt om alleen maar een link in je content te plaatsen. Net als bij de andere onderdelen van SEO is de kwaliteit van een link belangrijk en moet het onderwerp in de tekst passen.

Oplossingen:

  • Groepeer gerelateerde pagina’s met interne links.
  • Zorg ervoor dat alle links op je website werken.
  • Plaats alleen relevante links op je website.

8. Geen mobiel-vriendelijke website hebben

SEO gaat niet meer alleen over de content en zoektermen. Video’s, maar ook mobiel-vriendelijke websites worden steeds belangrijker. Tegenwoordig gaat het grootste deel van het online verkeer via een mobiele telefoon. Het is daarom belangrijk om je website mobielvriendelijk te maken, zodat je website gebruiksvriendelijk is voor de bezoeker die je website via een mobiel bezoekt.

Google en andere zoekmachines kunnen herkennen wanneer je website niet mobielvriendelijk is. Als je hiermee geen rekening hebt gehouden bij maken van je website kan het gebeuren dat je zoekpositie in gevaar komt.

Oplossingen:

  • Maak je website mobiel-vriendelijk.
  • Zorg voor een responsive design. Dit betekent dat je website goed schaalt op desktop, mobiel en tablet.

9. Lange laadtijden

Zoekmachines vinden de laadtijden van een website erg belangrijk. Als de bezoeker naar je website gaat, dan is het belangrijk dat de pagina snel laadt. Je hebt maar een paar seconden om de aandacht van de bezoeker te trekken voordat ze naar een andere website gaan. Daarom is de snelheid van het laden van je pagina een belangrijke factor voor Google.

Oplossingen:

  • Maak de bestandsgrootte van video’s op je website kleiner.
  • Doe hetzelfde met afbeeldingen.
  • Neem contact op met je website server om de snelheid te verbeteren.

10. Geen data checken op je website

Diverse platformen zoals Google Analytics en Google Search Console kunnen je waardevolle informatie geven van het verkeer dat naar je website komt. Deze platformen kunnen je helpen in het bepalen van je SEO-strategie, zoals op welke zoektermen het belangrijk is om te focussen of welke zoekterm juist minder belangrijk is of minder goed converteert. Deze waardevolle informatie kan je halen uit deze gegevens.

Oplossingen:

  • Maak gebruik van Google Analytics en Google Search Console of andere gebruiksvriendelijke platformen.
  • Durf veranderingen door te voeren als de huidige strategie niet werkt.

Nu je deze 10 gemaakte SEO-fouten en oplossingen weet, kun jij aan de slag met de meest optimale SEO-strategie voor je bedrijf en website. Geen tijd? Kies dan voor SEO uitbesteden aan Ranking Masters voor een duurzaam resultaat!

 

The post 10 gemaakte SEO fouten en oplossingen appeared first on Ranking Masters.